Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Uhapšen gradonačelnik Klokota zbog nameštanja glasova, hapšenje osudili Petković i Srpska lista

12.03.2021. 14:46 14:52
Piše:
Foto: freeimages

PRIŠTINA: Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je danas da je gradonačelnik Klokota Božidar Dejanović uhapšen zbog sumnje da je nameštao glasove na izborima 14. februara, i određeno mu je zadržavanje 48 sati.

"Odlukom tužioca,odlučeno je da se okrivljeni Božidar Dejanović uhapsi i u protvoru zadrži 48 sati, pod sumnjom da je izvršio kricvično delo uticaj na slobodno odlučivanje birača, a u zakonskom roku će se pojaviti pred pretpretresnim sudijom", naveloi je Tužilaštvo, prenosi Gazeta expres.

Vanredni parlamentarni izbori na KiM održani su 14. februara.

Petković osudio hapšenje srpskog gradonačelnika Klokota

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković najoštrije je osudio hapšenje srpskog gradonačelnika opštine Klokot i zastrašivanje i odmazdu nad zaposlenima u zgradi opštine.

Petković u saopštenju navodi da su pripadnici specijalne kosovske policije pod punim naoružanjem upali danas u prostorije srpske opštine Klokot i uhapsili gradonačelnika Božidara Dejanovića, koji je pod policijskom pratnjom sproveden u Prištinu i određeno mu je zadržavanje od 48 sati.

"On je uhapšen bez ikakvog pravnog osnova ili valjanih dokaza, a neposredno nakon njega uhapšen je i Dejan Vlajković, direktor odeljenja za Urbanizam opštine Klokot", navodi se u saopštenju i dodaje da im je Kancelarija već obezbedila pravnog zastupnika, a o postupanju prema njima obavestili su sve relevantne međunarodne institucije.

Takođe, od relevantnih međunarodnih organizacija i od Brisela zatražena je hitna i odlučna akcija.

Kako se navodi u saoštenju, prilikom upada u prostorije opštine specijalne snage kosovske policije izvršili su premetačinu, a u nastavku akcije upali su i u nekoliko srpskih kuća u kojima žive politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije.

"Ovakvo brutalno ponašanje kosovske policije predstavlja nastavak pritiska i ugnjetavanja kojem su kontinuirano izloženi sropski predstavnici na teritoriji Kosova i Metohije, kao i vid zastrašivanja naroda i slanja poruke da za njih nema mira i normalnog života", ocenjuje Petković dodajući da je očigledna bila namera udara i pritiska na izbornu volju građana u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Podsećaju da je toj vrsti pritisaka srpski narod bio izložen ne samo tokom izborne kampanje nego očigledno još snažnije u periodu nakon izbora.

"Nedopustivo je da neko baca senku na ubedljivu i istorijsku pobedu Srpske liste koja je nesporna i koja je osvojila 96,14 odsto glasova srpskog stanovništa na Kosovu i Metohiji. Svakoga dana svedoci smo brojnih vesti i video priloga o brutalnim izbornim manipulacijama od strane albanskih političkih predstavnika koji bi sada očigledno želeli da svoje izborne mahinacije zamaskiraju napadom na Srbe i predstavnike Srpske liste", navodi se u saopštenju uz poruku:"Takve scenarije napada i brutalnog obračuna sa srpskim narodom na KiM nećemo dozvoliti".

SL: Antisrpsko delovanje Prištine

Srpska lista najoštrije je danas osudila neosnovano hapšenje gradonačelnika srpske opštine Klokot Božidara Dejanovića, i kako navodi, maltretiranje legalnih, srpskih političkih predstavnika srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

"Nastavak agresivnog, anticivilizacijskog i antisrpskog delovanja Prištine prema srpskom narodu uz zloupotrebu institucija i institucionalno nasilje mora odmah prestati, a gospodin Božidar Dejanović i Dejan Vlajković pustiti da se od lažnih optužbi brane sa slobode", istakla je Srpska lista u saopštenju.

Oni ocenjuju da su montirani procesi postali matrica kojom Priština želi da disciplinuje srpske političke predstavnike, a srpski narod stavi u geto, bez vođstva u ovim teškim i izazovnim vremenima.

"Pozivamo međunarodne predstavnike da zaštite pravdu i istinu, i pozovu albanske lidere na razum. Destabilizacija prilika i agresivno postupanje prema nedužnim ljudima nije način za rešavanje otvorenih političkih pitanja", ukazuje Srpska lista.

Poručili su i da je ovaj pokušaj zastrašivanja i iskrivljavanja volje građana izražene na poslednjim izborima su poziv svim ambasada da hitro reaguju, a ne da nemo ćute, što neki u Prištini očigledno doživljavaju kao znak odobravanja.

Autor:
Pošaljite komentar
Petković najavio nova radna mesta za Srbe sa KiM u Raški

Petković najavio nova radna mesta za Srbe sa KiM u Raški

04.03.2021. 16:51 17:06
Izbori na KiM: Srpska lista u Mitrovici osvojila 99,14 odsto glasova

Izbori na KiM: Srpska lista u Mitrovici osvojila 99,14 odsto glasova

14.02.2021. 20:45 23:48