light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Новосадске пијаце поново раде: Тезге пуне свежег воћа и поврћа

13.05.2020. 12:18 12:23
Пише:
Извор: В.Фифа

Новосадске пијаце су, након проглашења краја ванредног стања, поново отвориле своје капије за потрошаче. Видно узбуђени, закупци тезги су једва дочекали да се нађу на пијацама јер се роба, како кажу, неће сама од себе продати.

Футошка пијаца је током јучерашњег преподнева била пуна потрошача, стога смо разговарали с продавцима о томе колико су они задовољни што су поново на свом радном месту.

– Једва сам чекао да се вратим у посао! – поверио нам се један од продаваца. – Имам свеже поврће из своје баште и било је тешко убирати плодове свог рада, размишљајући само о томе да ли ћу моћи негде да их пласирам. Био сам активан и на „Фејсбук” страни „Пијаца Нови Сад”, али та енергија уживо не може да се надомести таквом врстом куповине. Овде ипак мало попричате с купцима, размените који осмех и ваш дан је потпун!

Што се тиче купаца, мишљења су подељена. Поједини суграђани иначе немају навику да купују на некој од пијаца, стога нису ни осетили тај недостатак. С друге стране, већина оних с којима смо разговарали једва је чекала када ће новосадске пијаце поново почети да раде јер су најсигурнији да је воће и поврће одличног, природног квалитета.

На Футошкој пијаци је понуда свежег воћа и поврћа разнолика, а што се тиче цена, на неким тезгама јагоде се могу наћи по 270 динара килограм, док су на другима 320. Везица младог лука кошта 30 динара, док је салата 40, а на појединим местима се могу узети и три за 100 динара. Килограм спанаћа је 100 до 120 динара, а тиквице се продају за 80, а на неким тезгама и за 120, односно 130 динара. За везицу ротквице јуче је било неопходно издвојити 40 динара. И цена младог кромпира варира од тезге до тезге, те се на појединим местима килограм може наћи за 120 динара, а на другим за 150.

У сваком случају, ко жели да уштеди који динар, шетњом између пијачних тезги у потрази за одређеном намирницом је то могуће јер цене нису свугде исте. У пијачни простор не може ући онај ко нема маску за лице, јер на вратима стоје запослени ЈКП „Тржница” и не пуштају суграђане који не поштују донету безбедносну меру.

И. Бакмаз 

Фото: В. Фифа

 

ДА ЛИ ВАМ ЈЕ НЕДОСТАЈАЛА КУПОВИНА НА НОВОСАДСКИМ ПИЈАЦАМА?

Александра Грујић,

медицинска сестра:

– Искрено, баш ретко проводим време на пијацама. Већином се снабдевам по пиљарницима и мегамаркетима, тако да ми нису недостајале. Иако немам навику да пазарим на пијаци, понекад, кад се враћам с посла, свратим до Детелинарске пијаце, она ми је најближа месту боравка, те ту докупим нешто од воћа или поврћа што ми зафали да направим ручак. 

Биљана Илијевски,

домаћица:

– Морам да признам да ми је много недостајала куповина на новосадским пијацама. Иначе волим да је роба свежа и с познатог извора, тако да све купујем тамо. Мало попричам с продавцима, да бих била сигурна у то да су производи из њихових башти. Зато мислим да је то најбољи и најздравији начин куповине. 

Звонко Бијелић,

пензионер:

– Није ми недостајала куповина по пијацама јер не купујем на велико. Оно мало што узмем за себе, могу и у пиљарама да набавим. Далеко су ми пијаце и морао бих да вучем кесе три километра, те ми је лакше да успут уђем у неку од пет радњи које су у кругу од 300 метара од мог места становања.

Драган Марков,

пензионер:

– Како да ми није недостајала?! Овде може све да се нађе, шта год пожелите. На нашим пијацама је избор робе далеко већи него у радњама, нарочито када купујете воће или поврће. Можда није јефтиније, али има свега и увек је свеже. Најчешће купујем воће и поврће, али и чоколаде, бомбоне, слаткише.

И. Ба.

Фото: В. Фифа

Аутор:
Пошаљите коментар
Стигле прве кајсије на новосадске пијаце

Стигле прве кајсије на новосадске пијаце

13.05.2020. 11:47 11:49