clear sky
25°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У априлу усељење у првих 548 станова у Новом Саду, пруга брже од плана

12.02.2021. 16:13 09:58
Пише:
Извор: Дневник (С. Шушњевић)

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић боравио је у Новом Саду, где је одржао састанак са градоначелником Милошем Вучевићем, а потом и обишао градилишта брзе пруге и насеља за припаднике служби безбедности на Југовићеву. 

Њих двојица су истакли задовољство сарадњом, као и темпом којим одмичу радови, те су за април најавили прва усељења на Југовићеву, а за крај фебруара и отварање Темеринске улице за саобраћај.

Министар Момировић захвалио се новосадској управи на сарадњи, а Новосађанима на стрпљењу.

- Крајем прошле године максимално смо интензивирали радове на деоници Београд - Нови Сад, како бисмо што пре завршили овај коридор. До краја ове године ће за тридесетак минута људи моћи да се возе од Београда до Новог Сада најквалитетнијим возовима у Европи и осетиће сав комфор железничког саобраћаја који имају најсавременије земље у Европи. После деценија руинирања железничке инфраструктуре, ми смо уложили огроман новац и настављамо да улажемо да бисмо повезали целу земљу, да бисмо европске стандарде довели у ову земљу - навео је министар Момировић.


Нови мост преко Дунава

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да је за нови мост преко Дунава готов генерални пројекат, а следи израда идејног решења.

„Имамо три важеће понуде кинеских компанија. Очекујем да министарство брзо изађе пред владу са формирањем радне групе која би требало да води комерцијалне преговоре с понуђачима и да добијемо најбољег понуђача“, напоменуо је Вучевић, и додао да ће врло брзо бити нових вести о напретку овог пројекта.


Он је подсетио да је прошле недеље расписан тендер за набавку возова, односно три четвороделне композиције, које ће бити набављене до средине ове године. Момировић је истакао да „не постоји ниједна препрека да ми брзо не пустимо ову линију у саобраћај„. Обиласку радова присуствовао је и директор руске компаније РЖД Интернешенел у Србији Мансурбек Султанов.

Министар Момировић је нагласио, поносан је и на пројекат изградње станова за безбедњаке, где Нови Сад предњачи.

- Сада присуствујемо завршној фази изградње овог дела пројекта. У априлу ће бити усељење за 548 станова, у септембру усељеавамо још 438 станова. Укупно ће у Новом Саду бити изграђено око 2.000 станова. Ово ће бити модерно насеље у којем ће живети људи који би јако тешко обезбедили себи кров на главом и на то смо сви поносни - напоменуо је Томислав Момировић.

По његовим речима, и друге локалне самопураве би требало да се више ангажују око овог посла, јер негде није изграђен ни један стан.


На столу велики пројекти

Градски и државни званичници у Градској кући разговарали су и о обилазници око Новог Сада и новом мосту преко Дунава, Фрушкогорском коридору, те улагањима у новосадску инфраструктуру.

- Некако је Нови Сад постао фокус инвестиција Републике Србије. Крајем године кренућемо с инвестицијама у комуналну инфраструктуру. У Новом Саду највише ће се инвестирати у пречистаче отпадних вода. Три су у питању, један на Ченеју и један у Бегечу. Надам се да ћемо заједничким инвестицијама поправити квалитет живота, како грађана Србије, тако и грађана Новог Сада - изјавио је министар Томислав Момировић, додавши да ће грађани тек осетити добробит од ових улагања.

Вучевић је рекао да га радује и вест око Фрушкогорског коридора, где ће Град да уради парцелизацију, а затим и експропријацију земљишта кроз Петроварадин. Вучевић је подсетио да ће на траси Коридора, код Текија бити изграђен још један мост преко Дунава.

- Тек ћете видети шта спремамо око водовода и канализације и колико ће пара доћи за пречистаче захваљујући Влади Републике Србије и подршци председника Републике. И онда коначно нећемо испуштати отпадне воде у Дунав већ ћемо га чувати, да буде плав, као у песми - закључио је Вучевић.


- Морамо, на територији целе Републике, да мало више упалимо моторе. Имамо велики импулс и амбицију да за све припаднике служби безбедности изградимо станове, да ниједан човек који је своју професију, свој позив, посветио заштити безбедности ове државе, не мисли о крову над главом. У овом тренутку градимо 5.700 станова, а планирамо још толико у наредним годинама - рекао је министар Момировић.

И градоначелник Милош Вучевић изразио је захвалност и задовољство сарадњом са министарством грађевинарства и извођачима радова на оба пројекта.

- Раде и брже него што смо се договорили. Враћена је Венизелисова улица у саобраћај, имамо обећање руских партнера да ће до краја фебруара у саобраћај бити пуштена и Темеринска улица. Поносни смо на све како је организовано и хвала свим грађанима на стрпљењу - нагласио је Вучевић.

„ Не можете да останете равнодушни  и да вам није драго кад вас државни министар похвали и каже да сте најбољи”, прокоментарисао је похвале Момировића на рачун Града због пројекта на Југовићеву.

- Нови Сад тренутно овде инвестира милијарду и по динара, поред тога што држава издваја огромна средства. Улажемо у водовод, канализацију, грејање и саобрћајну инфраструктуру. Овде ћемо, с моје леве стране, да градимо обданиште и школу, а испред мене налазиће се атлетски  центар, са атлетским стадионом и двораном. Ово ће бити једно од најатрактивнијих насеља. Од почетка осамдесетих, када је грађено Ново насеље, нисмо имали овакав урбанистички захват, да заиста типски правимо једно насеље - напоменуо је Милош Вучевић.

Како је указао, циљ градских власти јесте да почетком априла почне усељавање првих 548 станова, а за годину дана, да сва 1.972 стана да буду усељена.

- Отворили смо и нову локацију на Булевару Европе и причамо о новим становима у Новом Саду, јер је за њих огромно интересовање. Наравно на држави је да даље одлучује које ће категорије учествовати на конкурсима - закључио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

С. Крстић

Аутор:
Пошаљите коментар
До марта брза пруга Нови Сад - Београд, убрзо тендери за возове

До марта брза пруга Нови Сад - Београд, убрзо тендери за возове

04.01.2021. 11:38 13:01