overcast clouds
22°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Присуство КФОР на КиМ диктира стање на терену, не календар

25.07.2020. 13:19 13:21
Пише:
Извор: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

БРИСЕЛ: КФОР на Косову остаје све док то захтева ситуација на терену, јер је стабилност на Западном Балкану у интересу свих, истиче нови помоћник генералног секретара НАТО Баиба Браже.

"Распоређивање КФОР-а на Косову се и даље заснива на условима, а не на календару. КФОР ће остати на Косову све док ситуација на терену то захтева, јер је стабилност на Западном Балкану у интересу свих", нагласила је Браже у интервјуу за Танјуг.

Потпуно смо уверени, истиче амбасадорка, да је обострано корисно партнерство са Алијансом, засновано на поверењу, дијалогу и сарадњи, једнако важно за Србију колико и за НАТО, јер доприноси регионалној стабилности.

Браже је посебно нагласила да је стабилност у региону темељ за економски развој и просперитет.

"Данас су НАТО савезници највећи инвеститори у региону. Они помажу у отварању радних места и економском расту, што заузврат доноси стабилност", каже амбасадорка и додаје:

"Економски напредак у Србији је прилично импресиван, па тако и брзина којом спроводите потребне реформе", рекла је она.

КФОР, дакле, остаје остаје посвећен својој мисији која тренутно укључује око 3. 400 војника из 27 чланица и партнера НАТО-а.

Браже је похвалила одличну сарадњу Команде КФОР-а (ЦОМКФОР) са Војском Србије.

"КФОР спроводи заједничке патроле дуж административне линије разграничења, што такође доприноси регионалној стабилности", наводи помоћник генералног секретара НАТО, задужена, иначе, за јавну дипломатију.

Браже указује да НАТО, како је то већ рекао и генерални секретар Алијансе, наставља да подржава дијалог Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, као једино одрживо политичко решење.

"Чињеница да су власти у Београду и Приштини наставиле дијалог и обавезале се на проналажење свеобухватног споразума је охрабрујућа", казала је она.

Браже подсећа да је од избијања пандемије Ковид-19, командант КФОР-а генерал Микеле Ризи окупио градоначелнике Северне и Јужне Митровице, а мисија КФОР пружила помоћ у борби против корона вируса у десетак општина, у корист свих заједница. Та помоћ није била само у донацијама хране, одеће и опреме за личну заштиту у борби против пандемије, већ је укључила и кошаркашку опрему спортском клубу у Јужној Митровици са циљем спајања младих.

Генерално, сарадња Србије са НАТО помаже, како је навела Браже, очувању мира и стабилности на Западном Балкану.

"Партнерство НАТО-а са Србијом је блиско, снажно и обострано корисно. Србија је наш сусед и има веома важну улогу у консолидацији мира и стабилности у региону. Сарађујемо на многим фронтовима, а НАТО подржава Србију на много опипљивих начина", додала је.

Такође, навела је да НАТО помаже Србији у реформи снага безбедности и институција и обучава српске војнике за међународне мировне мисије, а у протеклих 20 година, НАТО је уложио милионе евра како би помогао Србији да уништи више од 230 тона застареле муниције.

"Србија је 2018. године била домаћин наше највеће цивилне вежбе за ванредне ситуације икада, ''Srbija 2018''. Ова вежба, организована заједно са НАТО-овим Евроатлантским координационим центром за одговор на ванредне ситуације (ЕАДРЧ), помогла је НАТО савезницима, као и Србији и другим партнерима, у побољшању спремности у суочавању са природним непогодама као што су поплаве и земљотреси", подсетила је Браже.

Казала је да је захвална што Србија и НАТО заједно помажу другим земљама, на пример, кроз обуку ирачких војних лекара или кроз спровођење истраживања у оквиру НАТО-овог програма "Наука за мир и безбедност", укључујући у областима као што су енергија и безбедност животне средине, одбрана од хемијских / биолошких / радиолошких / нуклеарних напада, антитероризам, сајбер-одбрана и безбедност људи.

Истакла је да Србија одлучује о темпу и дубини своје сарадње са НАТО-ом, те подсетила да је сарадња договорена заједничким Индивидуалним акционим планом партнерства у оквиру програма НАТО-а Партнерство за мир, којем се Србија придружила 2006. године.

"Последњи појединачни - индивидуални акциони план партнерства договорен је 2019. године и он се може прочитати на веб страници Министарства спољних послова Србије. Он укључује више различитих активности које ће НАТО и Србија заједно обављати. Такође смо фокусирани на транспарентну, чињеничну и отворену комуникацију о ономе што НАТО и Србија раде заједно. У овом светлу, ценим могућност за сарадњу са медијима и са цивилним друштвом како бисмо боље објаснили шта НАТО и Србија раде заједно и зашто радимо заједно. За нас је веома важно да будемо отворени у тој сарадњи, јер се показало да је обострано корисна", рекла је Браже.

Казала је да НАТО у потпуности поштује суверенитет и војну неутралност Србије, као и право државе да бира своје политичке и безбедносне аранжмане са било којим народом или организацијом.

"То нас не спречава да имамо однос снажне сарадње од обостране користи. НАТО има слична партнерства и са другим земљама које не теже ка чланству, укључујући Аустрију, Ирску и Швајцарску. На сваком нашем партнеру је да одлучи колико блиске односе жели да има са НАТО-ом, а тако је на Србији", истакла је она.

Браже је подсетила да су НАТО савезници имали важну улогу у региону подржавајући партнере на Западном Балкану у суочавању са пандемијом корона вируса, која је заједнички изазов:

"На пример, Чешка, Мађарска, Пољска и Турска су пружале важну медицинску помоћ Србији на билатералној основи. Као одговор на захтеве кроз ЕАДРЧ, Естонија, Холандија, Пољска и други савезници помогли су Црној Гори и Северној Македонији у транспорту заштитне опреме и санитетског материјала. САД и наше НАТО седиште у Сарајеву осигурали су медицинске потрепштине и дезинфекциона средства националним здравственим властима у Босни и Херцеговини".

То су, истакла је амбасадор Браже, само неки од примера који показују како су НАТО и поједини савезници и партнери пружили веома важну медицинску помоћ земљама Западног Балкана како би помогли сузбијању ширења пандемије Ковид-19.

Аутор:
Пошаљите коментар
Командант Кфора Риси забринут због напада на Србе

Командант Кфора Риси забринут због напада на Србе

28.05.2020. 20:07 20:09
Трамп: Око 640 америчких војника остаје у саставу КФОР-а

Трамп: Око 640 америчких војника остаје у саставу КФОР-а

09.06.2020. 19:43 19:44