overcast clouds
19°C
24.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0601
usd
108.4794
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Ухапшен градоначелник Клокота због намештања гласова, хапшење осудили Петковић и Српска листа

12.03.2021. 14:46 14:52
Пише:
Фото: freeimages

ПРИШТИНА: Специјално тужилаштво Косова саопштило је данас да је градоначелник Клокота Божидар Дејановић ухапшен због сумње да је намештао гласове на изборима 14. фебруара, и одређено му је задржавање 48 сати.

"Одлуком тужиоца,одлучено је да се окривљени Божидар Дејановић ухапси и у протвору задржи 48 сати, под сумњом да је извршио крицвично дело утицај на слободно одлучивање бирача, а у законском року ће се појавити пред претпретресним судијом", навелои је Тужилаштво, преноси Газета еxprеs.

Ванредни парламентарни избори на КиМ одржани су 14. фебруара.

Петковић осудио хапшење српског градоначелника Клокота

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић најоштрије је осудио хапшење српског градоначелника општине Клокот и застрашивање и одмазду над запосленима у згради општине.

Петковић у саопштењу наводи да су припадници специјалне косовске полиције под пуним наоружањем упали данас у просторије српске општине Клокот и ухапсили градоначелника Божидара Дејановића, који је под полицијском пратњом спроведен у Приштину и одређено му је задржавање од 48 сати.

"Он је ухапшен без икаквог правног основа или ваљаних доказа, а непосредно након њега ухапшен је и Дејан Влајковић, директор одељења за Урбанизам општине Клокот", наводи се у саопштењу и додаје да им је Канцеларија већ обезбедила правног заступника, а о поступању према њима обавестили су све релевантне међународне институције.

Такође, од релевантних међународних организација и од Брисела затражена је хитна и одлучна акција.

Како се наводи у саоштењу, приликом упада у просторије општине специјалне снаге косовске полиције извршили су преметачину, а у наставку акције упали су и у неколико српских кућа у којима живе политички представници Срба са Косова и Метохије.

"Овакво брутално понашање косовске полиције представља наставак притиска и угњетавања којем су континуирано изложени сропски представници на територији Косова и Метохије, као и вид застрашивања народа и слања поруке да за њих нема мира и нормалног живота", оцењује Петковић додајући да је очигледна била намера удара и притиска на изборну вољу грађана у српским срединама на Косову и Метохији.

Подсећају да је тој врсти притисака српски народ био изложен не само током изборне кампање него очигледно још снажније у периоду након избора.

"Недопустиво је да неко баца сенку на убедљиву и историјску победу Српске листе која је неспорна и која је освојила 96,14 одсто гласова српског становништа на Косову и Метохији. Свакога дана сведоци смо бројних вести и видео прилога о бруталним изборним манипулацијама од стране албанских политичких представника који би сада очигледно желели да своје изборне махинације замаскирају нападом на Србе и представнике Српске листе", наводи се у саопштењу уз поруку:"Такве сценарије напада и бруталног обрачуна са српским народом на КиМ нећемо дозволити".

СЛ: Антисрпско деловање Приштине

Српска листа најоштрије је данас осудила неосновано хапшење градоначелника српске општине Клокот Божидара Дејановића, и како наводи, малтретирање легалних, српских политичких представника српског народа на Косову и Метохији.

"Наставак агресивног, антицивилизацијског и антисрпског деловања Приштине према српском народу уз злоупотребу институција и институционално насиље мора одмах престати, а господин Божидар Дејановић и Дејан Влајковић пустити да се од лажних оптужби бране са слободе", истакла је Српска листа у саопштењу.

Они оцењују да су монтирани процеси постали матрица којом Приштина жели да дисциплинује српске политичке представнике, а српски народ стави у гето, без вођства у овим тешким и изазовним временима.

"Позивамо међународне представнике да заштите правду и истину, и позову албанске лидере на разум. Дестабилизација прилика и агресивно поступање према недужним људима није начин за решавање отворених политичких питања", указује Српска листа.

Поручили су и да је овај покушај застрашивања и искривљавања воље грађана изражене на последњим изборима су позив свим амбасада да хитро реагују, а не да немо ћуте, што неки у Приштини очигледно доживљавају као знак одобравања.

Аутор:
Пошаљите коментар
Петковић најавио нова радна места за Србе са КиМ у Рашки

Петковић најавио нова радна места за Србе са КиМ у Рашки

04.03.2021. 16:51 17:06
Избори на КиМ: Српска листа у Митровици освојила 99,14 одсто гласова

Избори на КиМ: Српска листа у Митровици освојила 99,14 одсто гласова

14.02.2021. 20:45 23:48