few clouds
17°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Билатерални споразум са САД, не трилатерални

04.09.2020. 18:27 19:08
Пише:
Извор: FoNet

ВАШИНГТОН: Делегација Србије је у Вашингтону потписала билатерални споразум са САД, о економској сарадњи са Приштином, а не трилатерални, и у њему Приштина није поменута као субјекат међународног права, поручио је данас у Вашингтону председник Србије Александар Вучић.

У тексту споразума нема тачке десет, нема признања, људи у Србији могу да одахну, истакао је.

"Ово је добар споразум за Србију, звучаће славодобитно ако кажем да честитам, али сам искрено задовољан, и сви чланови делегације, оним што смо постигли", рекао је Вучић новинарима након потписивања споразума у Белој кући.

Он је истакао да је реч о билатералном споразуму са САД.

"Ово није трилатерални споразум. Важна је разлика. Ово је споразум који је Србија направила са САД, трећа страна није призната као субјекат међународног права, што је важно за нас", рекао је Вучић.

Он је додао да је од изузетног значаја потписати билатерални споразум са САД.

"И даље велике разлике, али споразум је велики корак"

Вучић је изјавио да и даље постоје огромне разлике између Београда и Приштине, али да је споразум о нормализацији економских односа, који је данас потписан у Овалној соби Беле куће, огроман корак напред, пренео је Ројтерс.

Вучић је током састанака у Овалној соби позвао америчког председника Доналда Трампа да посети Србију.

Ројтерс је пренео и да је премијер привремених косовских институција Авдулах Хоти током церемоније рекао да је споразум са Србијом велики корак напред, који би, у његовом виђењу, требало да води ка међусобном признају две земље.


САД ће гарантовати заштиту верских објеката СПЦ

Вучић је изјавио да је веома важно то што је договорена заштита религијских објеката и имплементација судских одлука које се тићу Српске православне цркве.

Како је нагласио, Американци су се кроз билатералне споразуме и са Србијом и са Приштином обавезали да ће гарантовати спровођење судских одлука које се односе на СПЦ и да ће гарантовати безбедност верских објеката, српских свештеника и српских верника.

Договорили смо заштиту слободе религија, интрарелигијске комуникације и посебно заштиту религијских објеката, казао је Вучић.

Даље, како је навео, обавезали су се за посебне безбедносне и сигурносне контроле на аеродромима, те да на томе раде самостално и са Приштином, а све у циљу добијања безвизног режима са САД.


„И Гренел је потврдио да је било изненађење“

Вучић је одговорио на поједине изјаве да српска делегација није доживела никакво изненађење и указао да је специјални изасланик Ричард Гренел потврдио да јесте било изненађења.

"Да будем искрен, слушам различите приче да није било изненађења и Гренел је потврдио да је било изненађења за српску делегацију, али није желео да прецизира да је то тачка 10 и међусобно признање", рекао је Вучић новинарима у Вашингтону.

Поручио је и онима који су изјављивали да се у документу који се нашао на преговарачком столу налази 16 тачака, а не три, како они кажу.

Указао је и да свих 16 тачака нису исте за Београд и Приштину.


"Газиводе посвађале делегацију ПР, за СРБ одлично"

Вучић каже да су Газиводе кључна ствар око које се косовска делегација свађала између себе.

Каже се да се две стране слажу да ће да раде заједно са америчким департментом енрегетике и са другим органима америчке владе на физибилити студији која би требало да подели енергетске ресурсе језера Газоводе - рекао је Вучић шта стоји у споразуму, а потом појаснио:

“Зашто су они били снажно против, а зашто смо ми били за, при чему нисмо то хтели да откривамо и једни и други смо ћутали - зато што ми немамо ни киловат струје са Газивода у овом тренутку. Овако ћемо, у каквом год опсегу да поделимо, ми само да добијемо, зато су се они жестоко свађали између себе”, рекао је Вучић новинарима у Вашингтону.

Он је додао да је Србија на томе инсистирала у Бриселским преговорима и да ће наставити на томе.

“Веома је важно да Американци ураде физибилити студију и да ми можемо да добијемо део енергетских извора, дакле реч је и о струји и о води. На нашој територији су Газиводе нешто дубље, али углавном та вода иде за Метохију и Приштину, мање за српске средине. Сртуја нам не иде уопште, тако да је ово за нас одлично, а у Пришини је изазвало немире”, рекао је Вучић.

Албанци би пристали на све, само да остане тачка 10

Вучић је изјавио да су Албанци хтели да потпишу све, само да се у споразум о економској нормализацији врати спорна тачка 10, која се односила на међусобно признање, као и да су најснажније били против решења која се тичу Газивода и такозваног мини Шенгена.

"Албанци су били најснажније против три ствари. Прво, рекли су да ће све да потпишу само да се врати тачка десет, на чему је Авдулах Хоти десет пута инсиситирао. Када смо успели да избацимо тачку десет, онда је Хоти рекао да, иако је имао примедбе на Газиводе и Мини Шенген, све прихвата, само да остане тачка десет" рекао је Вучић и додао:

"Али, нема тачке 10, нема међусобног признања и људи у Србији могу да одахну", рекао је Вучић.

