clear sky
17°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Процес бившем директору Мирољубу Јевтићу и још четворици из „Инфраструктуре железнице Србије”

14.04.2021. 10:44 10:46
Пише:
Фото: freeimages.com, ilustracija

Функцију директора „Инфраструктура железнице Србије” Мирољуб Јевтић, сада бивши први човек тог предузећа, обављао је, како тврди, савесно и у свему законито.

- Био ми је циљ да донесем корист железници, да немогуће учиним могућим - казао је Јевтић јуче у београдском Специјалном суду, негирајући оптужбе за кривично дело злоупотребе службеног положаја. 

Изношењем одбране првоокривљеног почео је доказни поступак у процесу којим су обухваћена још четворица окривљених, међу којима и бивши државни секретар  Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Миодраг Поледица, иначе актуелни заменик министра енергетике и рударства.

Оптужбе се односе на јавне набавке у вези с избором извођача одређених  инфраструктурних радова на реконструкцији железнице од августа 2018. до маја 2019. године, међу којима и на санацији колосека преко Панчевачког моста у Београду.

Тужилаштво за организовани криминал у својим оптужбама износи сумње  да је, наводно, било потеза у прилог  фирмама које су добиле одређене послове на рекострукцији, те да им је тиме “прибављена противправна корист”. 

Оптужени Јевтић је  оспорио све наводе Тужилаштва, поред осталих и да је “он, у договору с Миодрагом Поледицом, издејствовао да Поледица 10. у октобру 2018. сачини допис којим се налаже предузећу “Инфраструктуре железнице Србије” да изврши санацију пруге преко Панчевачког моста у  што краћем року, а све у циљу да се посао додели фирми ЗГОП”.

- Рок за санацију Панчевачког моста одређен је на састанку радне групе 5. октобра 2018, којим је председавала Зорана Михајловић (тадашња потпредседница Владе Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре) - казао је Јевтић и напоменуо да је prеthodno, у августу исте године, потпредседница владе донела решење о формирању радне групе и оперативног тима како би се преконтролисали мостови, а након рушења моста у Италији.

По речима Јевтића, контролу мостова, па и Панчевачког моста, обавио је оперативни тим  6.септембра 2018. и о томе сачинио извештај, док је у коначном извештају изнет закључак да се морају хитно изменити прагови на левом колосеку. Оптужени каже да је тај извештај,на састанку 5. октобра 2018, разматрала Радна групе Владе Србије, те да је тада и одредила да 15. децембар 2018. буде рок за хитну замену тих пружних прагова.

Одбацујући оптужбе као “неосноване”, Јевтић је истакао да у ситуацији кад је радна група одредила рок за санацију, он није имао потребу да издејствује било шта, нити је ишта такво радио. Објаснио је да се обратио Миодрагу Поледици три дана после састанка радне групе, али због тога што поменути утврђени рок за хитну замену пружних прагова није стајао у извештају где је та хитна замена била наређена, а рок је битан елемент да се крене у хитну реконструкцију.

По подацима које је изнео Јевтић, у временском периоду тих јавних набавки које су биле хитне, само две компаније у Србији имале су потпуни сертификат за обављање послова и имале опрему за радове на железници, предузеће “Инфраструктуре  железнице” и фирма ЗГОП, а десетак других фирми су имале само понеки сертификат.

Јевтић је у одбрани говорио и о радовима на реконстукцији одређених тунела, који су, како је навео, били у лошем стању.

На следећем наставку суђења очекује се изношење одбране осталих окривљених, по њиховом редоследу у оптужном предлогу. Иначе, сви окривљени негирају оптужбе и кривицу.  

У истом поступку су оптужени: Предраг Ћурчић из Сектора за грађевинске послове на Железници, Бранимир Алимпић из Сектора за набавке и централна стоваришта, директор фирме „Инграп Омни” Мирко Међо и Зоран Станојевић, директор предузећа за грађење, ремонт и одржавање пруга ЗГОП.       

Ј. Ј.

Аутор:
Пошаљите коментар
Мирољубу Јевтићу почетак суђења померен за децембар

Мирољубу Јевтићу почетак суђења померен за децембар

29.10.2020. 13:26 13:28