broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Организовање праксе за средњошколце највећи изазов

29.08.2020. 15:58 16:01
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

НОВИ САД: Овогодишњи почетак школске године представља посебан изазов за средњошколце, њихове родитеље, а чини се, највише за директоре и професоре, који су од Министарства просвете, науке и технолошког развоја добили опште смернице за реализовање наставе, али истовремено и одрешене руке како да организују теоријске и практичне часове.

Оно што је сигурно – заштитна опрема ће бити обавезна, часови скраћени, теоријско градиво ће се пратити по комбинованом моделу. Ипак, из разговора с директорима новосадских средњих школа стиче се утисак да им највише главобоља задаје добро организовање практичне наставе и што се већина родитеља одлучила да њихова деца похађају предавања у образовним установама.

Председник Актива директора новосадских средњих школа и директор Гимназије „Лаза Костић” Вукашин Лазовић каже да та образовна установа  спремно дочекује око 750 нових и старих ђака.

Обезбеђена су дезинфекциона средства, а одлучили смо се за комбиновани модел, што значи да су ученици подељени у две групе, па док једни долазе у школу, други ће те седмице наставу пратити онлајн, објашњава Лазовић.

Како додаје, за разлику од ранијих година, уместо шест одељења, имаће седам, од чега је једно намењено ученицима с посебним способностима за сценску и аудио-визуелну уметност.

Због безбедности, за сад неће бити кабинетске наставне те ће се професори смењивати у учионицама, вели Лазовић.

Организација праксе у условима епидемије коронавируса представљаће прави подвиг за школе које образују будуће здравствене раднике. По речима директора Ђорђа Искрина, Средњу медицинску школу „7. април” похађаће укупно око 1.600 ученика.

Имајући у виду површину учионица и препоручену дистанцу, били смо принуђени на то да ђаке поделимо у три групе, тако да ће у суштини сваке треће седмице једна група долазити у школу, а преостале две предавња пратити онлајн, објаснио је Искрин, и додао да ће пре подне бити теоријска настава од 8 до 12, а након тога су у плану практичне вежбе.

По речима директора Небојше Булатовића, у Средњу економску школу „Светозар Милетић” ове школске године уписано је укупно 1.800 ђака, који су распоређени у 60 одељења. Као и основци, и средњошколци ће бити ускраћени за колективне спортове, а физичко васпитање ће, кад околности то дозволе, бити организоване на отвореном.

Будући да ће у учионицама бити по 15 ђака, имаћемо две групе, каже Булатовић.

Док ће, додаје наш саговорник, једни пратити наставу у школи, други ће градиво слушати онлајн и смењиваће се седмично.

Пракса ће бити реализована у школи, односно један део у ресторанима, поручио је Булатовић.

У Балетској школи деца имају могућност да похађају припремне разреде, основу и средњу школу, а по речима директорке Сање Вучуревић, та образовна установа је имала неколико недоумица због специфичног вида наставе.

Играчки предмети ће бити реализовани у школи и трајаће сат времена, док ће ученици теоријску слушати на даљину, истиче Сања Вучуревић.


Предавања на даљину

Електротехничку школу „Михајло Пупин”, како каже директор Милан Вукобрат, похађа око 1.900 ученика, те је одлучено да су предавања на даљину најбоље решење.

Теоријски део наставе ће се одвијати искључиво онлајн, док су провера знања и оцењивање предвиђени у школи, по посебном распореду и уз поштовање мера заштите, као и практична настава и лабораторијске вежбе, појаснио је Вукобрат, додајући да за потребе снимања лекција и онлајн наставе школа има три посебне камере.


Како је додала, родитељима ђака ће 1. септембра бити уручена анкета у којој ће се изјаснити о томе да ли желе да њихово дете похађа комбиновану наставу.

Када је реч о основцима, сачекаћемо да добију сатницу из школа и према томе ускладити часове. Имајући у виду да нисмо класична образовна установа и да смернице Министарства прилагођавамо својим потребама, све проблеме превазилазићемо у ходу, казала је Вучуревић.

Без обзира на то да ли су родитељи одлучили да деца иду у школу или ће пратити градиво на даљину, средњошколоци ће стечено знање морати да покажу пред професорима.

Када је реч о пријему првака и њиховом упознавању с разредним старешинама и новим правилима, обавештења о томе, као и друге информације о почетку школске године, ђаци и родитељи могу наћи на сајтовима и „Фејсбук” страницама образовних установа.

С. Ковач, Ј. Вукашиновић

Аутор:
Пошаљите коментар
Већина ученика се одлучила да наставу прати у школи

Већина ученика се одлучила да наставу прати у школи

28.08.2020. 13:05 13:06