Он је навео да су Албанци били и против мини Шенгена, за шта су, како каже, имали чудне аргументе и мешали су мини шенген са Шенженом.

Међутим, како каже, они су се својим уговором са Американцима обавезали да приступе Мини шенгену, што је важно не само за Србе на КиМ, већ и Србију.

"То је за нас важно, јер ћемо тиме имати јединствено тржиште, нема изненађења с таксама, тарифама, обезбедићемо слободнији проток људи, капитала, услуга, важно је за Србе на КиМ и целу Србију", рекао је Вучић.

Он казе да је српска економија изгубила пола милијарди евра само због такси и тарифа које су уведене.

"Ми имамо најснажнију економију и то много значи нама, али значи и другима", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да Албанци нису хтели да признају дипломе из Косовске Митровице, желећи да кажу да то припада њиховом, а не српском систему.

"То ће значити пре свега у радној снази, која у регону мора да има слободну проходност, да оно што су учили буде признато на територији целог мини шенгена и између Приштине и Београда. Више пута смо то потписивали, али није било извршења због Косовске Митровице, сада верујемо пошто американци надгледају, да ће то бити уважено", рекао је Вучић.

Кад је реч о диверзификацији извора енергетског снадбевања, Вучић каже да је српска страна одбацила да се обавеже од кога ће и шта да купује.

"Морамо да радимо на томе, али нисмо могли да пристанемо да купујемо скупљи гас", рекао је Вучић.

На крају, рекао је Вучић, Албанци су се највише свађали између себе због Газивода.

Ми смо на томе инсистирали и на бриселским преговорима и веома је важно да ми можемо да добијемо део енергетских извора, рекао је Вучић и додао да је реч и о струји и о води.

"Ово је за нас одлично, а у Приштини је изазвало велике немире", рекао је Вучић.


„15 минута с Трампом и његовим сарадницима“

Вучић је пренео новинарима у Вашингтону да је, након потписивања споразума у Белој кући, делегација Србије имала дуг билатералан сусрет са председником САД Доналдом Трампом.

"Од изузетног је значаја потписати билатерални споразум са САД и захвалан сам Трампу, а посебно хвала што је направио дуг билатерални сусрет са делегацијом Србије. Ја сам провео више од 15 минута у Овалном кабинету сам са Трампом и његовим сарадницима", рекао је Вучић.

Додао је да су разговарали о многим темама, од односа Србије и САД, до свих изборних кампања.

Вучић је пренео да је Трамп исказао жељу да дође у Србију, те да је он поновио позив америчком председником да посети нашу земљу, што би, подсећа, био први пут после доласка Џимја Картера.


Шта све стоји у Споразуму из Вашингтона?

Споразум о економској нормализацији Београда и Приштине, који је данас потписан у Белој кући подразумева, између осталог, приступање Приштине иницијативи "мини-Шенген", улагање у инфраструктуру...

Споразум, како пише Блиц, предвиђа:

Приштина постаје део иницијативе Мини Шенген који су поред председника Србије Александра Вуцица иницирали и албански премијер Еди Рама и премијер Северне Македоније Зоран Заев прошле године.

Неке од конкретних користи овога су, осим стотина милиона годисње новог српског извоза, и то што се решава садашњи застој у признавању сертификата, укида се могуцност уводења једностраних трговинских баријера, укидају се досадашње колоне камиона и возила на административним прелазима и олакшава граданима слободно кретање.

Осим тога, признавање диплома и професионалних сертификата пружице веће шансе младим људима на обе стране, посебно Србима са Универзитета у Косовској Митровици који су до сада били дискриминисани јер им институције у Приштини нису признавале дипломе

Споразум подразуемва и улагање у мрежу путева и пруга.

Уз аутопут Ниш - Приштина пуног профила, и уз изгледно америцко финансирање, Србија добија још једну директну железницку пругу, преко Косова и Метохије, до Јадранског мора, до луке Драц; Такоде, наше средине на КиМ бице повезане новомжелезницком пругом која це из Приштине преко Косова Поља и Прилужја излазити на Мердаре.

Постигнут је договор у вези са имовином Српске православне цркве, којим се Приштина формално обавезала да ће поцети да поштује пресуде које се односе на имовину СПЦ, што је важно због недавних покушаја да се узурпира имовина и наруши миран живот манастира Високи Дечани, али и Пећке патријаршије и других наших светиња.

Промене на границним и административним прелазима, по којима ће стране почети да примењују најсавременије процедуре за уклањање безбедносних претњи по путнике на граничним и административним прелазима, чиме ће се бити значајан корак ближе за увођење безвизног режима између градана Србије и САД.

Споразум предвиђа и отварање канцеларије Америцког развојног фонда у Београду, што ће бити прва таква у нашем региону.

Та канцеларија биће задужена за подршку пројектима и инвеститорима који ће отварати фабрике у Србији, уз финансијску подршку, што је веома снажан сигнал за америчке и европске инвеститоре.

Аутор:
Пошаљите коментар
Трамп: БГ и ПР договорили нормализацију економских односа

Трамп: БГ и ПР договорили нормализацију економских односа

04.09.2020. 18:20 19:19
Београд и Приштина склопили економски споразум, потписали с Трампом

Београд и Приштина склопили економски споразум, потписали с Трампом

04.09.2020. 18:14 18:44