overcast clouds
23°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Почиње Тамбурица фест 2021: Тамбурашке банде у центру града

19.08.2021. 09:25 09:26
Пише:
Извор: Dnevnik (arhiva)

НОВИ САД: „Тамбурица фест 2021”, 14. по реду, почиње вечерас променадом фијакера и окићених тамбураша, који од 18 часова крећу од хотела „Нови Сад“ ка Штранду.

Током манифестације, која се завршава у суботу, 21. августа, такмичиће се пет тамбурашких оркестара и 12 вокалних солиста из Србије, Турске, Хрватске, Републике Српске, БиХ, Словеније, Северне Македоније, Црне Горе, Румуније и Бразила. Осим тога, у ревијалном делу програма на Петроварадинској тврђави, наступиће Влатко Стефановски, Саша Матић, Анадолијски дувачки квинтет из Турске, „Ла банда“, „Велос, Бранко Јовановић Бака, Младе тамбурашке наде…

- Уводно фестивалско вече у центру града и најпрометнијим улицама обележиће заједнички дефиле и музицирање више од стотину тамбураша, уз наступе фоклорних ансамбала и кулутурно-уметничких друштава - наводи Јелена Пејчић из организационог тима “Тамбурица феста”. - Тамбурашки оркестри ће, затим, наступати у летњим баштама у Змај Јовиној и Дунавској улици. За љубитеље сетног звука тамбурице припремили смо богат програм, заснован на неговању традиције и подстицају на ново, савремено стваралаштво.

Током преостале две вечери, које ће бити одржане на Петроварадинској тврђави, у уводном делу програма предвиђена је ревија младих оркестара, који негују традицију и афирмишу тамбурашку музику, најављују организатори.

Сутрашњим (петак 20. август) наступом Анадолијског дувачког квинтета из Турске званично ће бити отворен “Тамбурица фест”, а улаз за публику је бесплатан. Тог дана, у такмичарском делу програма тамбуре ће укрстити пет одабраних оркестара, који ће се борити за титулу најбоље тамбурашке банде. У ревијалном делу наступиће женски тамбурашки оркестар “Ла банда”, док је за крај вечери предвиђен концерт “Влатко Стефановски трија”, у пратњи тамбурашког ансамбла “Велос”, победника фестивала из 2018. године.

- Радујем се дружењу с публиком у Петроварадину јер дуго нисмо наступали у Новом Саду - каже један од најбољих гитариста Влатко Стефановски, уз кога ће на бубњевима наступити и његов син Јан, као и Иван Кукић на басу. - Требало је прошле године да свирамо на „Тамбурица фесту“, али је фестивал, због епидемиолошке ситуације, одржан „онлајн“. Зато ће сада бити супер, свираћемо нове и старе композиције и публици представити комбинацију са тамбурашким оркестром. Сви ћемо заједно видети како ће то да изгледа. Волим тамбураше, наравно, то су ми колеге, а тамбура и гитара су родбина.


Бесплатно прве две вечери

Овогодишњи “Тамбурица  фест 2021” биће одржан уз одобрење Кризног штаба и у складу са применом свих епидемиолошких мера. Неопходно је да посетиоци понесу потврду о вакцинацији или прележаном ковиду-19, а онима који то немају биће омогућено да на лицу места, на улазу, ураде антигенски тест по цени од 400 динара.

Улаз на прве две вечери фестивала је бесплатан, а за завршно вече, 21. августа, улазница ће коштати 500 динара.


Завршне фестивалске вечери, у суботу, 21. августа, биће изабран најбољи вокални солиста, као и најлепше нове ауторске тамбурашке песме, а том приликом наступиће 12 извођача. У ревијалном делу програма певаће чланица опере Српског народног позоришта Милица Досковић, а публика ће уживати и у музицирању Бранка Бака Јовановића, највећег виртуоза на тамбурици. На крају финалне вечери наступиће фолкер Саша Матић са својим оркестром и у пратњи тамбураша.

- Тамбураши, како их волим - укратко је објаснио Саша Матић, који ће на Петроварадинској тврђави обележити две деценије од објаве првог албума и солистичког концерта. - Право уживање,мерак. Увек направе посебну атмосферу, а ја желим да поклоним публици невероватан доживљај те ноћи. Сигуран сам да ће тамбурашки оркестар заокружити целу причу. Заједно ћемо учинити да то буде једна од оних ноћи о којима ће дуго, дуго да се прича.

Ј. Вукашиновић

Аутор:
Пошаљите коментар
Тамбурица фест од 19. до 21. августа на Петроварадинској тврђави

Тамбурица фест од 19. до 21. августа на Петроварадинској тврђави

24.07.2021. 14:27 14:32