Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Potrošačko ćoše: Šaran i orasi najviše se pazare

17.12.2021. 11:46 11:50
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

U toku je božićni post, a posna slava Sveti Nikola se bliži. Zbog toga je red na pijacama duži nego inače, a prema rečima građana, cene su za nijansu više nego prethodnih godina.

Iako je gužva na pijacama uobičajena, poslednjih dana se može primetiti porast broja kupaca, posebno u ribarnicama. Prema rečima zaposlenih, od rečnih riba najviše se uzima šaran, a potom pastrmka i tolstolobik. Kada je reč o morskim ribama, najčešće se kupuju oslić, skuša, orada i filet lososa.

Novosađani kažu da im se riba često nalazi na trpezi, a zaposleni u ribarnicama tvrde da, iako im prodaja dobro ide, više mušterija imaju za vreme posta. Prema rečima radnika, najviše se uzima sveža riba. Međutim, kažu da za Svetog Nikolu kupci češće pazare pečenu ribu i da su već dobili porudžbine.

Očišćen šaran košta od 550 do 600 dinara, a šnicla do 800 dinara po kilogramu

- Za Svetog Nikolu ide više uslužnog pečenja, zato što već svi znaju koju ribu vole, šta žele i za koje vreme - rekla je Branka Čvokić iz ribarnice „Tisa”. - Oni poruče svežu ribu kod nas i na tu uslugu plate pečenje 250 dinara po kilogramu ribe.

Kako smo se uverili na pijaci, očišćen šaran košta od 550 do 600 dinara, a šnicla do 800 dinara po kilogramu. Kada je reč o pastrmki, neočišćena se može naći za 510 dinara, cena očišćene iznosi do 650 a filet pastrmke je 900 dinara. Cena oslića je oko 450 dinara, a filet košta 750. Na slavskoj trpezi je riblja čorba česta, a cena mešavine ribe za pravljenje čorbe iznosi 550 dinara. Riba je znatno jeftinija ispred pijace i šaran se može naći za 350 dinara.

Pored ribe, prodaju se i orašasto i suvo voće. Domaćice uglavnom pazare orahe za pripremu žita i kolača, a za kilogram očišćenih oraha potrenmo je izdvojiti od 900 do 1.200 dinara. Kako trgovac na pijaci Mirsad Kamberi tvrdi, uglavnom bude gužva kao i za vreme posta, ali da je, naravno, broj kupaca veći zbog predstojeće slave. Prema njegovim rečima, gužva je prvenstveno zbog svežine njegovih proizvoda, a potom i cene. Na njegovoj tezgi cena po kilogramu za lešnik i pečene bademe iznosi 850 dinara, za orah 800, a kikiriki se može naći za 300 dinara. Kada je reč o suvom voću, šljive bez koštica koštaju 420 dinara, kajsije 700, a borovnice 1.500 dinara.

Pored riblje čorbe i ribe, nezaobilazni su i kolači. Dok je torte potrebno ranije poručiti, posni kolači su neprestano dostupni, a takođe se uzimaju i kad nije vreme posta. U izboru se mogu naći breskvice, rozen kocke, bajadere i žerbo kocke, a prema rečima Milje Simić, iz radionice za izradu domaćih torti i kolača „Medena”, najčešće se uzimaju reforma i kraljica. Cena posnih kolača za pola kilograma je 750 dinara.

Tekst i foto: B. Simeunović, E. Prnjić

 

Piše:
Pošaljite komentar