clear sky
17°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Премијера "Даре из Јасеновца" 20. фебруара на РТС

14.02.2021. 20:23 23:56
Пише:
Фото: fcs.rs

БЕОГРАД: Српски филм "Дара из Јасеновца" редитеља Предрага Антонијевића, снимљен уз подршку Филмског центра Србије, имаће ексклузивну светску телевизијску премијеру на Првом програму Радио-телевизије Србије 20. фебруара, јавља РТС.

Дара из Јасеновца, српски кандидат за Оскара, историјска је драма која је покренула лавину коментара од позитивних до негативних.

Филм је премијерно приказан 25. новембра у Грачаници.

Београдска премијера уз присуство ауторске и глумачке екипе, заказана је за 22. април када се обележава 76 година од пробоја последњих заробљеника из логора Јасеновац.

Одлука да се филм прикаже на телевизији пре нормалног живота у биоскопима је независно донета од редитеља Антонијевића и мене, а проузрокована је свом причом која се дешава око филма, његове номинације за нашег кандидата за Оскара, а поготово на пар неумесних и неоснованих критика - где је филм наша пропаганда и да Срби нису били жртве у Јасеновцу. Тако да је наша жеља била да прикажемо филм пре времена да га што више људи види, истакао је продуцент филма Макса Ћатовић.


Вучић: Орден за ауторе

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да су Србији потребни добри односи с Хрватском, али да нигде није убијено толико људи као у Јасеновцу и да филма Дара из Јасеновца није пропагандни.

Вучић је то рекао у емисији Хит твит на тв Пинк коментаришући медијска реаговања у Хрватској поводом филма Дара из Јасеновца у којима се тврди да је у питању пропагандни филм и великосрпски мит.

Он је рекао да је филм видео и да се не може говорити о пропаганди, а да ће аутори филма Предраг Гага Антонијевић и Наташа Дракулић сутра добити орден, јер су имали храбрости да све то прикажу.

Вучић је додао да је овакве покушаје већ гледао, а да је страдање српског народа од устаског режима било језиво.

Напомиње и да га не потресају злонамерне тврдње, и да је зато увео да се обележавају сва српска страдања.

Овде су ме само похвалили, прецизно сам рекао шта су нам радили, казао је Вучић поводом његовог ранијег говора који је емитован у прилогу на једној загребачкој телевизији уз осврт о филму Дара из Јасеновца пошто је испао из трке за Оскара.

Упитао је и шта је нетачно о томе што је говорио о усташким злочинима западно од Дрине и да ли то значи да сви Срби који су побијени нису побијени.

Напомиње и да је такве теорије слушао и о томе да припаднике његове породице нису убиле усташе.

Упитан да прокоментарише и различите оцене на друштвеним мрежама каже да то само говори о томе да још нисмо преболели 91. ни 95. годину и да ће морати више да се ради да би се то разумело.


Главна и одговорна уредница Забавног програма РТС Оливера Ковачевић каже да је значајно да РТС у овом тренутку емитује филм "Дара из Јасеновца".

Навела је да је било доста контроверзи у вези са овим филмом од друштвених, историјских, уметничких и сматра да је прави тренутак да грађани Србије погледају овај филм и донесу свој суд.

Сматрамо да је веома значајно што се ова трауматична и болна тема нашла на филмском платну односно у једном филму и да се проблем и траума Јасеновца сагледа из перспективе српских жртава, рекла је Ковачевић.

Филм "Дара из Јасеновца" снимљен је на основу аутентичних сведочанстава преживелих логораша, а после званичне премијере у Београду, наћи ће се на репертоару биоскопа у Србији.

Историјска драма о стравичним злочинима у Другом светском рату, од 5. фебруара са успехом се приказује у биоскопима широм Америке.

Аутор:
Пошаљите коментар
Поводом филма „Дара из Јасеновца”: О геноциду, холокаусту и логорима

Поводом филма „Дара из Јасеновца”: О геноциду, холокаусту и логорима

14.02.2021. 12:42 12:46
"Дара из Јасеновца" није ушла у ужи избор за Оскара

"Дара из Јасеновца" није ушла у ужи избор за Оскара

10.02.2021. 08:22 08:26