broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Почетак школске 2020/2021: Упознавање данас, први часови сутра

31.08.2020. 10:53 10:56
Пише:
Извор: Dnevnik (arhiva)

Пријем првака широм Србије, па и неких петака, биће организован данас, што је прилика за новајлије да се упознају са својим учитељима односно одељењским старешинама и утврде по ком ће се моделу одвијати настава у њиховој школи.

Подељени у групе како се не би стварала гужва, долазиће десетак минута пре заказаног термина уз пратњу само једног родитеља. Сви су, наравно, у обавези да поштују препоручене мере.

Прва звона огласиће се сутра, и то за ђаке од првог до четвртог разреда пре подне, а за већину осталих у поподневним сатима. У 55 одсто школа, које су због бројности морале да поделе разреде, прва група најмлађих (рецимо од осам сати) имаће највише четири часа, док ће их друга (на пример од 10.45), по препоруци Министарства просвете, уколико није другачије одлучено, имати максимално три, те ће недостајућу наставну јединицу надокнадити на мултимедијској интернет платформи РТС Планета. Како ниједан ученик не би био оштећен, предвиђено је да се наредне седмице групе ротирају. Наставу на даљину пратиће и три одсто ђака. Уколико у одељењу нема више од 15 ученика, они ће долазити заједно у једном термину.

Најважнија измена је да часови трају по 30 минута, а посебна пажња посвећена је најмлађима, јер је за њихово школовање важно да што више буду у клупама, те је одлучено да долазе свакодневно уколико су здрави. Чак и ако се неки од њих буду одлучили за наставу од куће, мораће да одговарају у самој осмолетки.

Свакој школи дата је аутономија како би осмислила оперативни план организације и реализације наставе на дневном, недељном и месечном нивоу у складу са сопственим просторним и техничким могућностима, водећи рачуна да број ученика који истовремено борави у њој не пређе половину укупног броја ђака у школи. Оне су до 24. августа доставиле планове надлежној школској управи на сагласност.

За сваки разред одређена је учионица у којој ће пратити наставу, како се током малих одмора не би преплитали, осим када је то неопходно због коришћења одређене опреме и наставних средстава какве захтевају неки предмети. Из истог разлога, препоручен је клизни распоред звоњења. У реализацију часова ликовне и музичке културе те физичког и здравственог васпитања биће, по потреби, укључени стручни сарадници и предметни наставници.

За ученике од петог до осмог разреда предвиђен је комбиновани модел наставе. Десетоминутне паузе између смена биће искоришћене за редовно чишћење, проветравање учионица и других школских просторија који се користе за наставу и учење. Ђаци једне групе имаће до пет часова дневно, и то из обавезних предмета, док ће се изборни програми и други облици образовно-васпитног рада реализовати или непосредно у школи, или путем наставе на даљину. Препорука је да стручна већа наставника заједнички припремају наставне садржаје и да их деле. Праћење и вредновање развоја, напредовања, ангажовања и оцењивања ученика обављаће се у току непосредног образовно-васпитног рада, у складу са прописима. Већина петака и шестака, у току једне недеље, долазиће у школу понедељком, средом и петком, а ученици седмог и осмог разреда уторком и четвртком. Наредне недеље разреди се ротирају.


По два наставника за целодневну наставу

У школама које практикују целодневну наставу, биће истовремено ангажована два наставника по разреду. Након часова, према раније дефинисаном распореду, они ће се ротирати. Када је у питању продужени боравак, он се организује у мањим групама ученика истог разреда или изузетно у хетерогеним групама, а почетак и завршетак рада утврђује школа, по прибављеном мишљењу родитеља.


Када не буду имали наставу у школи, пратиће ТВ часове: од петог разреда на каналу РТС 2 са почетком у 8 сати и распоредом од три часа дневно, а од шестог до осмог разреда на каналу РТС 3, са почетком у истом термину, с тим да је за осмаке предвиђен час више. Уколико актуелна епидемиолошка ситуација буде утицала на промену организације рада у школама, могућа је и промена сатнице емитовања часова, о чему ће ученици и родитељи, као и школе бити благовремено обавештени.

С. Милачић

Фото: архива Дневника

Аутор:
Пошаљите коментар
НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА Предавања преко ТВ, одговарање у школи

НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА Предавања преко ТВ, одговарање у школи

23.07.2020. 11:29 11:32