clear sky
18°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Нацрт измена Закона о парничном поступку до краја априла

08.04.2021. 15:01 16:04
Пише:
Фото: Танјуг (видео)

БЕОГРАД: Министарство правде ће до краја априла заврштити рад на Нацрту измана и допуна Закона о парничном поступку (ZPP), након чега ће отпочети јавна распрва, најавила је данас премијерка Ана Брнабић.

"Измене и допуне ZPP-a на којима је рад у току, треба да убрзају суђења и донекле смање број предмета, да рад судова и судија учине ефикаснијим, као и свих запослених који раде на тим предметима, како би грађани у разуимном року могли да добију своје судске одлуке", прецизирала је Брнабић на конференцији за медије у Влади Србије.

Након јавне расправе, како је рекла влада ће поднети предлог Скупштини за измену овог важног закона, које ће умногме допринети томе да имамо ефикасније судство.

Брнабић је рекла и да је Министарство правде израдило Нацрт стратегије људских ресурса у правосуђу, које је упутило на мишјење Високом савету судства (ВС С), Државном већу тужилаца (ДВТ) и Синдикату правосуђа Србије.

Намера је, каже, да се додатним запошљавањем и прерасподелама, помогне судству да буде ефикасније, мање оптерећено, а да грађани добију суђења у разумном року, што ће, додаје, унапредити осећање владавине права и правде у Србији.

Такође, премијерка је навела да је Министарство правде, уз подршку Савета Европе и ЕУ израдило Нацрт измена и допун Пословника о раду ДВТ, којим се регулише поступање Повереника за самосталност јавног тужилаштва.

Она је додала да се очекује да се разматрање тог Правилник уврсти на дневни ред једног од првих наредник заседања ДВТ-а.

“Ово се тиче самосталности, јачања правосуђа, и као такве, владавине права”, рекла је Брнабић.

Премијерка је посебно навела и да влада, уз помоћ и подршку, и у сталној координацији са представницима ЕУ, ради на успостављању јединственог и централност система за управљање предметима у правосуђу, односно једног ИТ система за правосуђе.

Такав систем, указала је, не поседују ни многе државе чланице ЕУ.

“Ако успемо да урадимо на најбољи начин, то ће нам омогућити да имамо правосуђе какво заслужују и грађавни и привреда, али и цело наше судство, да планира ресурсе, време”, рекла је Брнабић.

Она је навела да је то амбициозан пројекат, чији је оквир за имплементацију три године, као и да је Делегација ЕУ у Србији објавила тендер за ИТ систем, а да сутра истиче рок за пријаве.

“Тиме показујемо опредељеност за независно правосуђе, ефикасно одговорно, коме влада стоји на располагању за сваку врсту подршке”, рекла је Брнабић.

Потребан друштвени консензус о изменама у правосуђу

Ана Брнабић рекла је данас да је владавина права важна тема и да жели друштвени консензус о изменама Устава у области правосуђа.

„У разговору са председником (Вучићем) и колегама из владе схватила сам да јако много причамо са представнцима ЕУ, земаља чланице Уније, међународним оргазацијама и свим осталим партнерима о реформама које као влада проводимо у тој обалсти, али изузетно мало комуницирамо о томе са грађанима“, објаснила је она разлог сазивања конференције за штампу.

Указала је да је оно што се мало зна, да се 70 одсто што влада у овом тренутку ради тиче владавине права и наше посвећености европској интеграцијама и убрзању преговарања са ЕН о чланству.

Пренела је да је јуче иницирала састанак са предсником Скупштине, коме је присуствовала министарка правосуђа Маја Поповић, као и председница одбора за уставна питања и законодавство Јеленом Жарић Ковачевић и председник одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу Владимиром Ђукановићем на тему уставних амандмана.

Подсетила је да је валда Србије 3. децембра прошле године усвојила иницијативу за измену Устава и проследила је Скупшини.

„Желела сам да у консултацијама видим да ли постоји било шта што влада може додатно да уради да би убрзала процес и нађе се на располагању законодавној власти, Скупштини“, објаснила је она.

Брнабић је казала да је договорено да ће Обдбор за уставна питања влади упутити позив да током следеће одржи седницу, којој ће присуствовати и представници владе, на којој ће се расправљати о владиној иницијативи и следећим корацима.

„Тиме улазимо дубље у тај рпоцес и остајемо на располагању скупштини за сву додатну логоистичку подршку. Помоћићемо да се организује додатни свеобухватни дијалог, ако постоји потреба на ту тему“, додала је она.

Брнабић је казала да је министарка правде на почетку свог мандата иницирала састанак са Друштвом судија Србија, јер су они били највише критични према амдманима владе у prеthodnom мандату.

„Размишљајући да је важно да имамо друштвени консезус о изменама у правосудују, основе за владавину права, ефикасније и одговорније правосуђе, на услузи грађанима, пре свега независно правосуђе, мислили смо да је важно да тај процес буде што инклузивнији“, рекла је она.

Брнабић је нагласила да ће влада подржати Скупштину како би се постигао друштвени консензус о томе где желимо да идемо у области правосуђа.

У току припрема преднацрта измена три закона

Ана Брнабић изјавила је данас да је у току припема преднацрта три закона којима ће бити испуњен највећи број препорука Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР) у вези са изборним условима, а то су измене и допуне Закона о избору народних посланика, Закона локалним изборима и Закон о избору председника Републике.

