broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Трка за индексе: Матуранте дочекали топломери и виртуелни редови

24.06.2020. 15:14 15:18
Пише:
Извор: Р. Хаџић/Упис студената

С данашњим првим даном пријављивања бруцоша на факултете, када су традиционално највеће гужве, почела је овогодишња трка за индексе, уз мере безбедности које се донекле разликују од једне до друге образовне институције.

Како је за „Дневник” рекла Јасмина Коџопељић, продекан за наставу Филозофског факултета, где ће бити примљено 544 бруцоша на буџету и 433 самофинансирајућих студената, управо због тога је за два сата продужено време пријаве, те кандидати документацију могу предати између 8 и 14 часова, до 26. јуна.

– Ми смо се организовали тако да се попуњавање образаца одвија испред факултета, са довољном физичком дистанцом – додала је Јасмина Коџопељић. – Кандидати, као и увек, имају помоћ наших студената волонтера, а у зграду улазе према одређеном редоследу, по проласку кроз дезобаријеру, како се на шалтерима не би стварала гужва. Ношење маске и дезинфекција руку су обавезни, а препоручујемо и ношење рукавица. Дезинфекциона средства поставили смо како на пунктове, тако и испред учионица.

Пријемни испити одржавају се следеће недеље, 30. јуна, 1. и 2. јула, за  шта су такође предвиђене све ове мере, истиче.

– Током та три дана, тестирање ће бити организовано у различитим терминима, па неће бити велике концентрације људи у истом тренутку – напоменула је, уз опаску да је још пре испитних рокова избачен сав вишак клупа и столица у учионицама како би се обезбедило по метар и по размака међу студентима. – Једино се у амфитеатру попуњава сваки други ред, а између кандидата су по два места празна. Осим тога, после сваког боравка једне групе студената у учионици имамо паузу од најмање пола сата, кад наше спремачице дезинфикују столове, а тако ће бити и кад будући академци буду полагали пријемни.

Иако су размишљали о томе, ове године су на Филозофском факултету одустали од онлајн пријављивања јер је због валидности документацију свакако потребно донети лично.

– Када буде завршен јединствени информациони систем у образовању и кад сваки ученик буде имао јединствен образовни број који ће га пратити кроз читаво школовање, онда неће бити проблем да сведочанства и дипломе повучемо из те базе – објаснила је.

Маријана Бауер из Сомбора је након средње економске школе одлучила да иде за својим сновима, па ће се тако окушати управо на психологији.

– То ми је одувек била жеља, а економију сам завршила да бих имала „занат” у рукама – казала је Маријана. – Карантин ми је ишао наруку, па сам имала више времена да се припремим за полагање. Спремна сам на јаку конкуренцију, а највише ме брине тест из општег знања, јер колико год учио и читао, не знаш шта те чека. Ако не упаднем на буџет, мораћу преко лета да зарадим за школарину. Будући да ми је сестра већ у Новом Саду, моћи ћу да живим с њом.

Како каже продекан за наставу ПМФ-а Татјана Пивац, с обзиром на велики простор каквим располажу, одлучили су да унутар своје зграде организује предају докумената уз једну новину покренуту почетком јуна – виртуелни ред. Она значи да кандидати регистровањем путем сајта факултета добијају термин предаје докумената на шалтеру.

– Ово је трећа година откако имамо онлајн пријаву, чиме је време задржавања код референата минимално – истакла је Татјана Пивац, напомињући да су ангажовали и волонтере из студентског парламента да деле информаторе, чија је цена укључена у износ полагања пријемног испита. – Једна врата нам служе за улаз, а друга за излаз, док су портири у обавези да мере температуру свакоме ко уђе у зграду. Трудимо се да поштујемо све препоруке које смо добили а тичу се дезинфекције. Иначе, почетком јуна, пре него што су се студенти вратили на факултет, столице које могу да се користе обележене су налепницама како би се поштовала физичка дистанца.

Једини смер на ПМФ-у који прима само академце који су спремни да плате пун износ школовања – 218.900 динара јесу основне струковне студије оптометрије, што није поколебало Анђелу Маричић из Куршумлије.

– У Нишу сам завршила Машинску школу, смер техничар оптике, па је избор факултета био логичан – рекла је Анђела. – Осим тога, сви су ми исхвалили Нови Сад и његове грађане. Немам трему, већ пријемни једва чекам и надам се најбољем. С друге стране, будући да овде немам никог познатог, дошла сам збуњена силним правилима и мислим да сам барем десеторо људи питала куда се улази и каква је процедура, али то није смањило моје одушевљење што почињем нешто ново у животу.

С. Милачић

Аутор:
Пошаљите коментар