few clouds
19°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Дневник на великом вашару у Дебељачи

06.06.2021. 09:10 09:14
Пише:
Извор: Дневник/ Слободан Шушњевић

Са преко 150 година традиције велики вашар у Дебељачи једна је од најстаријих „сајамских“ манифестација у нашој земљи, а први петак у јуну увек је резервисан за његово летње издање (има и пролећно и јесење).

Иако је Дебељача повелико и добрим делом због вашара прилично познато војвођанско место, комплетан Јужни Банат углавном је „непозната територија“ за већину Бачвана и Сремаца, па се тако и „Дневникова“ екипа мало загубила у том „банатском троуглу“ да би на вашариште у Дебељачи стигли атарским путем из правца Баранде...

Већ око 11 сати трговце стоком смо затекли у припремама за одлазак са вашара, а на неискусну новинарску констатацију да је пазар вероватно био слаб и да се због тога раније напушта вашар, зачуђујуће неразговорљиви Шапчани кажу да и није било лоше већ да животиње склањају са сунца а неки крећу и да испоруче продату стоку по околним местима купцима који нису имали превоз...  Како нам прича Мирко из околине Шапца, продавци коња којих је на вашару било десетак се нису овајдили, али је остала стока „ишла“ солидно.

- Продато је доста телади, јагњади, оваца и коза, али то се углавном дешава раније ујутру и пре подне јер и они који долазе да купе стоку, углавном то хоће што пре да заврше тако да се највише тргује рано, а касније људи више разгледају шта има на вашару и купују ситније ствари - објашњава нам он и показује на камион који управо напушта вашариште -  Они су рецимо добро прошли, продали су десетак телади јутрос... Можда и највише јагањаца и прасади на овом вашару је завршило на ражњевима неколико постављених печењара које су по традицији била најпосећенија места. На питање колико су их од јутрос испекли, мајстор који је управо са ражња скидао јагње кратко одговара : „Недовољно!“. Ни у другим печењарама нисмо добили конкретнији одговор и то не из разлога што нису хтели да причају са новинарима већ због тога што нису имали времена јер се на печење свуда чекало у реду...


Више воле уживо него онлајн

За ових годину и по дана пандемијских услова у којима живимо, често се говорило о томе да и пољопривредници треба да се окрену новим технологијама, пре свега онлајн продаји својих производа, поготово у периодима када је био забрањен рад пијацама и ограничено кретање. Међутим, већина њих се слаже да је то само делимично могло да их „извуче“ и да тешко то може да буде начин функционисања за пољопривредне произвођаче.

-Паори и сточари нису ни обучени, а ни претерано заинтересовани за такав начин пословања. Ми смо навикли да „уживо“ и купујемо и продајемо а осим тога и проблем доставе је присутан код многих. Преко интернета и доставе могу да раде они који су ближи великим градовима, док већина произвођача из мањих и удаљенијих места тешко може да направи добру калкуацију због скупог транспорта односно доставе, а сами ни немају кад да се баве превозом сваког дана. Већина их се деценијама ослања на пијаце јер је то нешто што нам највише одговара – објашњава нам Миле из околине Бачке Тополе који је довео скоро цело стадо алпских коза од којих је продао неколико те се задовољан враћа у своје село.


Неких егзотичних животиња осим код двојице голубара овог пута није било на дебељачком вашару, али су се могли видети разни занимљиви предмети... Тако су нам пажњу привукла три надгробна споменика изложена на ливади између других тезги, као и мештанка која је у делу вашара који неодољиво подсећа на новосадску Најлон пијацу пронашла стару нотну свеску за једно Моцартово дело које је на парктрегеру свог бицикла упарила са великом дрвеном варјачом. Међу стотинама постављених тезги, али и раширених шаторских крила, највећа понуда је била пољопривредних алата, делова за машине, опреме и сточне хране, а између њих се нашло и разних занатлија, пчелара, продаваца расада и садница, а није била занемарљива ни понуда текстила, одеће и обуће.

У једном делу вашара, међу многобројним шареним тезгама, ситно пијукање је на моменте успевало да пробије кроз грају посетилаца и продаваца. Неколико кутија са тек излеглим пилићима врсте „амрок“ изложило је породично газдинство Ђурица из оближње Падине. Нина и Саша који представљају јуниорски део овог тима, кажу да је вашар солидно прошао, али да је prеthodni у Дебељачи за њих био много успешнији.

- Прошли вашар крајем априла је за нас био бољи иако је било јако лоше време. Киша је падала нон стоп, али је свеједно било пуно људи и пуно се продавало без обзира што су били пљускови. Данас је баш лепо време и има доста људи, али мање се купује. Ваљда су онај prеthodni вашар сви чекали због ове ванредне ситуације па је овај мало слабији што се тиче продаје – причају нам њих двоје док и они полако почињу дасе пакују јер их како каже и кући чека доста посла...

Још један члан бројне шабачке „експедиције“ на вашару у Дебељачи, корпар Миливоје Јовановић каже да је прошао „онако“, али да неће да се жали јер је посао одувек такав.

- Када стално идете по пијацама и вашарима никад се не зна шта може да буде. Ево данас, лепо време, пуно људи, стари познати вашар, али слабији пазар. Зато можда већ сутра негде на пијаци буде много боље и увек је то тако. Данас је колико видим углавном ишла стока и печење – каже Миливоје уз осмех и враћа на главу качкет да му не „изгори“ глава, а који је скинуо због „сликања за Дневник“.

Нико Перковић

Фото: С. Шушњевић

Аутор:
Пошаљите коментар