Брнабић је на конференцији за медије у влади, говорећи о изборним условима и међустраначком дијалогу,навела да би се, између осталог у односу на препоруке, мењало прописивање обавезе изборне комисије да на својој веб страници објављује записике о раду бирачких одобра са бирачких места, затим успостављање јасних критеријума које странке се сматрају странкама националних мањина како се не би изигравао закон.

Затим, како је навела, праћење рада органа које спроводе изборе од стране домаћих и страних посматрача, увођење општинских градских изборних комисија..., додала је Брнабић.

Каже да је РИК одржла састанак са представницима ОЕБС -а и да је договорено да изборна комисија делегира теме за дискусију са ОЕБС-ом из своје надлежности које не подразумевају промену закона.

Премијерка је најавила да ће у уторак бити образована радна група за анализу и проверу јединственог бирачкг списка, коју ће основати Министарство државне управе.

Такође, то министарство ради на измени упутства за спровођење закона о јединственог бирачком списку у вези са препоруком да на сајту Министарства државне управе после закључења бирачког списка буду доступна имена и презимена гласача који гласају на бирачким местима, додала је Брнабић.

Каже да ће преднацрте поменутих измена закона бити укључени партнери ОЕБС и ОДИХР од којег су тражени спискови свих организација цивилног друштва како неке не би биле изостављене.

Брнабић је рекла да поред ових питања која се тичу међустраначког дијалога, као и дијалога у парламенту посредством европарламентараца, постоји велики део који мора да уради влада и да влада ради на томе.

Квалитет важнији од брзине, да не буде незадовољних

Ана Брнабић изјавила је данас, по питању динамике усвајања измена Устава, да је увек квалитет важнији од брзине, да се не би дошло у ситуацију да након измена буде незадовољних и како то питање не би остало “тачка раздора”.

“Што се тиче динамике, морамо да испоштујуемо Скупштину Србије, и да погледамо шта ће бити током следеће недеље…”, рекла је Брнабић одговарајући на питање да ли, будући да је неопходно да се процедура промене Устава заврши у сазиву једног парламента, а да су избори најављени за пролеће, то значи да ће продецуда промена бити завршена са референдуом, у овом сазиву парламента.

Брнабић је истакла да је квалитет важнији од брзине, посебно у овако важном и осетљивом питању, као што су измене Устава једне земље.

“Зато је важно да причамо, причамо, да причамо и да покушамо да нађемо консензус, да не би то даље било било каква тацкца раздора и да се не би десило да усвојимо амандмане, променимо Устав, после јавне расправе и зеленог света Венецијанске комисије, а онда неко казе да није задовољан и да је боје да нисмо ни мењали”, рекла је Брнабић.

То би, истиче, било најгора ситуација и зато сматра да не би требало журити.

“Ово је једна добра тема на којој можемо да практикујемо друштвени дијалог”, додала је премијерка.

Ово не радимо због ЕУ, већ због нас

Напори у области владавине права не спроводимо само што то ЕУ захтева од нас, већ то радимо што верујемо и желимо да живимо у друштву у којем постоји владавина права, истакла је премијерка Ана Брнабић.

Брнабић је негирала да је данашњу конференцију посвећену уставним амандманима заказала због резолуције Евроспког парламента у којој постоје замерке на рачун владавине права у Србији.

„Са пажњом читам сваку резолуцију Европског парламента и тако сам дошла до закључка да много радимо, а недовољно причамо о томе шта смо урадили у области владавине права“, казала је она.

Брнабић је истакла да је данашња конференција била потребна како би се пренело шта се ради у тој области и да се то не ради само што то ЕУ захтева од нас, већ да је важније да то радимо што верујемо и желим да живимо у друштву владавине права.

Рекла је и да, када се прича о правосуђу, као стубу измене Устава, постоји још много тога што може да се ради паралелно, а што ће помоћи судству да лакше и боље ради свој посао.

Каже да држава жели да помогне додатним запошљавањима, буџетима, али и да се зна како се то ради, а то је могуће само у сарадњи и под водством судства које је независно од извршне власти.

Истакла је да је владавина права мисија владе и нешто што је обећала грађанима и у свом експозеу у Скупштини.

Драго ми је ако Приштина жели да настави дијалог

Ана Брнабић изјавила је данас да јој је неизмерно драго ако представници привремених институција у Приштини заиста желе да поново почне дијалог, с обзиром на њихове раније изјаве да им разговор са Београдом није међу приоритетима.

“То је најбоља могућа вест. Биле су раније најаве да то Куртиу није приоритет, већ му је пета, шеста ставка на дневном реду… Драго ми је ако се њихов став променио, то је важно за безбедност и стабилност региона”, рекла је Брнабић на питање да прокоментарише најаве из Приштине да ће у дијалогу са Београдом учествовати Аљбин Курти, уз Вјосу Османи.

На питање да ли је и она размишљала да се прикључи дијалогу, у том случају, Брнабић је рекла да је главни преговарач Београда председник Александар Вучић, а да она, наравно, не бежи од учешћа у разговору, ако буде потребно.

“Ко ће учествовати у дијалогу, видећемо. Дијалог модерира ЕУ, ако треба да учествујем и ја, од тога не бежим, као ни од било какве одговорности или задатка које се ставља пред мене као премијерку Србије”, рекла је Брнабић.

Пре свега јој је, понавља, драго да дијалог уопште може да се настави.

Аутор:
Пошаљите коментар
Примена европске праксе у српском правосуђу

Примена европске праксе у српском правосуђу

28.01.2021. 14:36 14:45