Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Tema „Dnevnika” Novi Sad u 2022. godini: Gradske zelene oaze

06.01.2022. 10:50 10:56
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Novi park u Novom Sadu, između Novog naselja i Detelinare, u čiju je gradnju uloženo oko 480 miliona dinara, uključujući i prateću infrastrukturu i uređenje okolnih saobraćajnica, zvanično je otvoren krajem novembra.

Projekat je realizovan u tri faze, a nosilac posla bilo je preduzeće “Graditelj NS”.  Park pravougaonog oblika prostire se na površini od oko 3,49 hektara, i sistemom staza je izdeljen na nekoliko celina. U okviru nove oaze, nedaleko od Ranžirne stanice, između ostalog se nalaze i dva dečja igrališta, teretana na otvorenom, izgrađene su  dve fontane - velika i mala, a postavljen je i urbani mobilijar poput kanti za otpatke, klupa i česmi.

Gradonačelnik Miloš Vučević pozvao je Novosađane da predlože ime novoizgrađenog parka, a na otvaranju tog prostora najavio i da će na Novom naselju, u pravcu stare Ranžirne stanice biti uređen još veći “Central park”, ali i izgrađena škola.

U planu je i kompletna obnova Dunavskog i Futoškog parka, a najavljeno je i uređivanje prostora pored otvorenog bazena, umesto Dino parka.

Nakon što je letos rekonstruisano jezero u Dunavskom parku, te obnovljena kanalizacija i postavljen zalivni sistem, narednih meseci sledi nastavak radova u tom spomeniku prirode. Parterno uređenje, sanacija staza, zamena česme, postavljanje novih klupa, rasvete i drugi radovi u najpoznatijem gradskom parku koštaće oko 145,5 miliona dinara, s PDV-om (145.546.599,9), i biće završeni za šest meseci.


Botanička bašta

Gradska uprava za zaštitu životne sredine izabrala je u decembru firmu koja će isprojektovati Botaničku baštu, čija je gradnja predviđena u podnožju Petrovaradinske tvrđave.  Botanička bašta planirana je na prostoru površine 4,2 hektara, uz severoistočni obod zone objekata odbrane Hornverka. Očekuje se da će novi kompleks, u kulturnom i turističkom smislu, upotpuniti ponudu Tvrđave, a gradnja će po svemu sudeći biti realizovana u fazama. Planirano je da najpre budu izgrađeni sadržaji neophodni za funkcionisanje Botaničke bašte, a nakon toga sledi uređivanje prostora u krajnjem zapadnom i istočnom delu, gde se trenutno nalaze nelegalno izgrađeni porodični objekti.  Iz tog razloga,  kako bi se obezbedilo nesmetano korišćenje stambenih objekta, projektanti posebnu pažnju moraju posvetiti infrastrukturi.


“Gradsko zelenilo” raspisalo je nedavno tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i uređivanje Futoškog parka, što će, kako je procenjeno, koštati tri miliona dinara. Od budućih projektanata se, između ostalog, očekuje i da definišu raspored klupa, korpi za otpatke i javne rasvete, kao i da isplaniraju postavljanje digitalnih panoa, info-tabli, uključujući i Brajeve, s tim da će postojeći mobilijar, ukoliko bude potrebno, biti obnovljen i dopunjen novim.

Po svemu sudeći rekonstrukcija prostora površine 8,13 hektara biće podeljena u dve faze.

Projektnim zadatkom je oko celog Futoškog parka planirana ograda, po uzoru na onu u jugoističnom delu prostora, kao i kapije na ulazu u bolnicu za reumatizam, koje će se, kako je objašnjeno zaključavati.

Firme s kojima “Gradsko zelenilo” zaključi ugovor imaće zadatak i da isprojektuju jezero, uz uslov da dno te vodene površine ostane prirodno, radi, kako je objašnjeno, stvaranja povoljnih uslova za zaštićene vrste vodozemaca i gmizavaca.

Česme s pijaćom vodom, predviđene su u blizini dečjeg igrališta i još nekoliko mesta, a planirano je parterno uređivanje deset ulaza u park, kao i parking-mesta za bicikle. Odabrani projektanti bi trebalo da osmisle i obnovu svih staza, odmorišta, platoa, stepeništa i rampi.

Futoški park je inače formiran u prvoj dekadi 19. veka i zajedno s Jodnom banjom čini neodvojivu celinu. Kao značajno prirodno dobro pod zaštitom je od  2006. godine. Bogatu dendrofloru čini oko 100 vrsta, varijeteta i formi dekorativnih drvenastih biljaka.

Jovana Vukašinović

Autor:
Pošaljite komentar