Потрошачко ћоше: Шаран и ораси највише се пазаре
У току је божићни пост, а посна слава Свети Никола се ближи. Због тога је ред на пијацама дужи него иначе, а према речима грађана, цене су за нијансу више него prеthodnih година.
Иако је гужва на пијацама уобичајена, последњих дана се може приметити пораст броја купаца, посебно у рибарницама. Према речима запослених, од речних риба највише се узима шаран, а потом пастрмка и толстолобик. Када је реч о морским рибама, најчешће се купују ослић, скуша, орада и филет лососа.
Новосађани кажу да им се риба често налази на трпези, а запослени у рибарницама тврде да, иако им продаја добро иде, више муштерија имају за време поста. Према речима радника, највише се узима свежа риба. Међутим, кажу да за Светог Николу купци чешће пазаре печену рибу и да су већ добили поруџбине.
- За Светог Николу иде више услужног печења, зато што већ сви знају коју рибу воле, шта желе и за које време - рекла је Бранка Чвокић из рибарнице „Тиса”. - Они поруче свежу рибу код нас и на ту услугу плате печење 250 динара по килограму рибе.
Како смо се уверили на пијаци, очишћен шаран кошта од 550 до 600 динара, а шницла до 800 динара по килограму. Када је реч о пастрмки, неочишћена се може наћи за 510 динара, цена очишћене износи до 650 а филет пастрмке је 900 динара. Цена ослића је око 450 динара, а филет кошта 750. На славској трпези је рибља чорба честа, а цена мешавине рибе за прављење чорбе износи 550 динара. Риба је знатно јефтинија испред пијаце и шаран се може наћи за 350 динара.
Поред рибе, продају се и орашасто и суво воће. Домаћице углавном пазаре орахе за припрему жита и колача, а за килограм очишћених ораха потренмо је издвојити од 900 до 1.200 динара. Како трговац на пијаци Мирсад Камбери тврди, углавном буде гужва као и за време поста, али да је, наравно, број купаца већи због предстојеће славе. Према његовим речима, гужва је првенствено због свежине његових производа, а потом и цене. На његовој тезги цена по килограму за лешник и печене бадеме износи 850 динара, за орах 800, а кикирики се може наћи за 300 динара. Када је реч о сувом воћу, шљиве без коштица коштају 420 динара, кајсије 700, а боровнице 1.500 динара.
Поред рибље чорбе и рибе, незаобилазни су и колачи. Док је торте потребно раније поручити, посни колачи су непрестано доступни, а такође се узимају и кад није време поста. У избору се могу наћи бресквице, розен коцке, бајадере и жербо коцке, а према речима Миље Симић, из радионице за израду домаћих торти и колача „Медена”, најчешће се узимају реформа и краљица. Цена посних колача за пола килограма је 750 динара.
Текст и фото: Б. Симеуновић, Е. Прњић