broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Комеморација у СНП поводом смрти некадашњег председника Скупштине Града Зорана Вучевића

26.08.2021. 18:37 18:44
Пише:
Извор: Дневник/ Слободан Шушњевић

Пуштањем 83 голуба испред новосадског Српског народног позоришта Нови Сад се опростио од некадашњег председника Скупштине града, познатог новосадског адвоката Зорана Вучевића, човекољупца изузетне позитивне енергије који је знао многима да помогне својим саветима, и који је обележио један период - посебно између 2004. и 2008. када је био председник градског парламента - не само у политичком него и културном животу града јер је био велики љубитељ писане речи и књижевности.

Зоран Вучевић је до краја живота остао поштовани грађанин свог града кога су људи често знали да заустављају на улици уз речи „Добар дан докторе, како сте?“

- Није био доктор, али како је он сам једном приликом шеретски рекао „ваљда знају људи ко је ко у овом граду“ – испричао је на комеморативном скупу у СНП-у његов кум и пријатељ Драгољуб Самарџић.

Комеморативни скуп у великој сали позоришта поводом смрти Зорана Вучевића, окупио је многе, његову породицу, супругу Гордану, сина Милоша, ћерку Тијану, унуке и родбину, пријатеље, поштоваоце, некадашње колеге, представнике државних органа, међу којима премијерка Ана Брнабић, министарка Дарија Кисић Тепавчевић, директор Коридора Србије Алексанадар Антић, заменик градоначелника Београда Горан Весић председник Покрајинске владе Игор Мировић, чланови његове владе, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, посланици, као и представници Српске православне цркве на челу с владиком бачким Иринејем Буловићем.

На комеморацији су говорили Владика бачки Иринеј Буловић, Зоран Колунџија, представник издавачке куће “Прометеј”, директор Културног центра Нови Сад Бојан Панаотовић, новосадски новинар и публициста Милорад Вукашиновић, Дан Фрациле, председник стонотениског клуба Нови Сад, чији је члан управе био Зоран Вучевић.

Владика бачки Иринеј Буловић који се често сусретао са Зораном Вучевићем, говорио је Вучевићевој оданости цркви, угледу, скромности и професионалној способности, о човеку који није знао за реч “мржња” и “нетолерантност” и од кога како је владика навео никад није чуо реч осуде.

- И никад се није жалио. У последњим годинама кад је већ био болестан на свако моје питање “како је” одговорио би “добро је” – рекао је владика.

Публициста Милорад Вукашиновић говорећи о личности Зорана Вучевића рекао је да је он пре свега био човек реда. Како је навео реч је о оној врсти животне оријентације која дубоко поштује принцип хијерархије, вреднује породично опредељење, али И припадност сопственом народу. Друга његова важна особина је била човекољубљење, која, како је навео Вукашиновић код Зорана Вучевића било толико наглашено да се испољавао на сваком кораку преко културе опхођења до подршке и помоћи људима у невољи и до рада адвоката. 

- Био је и важан национални делатник, један од најдоследнијих бораца за  очување Војводине у Србији – нагласио је Вукашиновић.

Дан Фрациле , председник стонотениског клуба Нови Сад  је кроз сузе говорио о данима пријатељства и анегдотама током дугогодишње сарадње са Вучевићем.

Зоран Вучевић рођен је у Скопљу 1939. године. Основну школу и гимназију „Јован Јовановић Змај“ завршио је у Новом Саду, а на Правном факултету у Новом Саду дипломирао је 1963. године. Правосудни испит положио је 1971. године.

Радио је у „Електровојводини“, а 1971. године је отворио сопствену адвокатску канцеларију. Ужа специјалност у адвокатској пракси били су му привредно и кривично право. Током богате адвокатске праксе водио је бројне спорове. Био је добар познавалац историје, посебно словенских народа као и српске књижевности. Председник Скупштине Града Новог Сада постао је 2004. године.

Е. Марјанов

Аутор:
Пошаљите коментар
Преминуо Зоран Вучевић бивши председник Скупштине Новог Сада

Преминуо Зоран Вучевић бивши председник Скупштине Новог Сада

22.08.2021. 21:20 22:14