clear sky
3°C
22.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0275
usd
107.7403
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Егзит: Музичка привреда најугроженија

19.03.2021. 14:52 15:00
Пише:
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

НОВИ САД: Егзит фестивал и Удружење музичких уметника и радника “Спасимо музику” написали су још један проглас, односно отворено писмо поводом званичне најаве Влада Србије да разматра додатну подршку секторима угорженим пандемијом корона вируса, међу којима опет није споменута музичка привреда, саопштено је из Егзита.

Како наводе у јавном писму, у пандемији је убедљиво најугроженија музичка индустрија, јер она подразумева соло концерте извођача, као и многе музичке фестивале и манифестације на којима наступају бројни музички састави, а они су сада сви отказани или се одржавају само онлајн.



“Тим уметницима је првима укинуто право на рад и последњима ће бити враћено. Ово је једина делатност која је већ више од годину дана забрањена са апсолутним падом прихода од готово 100 одсто, док су остале угрожене делатности, као на пример угоститељство, све време радиле у одређеним капацитетима”, наводи се у прогласу Егзита.



Дирекција Егзита даље истиче да је десетине хиљада људи у катастрофалној ситуацији, а да за то нису били нимало спремни.



Забрањено им је право на рад, без могућности да прехрањују своје породице. “Наравно да је свим угроженим делатностима, туризму, угоститељству потребна додатна подршка, али не пристајемо да ми опет будемо заборављени”, оштро су подвукли из Егзита и Удружења.



Кроз шест тачака аутори прогласа су измерили степен угрожености привреде кроз поређење умањења прихода привредних субјеката у 2019. и 2020. години.



Прва тачка говори да сви привредни субјекти којима је увећан приход прошле године, или је умањен до 10 одсто, не би требало да добијају никакву додатну помоћ, и на тај начин уштедеће се велика средства у буџету.



Друга тачка каже да субјекти којима је годишњи приход у 2020. умањен за 10 до 30 одсто у односу на 2019, треба да добију три половине минималне месечне зараде по запосленом.



Трећа ставка се односи на привредне субјекте којима је годишњи приход у 2020. умањен за 30 до 50 одсто у односу на 2019, и они би требало да добију три минималне месечне зараде по запосленом.



Према 4. ставки, ако је годишњи приход у 2020. умањен за 50 до 70 одсто у односу на 2019, ти субјекти треба да добију шест минималних месечних зарада по запосленом, као и отпис доприноса и пореза на плате.



Пета тачка односи се на све привредне субјекте којима је годишњи приход у 2020. умањен преко 70 одсто у односу на 2019, и самим тим налазе се на ивици банкрота.



Они треба да добију 12 минималних месечних зарада по запосленом, али и отпис доприноса и пореза на плате за цео период.



Последња, 6. ставка говори у прилог томе да посебан програм подршке треба да буде упућен самосталним уметницима и самозапосленим музичарима.



Такође, Егзит предлаже да се креира Фонд за опоравак домаће музичке и манифестационе привреде, у износу од најмање три милиона евра, а да средства из фонда по јасним критеријумима додељује заједничка комисија Владе и представника домаће сцене.



“Посебно напомињемо да овде не говоримо о великим музичким звездама, већ о свим оним невидљивим људима иза сцене који су неопходни да би се манифестација десила, као што су хиљаде запослених у концертним агенцијама, рентал и тикет компанијама и другим субјектима у нашој привредној грани”, прецизирали су у писму.



Они су подсетили надлежне, као и јавност да манифестациона и музичка привреда, иако најугроженије, од избијања пандемије нису добиле никакву посебну подршку у односу на остатак привреде.



Истакли су да су готово све друге европске земље препознале овај проблем и својим креативним сценама упутиле значајна средства додатне помоћи.



“Музичари су увек били међу првима када је у питању прикупљање хуманитарне помоћи за оне којима је најпотребнија. Крајње је време да и наша држава, али и друштво у целини, препознају значај домаће музичке сцене, и не дозволе њено потпуно гашење”, упућују апел из овог Удружења и Егзит тима.



 

Аутор:
Пошаљите коментар