Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Počinje Tamburica fest 2021: Tamburaške bande u centru grada

19.08.2021. 09:25 09:26
Piše:
Izvor: Dnevnik (arhiva)

NOVI SAD: „Tamburica fest 2021”, 14. po redu, počinje večeras promenadom fijakera i okićenih tamburaša, koji od 18 časova kreću od hotela „Novi Sad“ ka Štrandu.

Tokom manifestacije, koja se završava u subotu, 21. avgusta, takmičiće se pet tamburaških orkestara i 12 vokalnih solista iz Srbije, Turske, Hrvatske, Republike Srpske, BiH, Slovenije, Severne Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Brazila. Osim toga, u revijalnom delu programa na Petrovaradinskoj tvrđavi, nastupiće Vlatko Stefanovski, Saša Matić, Anadolijski duvački kvintet iz Turske, „La banda“, „Velos, Branko Jovanović Baka, Mlade tamburaške nade…

- Uvodno festivalsko veče u centru grada i najprometnijim ulicama obeležiće zajednički defile i muziciranje više od stotinu tamburaša, uz nastupe foklornih ansambala i kuluturno-umetničkih društava - navodi Jelena Pejčić iz organizacionog tima “Tamburica festa”. - Tamburaški orkestri će, zatim, nastupati u letnjim baštama u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici. Za ljubitelje setnog zvuka tamburice pripremili smo bogat program, zasnovan na negovanju tradicije i podsticaju na novo, savremeno stvaralaštvo.

Tokom preostale dve večeri, koje će biti održane na Petrovaradinskoj tvrđavi, u uvodnom delu programa predviđena je revija mladih orkestara, koji neguju tradiciju i afirmišu tamburašku muziku, najavljuju organizatori.

Sutrašnjim (petak 20. avgust) nastupom Anadolijskog duvačkog kvinteta iz Turske zvanično će biti otvoren “Tamburica fest”, a ulaz za publiku je besplatan. Tog dana, u takmičarskom delu programa tambure će ukrstiti pet odabranih orkestara, koji će se boriti za titulu najbolje tamburaške bande. U revijalnom delu nastupiće ženski tamburaški orkestar “La banda”, dok je za kraj večeri predviđen koncert “Vlatko Stefanovski trija”, u pratnji tamburaškog ansambla “Velos”, pobednika festivala iz 2018. godine.

- Radujem se druženju s publikom u Petrovaradinu jer dugo nismo nastupali u Novom Sadu - kaže jedan od najboljih gitarista Vlatko Stefanovski, uz koga će na bubnjevima nastupiti i njegov sin Jan, kao i Ivan Kukić na basu. - Trebalo je prošle godine da sviramo na „Tamburica festu“, ali je festival, zbog epidemiološke situacije, održan „onlajn“. Zato će sada biti super, sviraćemo nove i stare kompozicije i publici predstaviti kombinaciju sa tamburaškim orkestrom. Svi ćemo zajedno videti kako će to da izgleda. Volim tamburaše, naravno, to su mi kolege, a tambura i gitara su rodbina.


Besplatno prve dve večeri

Ovogodišnji “Tamburica  fest 2021” biće održan uz odobrenje Kriznog štaba i u skladu sa primenom svih epidemioloških mera. Neophodno je da posetioci ponesu potvrdu o vakcinaciji ili preležanom kovidu-19, a onima koji to nemaju biće omogućeno da na licu mesta, na ulazu, urade antigenski test po ceni od 400 dinara.

Ulaz na prve dve večeri festivala je besplatan, a za završno veče, 21. avgusta, ulaznica će koštati 500 dinara.


Završne festivalske večeri, u subotu, 21. avgusta, biće izabran najbolji vokalni solista, kao i najlepše nove autorske tamburaške pesme, a tom prilikom nastupiće 12 izvođača. U revijalnom delu programa pevaće članica opere Srpskog narodnog pozorišta Milica Dosković, a publika će uživati i u muziciranju Branka Baka Jovanovića, najvećeg virtuoza na tamburici. Na kraju finalne večeri nastupiće folker Saša Matić sa svojim orkestrom i u pratnji tamburaša.

- Tamburaši, kako ih volim - ukratko je objasnio Saša Matić, koji će na Petrovaradinskoj tvrđavi obeležiti dve decenije od objave prvog albuma i solističkog koncerta. - Pravo uživanje,merak. Uvek naprave posebnu atmosferu, a ja želim da poklonim publici neverovatan doživljaj te noći. Siguran sam da će tamburaški orkestar zaokružiti celu priču. Zajedno ćemo učiniti da to bude jedna od onih noći o kojima će dugo, dugo da se priča.

J. Vukašinović

Autor:
Pošaljite komentar
Tamburica fest od 19. do 21. avgusta na Petrovaradinskoj tvrđavi

Tamburica fest od 19. do 21. avgusta na Petrovaradinskoj tvrđavi

24.07.2021. 14:27 14:32