Супружници зачинили полутврде сиреве
НОВО МИЛОШЕВО: Млади Новомилошевчани Маријана и Роберт Хеђеши козарством се баве последњих шест година.
Почело је случајно, а настављено је планирано. Данас су Хеђешијеви на добром путу да од својих производа, полутврдих козјих сирева, направе бренд.
- Млађи син је астматичар и саветовали су нас да би било добро да због болести пије козје млеко. Прво смо набавили пар јарића, па козу... И тако, једну по једну, да бисмо стигли до стада од сто коза алпино расе - каже Маријана Хеђеши.
Наравно, како се стадо увећавало, поставило се питање шта са вишковима млека. Зато су Маријана и Роберт почели са производњом полутврдих козјих сирева са различитим укусима.
-Тренутно производимо девет врста полутврдих сирева. Додајемо босиљак, мирођију, оригано, бели лук, љуту паприку, бибер... Имамо и димљене сиреве. Жеља нам је да наше производе брендирамо и да купци у сваком тренутку знају шта купују - прича наша саговорница.
Хеђешијеви сиреве продају на зрењанинској пијаци, а у последње време у пласману им помаже и презентација на интернету.
- Када једном пробају наш сир, купци постају редовне муштерије. Сада нам је циљ да некако допремо до младих. Старији купци знају за квалитет и благотворност козјег млека и прерађевина, али су млади сумњичави. Верујем да ће нам ту помоћи друштвене мреже - истиче Маријана.
У послу око коза, Маријани и Роберту помажу синови, који имају 13 и 10 година.
-Они су нам десна рука. Обожавају да раде око коза, баш као и ми. Не знам како бисмо све постигли да нам није синова - напомиње Маријана.
Козе су преко лета на испаши, а зими су затворене. Хеђешијеви истичу да им је циљ да повећају стадо и да прошире асортиман сирева које производе. Много им значе субвенције јер, како кажу, своју земљу немају, па су принуђени да купују храну за козе. Мисле да би држава могла и на друге начине да помогне младима на селу, породицама које су као њихова, везане за село и пољопривреду.
- Ипак, највише се уздамо у сопствене снаге, рад и знање. И кад смо почињали, почели смо сами, а остајемо у козарству зато што тај посао обожавамо - поручују Хеђешијеви.
Ж. Балабан