clear sky
10°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Петковић: Наставак техничког дијалога почетком септембра

26.08.2021. 18:21 23:18
Пише:
Фото: Youtube Printscreen

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за КИМ Петар Петковић изјавио је вечерас да очекује да ће разговори Београда и Приштине на техничком нивоу да се наставе у првој половини септембра.

Он је за Танјуг ТВ рекао да би у првој половини септембра требало да буде заказан наставак разговора у Бриселу на техничком нивоу и да ће наша делегација инсистирати на формирању Заједнице српских општина као суштинског дела Бриселског споразума и пуној имплементацији дела о правосуђу која се односи и на пресуду Ивану Тодосијевићу.



Петковић је нагласио и да наставак разговора на највишем нивоу сигурно зависи од усепшности ових преговора, а да је српска страна показала да је за дијалог, али да има црвене линије, јер, како је истакао, нико не може да понижава српски народ и гази Бриселски споразум.

Како је рекао за тв Пинк, међународни званичници, ЕУ и друге стране дипломате обавештени су да се том пресудом подижу тензије на КиМ и да се зна какве ће бити консеквенце и последице те "политичке пресуде".

Како је рекао, његов адвокат ће искористити могућност ванредног правног лека пред највишим правним инстанцама тзв. Косова, а да ће у зависности од тога зависити учешће Српске листе на предстојећим локалним изборима 17. октобра.

Владавине права на простору Косова и Метохије готово и да нема и сама пресуда Ивану Тодосијевићу је показала да приштинско правосуђе искључиво служи као инструмент за обрачун приштинских власти против Срба. Намера Приштине је била да пресудом Ивану Тодосијевићу ућутка цео српски народ на простору КиМ, а то је једна тенденција која постоји сада у целом региону, закључио је Петковић.

Поништавање пресуде услов за излазак Српске листе

Петковић је изјавио да је уз Ивана Тодосијевића, председника општине Звечан који је осуђен на две године затвора због изјаве о Рачку, стала цела држава Србија, председник Александар Вучић и српски народ, а да је учешће Српске листе на локалним изборима у директној вези са даљим поступањем Приштине у овом случају.



Како је рекао за Танјуг ТВ, међународни званичници, ЕУ и друге стране дипломате обавештени су да се том пресудом подижу тензије на Косову и Метохији и да се зна какве ће бити консеквенце и последице те политичке пресуде.



Директор Канцеларије за КиМ је оценио да је пресуда Апелационог суда у Приштини, којом је посланик Српске листе Тодосијевић осуђен на две године затвора због изјава о Рачку срамна, неприхватљива и да представља инструмент приштинских политичара да се обрачунавају са српским народом на КиМ.



Како је рекао, адвокат Тодосијевића ће искористити могућност ванредног правног лека пред највишим правним инстанцама привремених институција у Приштини, а да ће у зависности од тога да ли ће пресуда бити поништена зависити учешће Српске листе на предстојећим локалним изборима 17. октобра.



Прекршен је Бриселски спразум и постој шанаса за ванредни правни лек и на тој шанси Приштина, такозвани врховни суд Косова, треба да исправи кршење споразума јер српски народ неће остати нем ако се крши споразум, нагласио је Петковић.



Он је изјавио и да никада до сада нисмо имали овако синхронизоване нападе на први пут остварено српско јединство на Косову и Метохији и на Српску листу која се увек договара са Београдом, јер је она пројекат од националног значаја и да Србија неће дозволити да било ко угрози то јединство.



Петковић сматра да су такозвани независни кандидати на локалним изборима у српским срединама на КиМ можда независни од Београда и српске државе, али да су итекако зависни од Аљбина Куртија.



Директор Канцеларије за КиМ је у вези с константним нападима на Србе, чак и на децу, рекао да се чак 93 напада догодило од почетка године до данас на народ и на имовину, као и на СПЦ, гробове и храмове, у поређењу са укупно 80 прошле године.



Он сматра да је повећање инцидената у директној вези са избором Куртија који својом антисрпском реториком и понашањем додатно утиче да се то рефлектује међу есктремистима који онда врше терор над српским народом.



Петковић је рекао да Београд инсистира да се настави дијалог и да се у њему решавају сва спорна питања, и да је боље да проблем имамо за бриселским столом него да их имамо на терену.



Он је закључио да без разговора имамо само инциденте, а да Приштина смишљено одбија да разговара или фингира да разговара, и да гази споразуме зато што не жели дијалог.

Аутор:
Пошаљите коментар
Влајић: Пресуда Тодосијевићу треба да "дисциплинује" цео народ

Влајић: Пресуда Тодосијевићу треба да "дисциплинује" цео народ

26.08.2021. 18:11 18:15
Вучић: Тодосијевић осуђен због истине, брутално кршење права

Вучић: Тодосијевић осуђен због истине, брутално кршење права

25.08.2021. 15:27 20:22