light rain
20°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Новосађани прихватили здравије посластице из Јованине „Шећернеме”

10.05.2020. 10:53 11:01
Пише:
Извор: Dnevnik (Vanja Fifa)

НОВИ САД: Нови Сад је у децембру прошле године постао богатији за један мали, симпатичан локал у Улици Петра Драпшина 57, у којем млади брачни пар Пантелић ствара невероватно декорисане, али и укусне слатке посластице без шећера те је и само име локала понело управо такав назив – „Шећернема”.

Колачићи заслађени стевијом, урмама или воћем постали су права атракција на њиховим истоименим профилима на друштвеним мрежама, како због фантастичне декорације, тако и због укуса и здравијег састава намирница. После паузе, Новосађани, ће од сутра, 11. маја, поново моћи да уживају у овом слатком кутку.

Творац идеје о здравијим посластицама, соковима, чајевима, кафи, намазима, као и посним и веганским тортама је Новосађанка Јована Пантелић, која је због откривене инсулинске резистенције одлучила да промени режим исхране. Временом је почела да прави здравије десерте који су се свидели и људима око ње те јој је њихово мишљење дало ветар у леђа да отвори своју радионицу у октобру 2018. године под називом „Шећернема”. Годину касније, Јована, заједно са супругом Филипом, отвара „продавницу здравијих слаткиша”, у чему јој је засигурно била од помоћи струка туризмолога.

Знала сам да ћу се пронаћи у угоститељској делатности и потичем из угоститељске породице, а желела сам нешто своје и драго ми је што је то баш продавница оваквих десерта, открива Јована.

Како каже, док нису отворили локал, колаче које је правила су дистрибуирали по новосадским локалима, а постојала је и могућност онлајн поручивања.

То су углавном биле кафетерије јер знамо да људи често воле да поједу нешто слатко уз кафу. На тај начин смо хтели да видимо реакцију Новосађана, која нас је временом охрабрила да отворимо локал. И ја сам упознала себе кроз израду посластица јер ни сама нисам знала да имам тај таленат, као и да могу тако лепо да декоришем колаче, вели наша саговорница.

Данас нежно розе, бели и шарени простор украшавају шећернема торте, куглице, сирови посни браунији, као и, за сада најпопуларније, мини-шећернеме – сирови колачи миксани с воћем и урмама.

Мини-шећернеме сладимо стевијом и то нам је примарни производ, а правимо и торте у седам врста укуса, истиче Јована, и додаје да се торте могу наручити у жељеним димензијама и декорацији.

Мини-шећернеме, додаје наша саговорница, праве од индијског ораха и биљног млека, а онда дозирају неким воћем или сувим воћем – најчешће урмама.

Правимо разноразне комбинације попут: mango–naranya, мокачина (с кафом), ванила–бадем, урме–малине. У децембру смо у понуду уврстили и неколико врста куглица, а имамо и барове који подсећају на „bounty бар”, тако се и зове, као и „оранџастик бар”, у који додајемо етерично уље поморанџе.


Намаз “здравић” и кафа „коколате”

Новосађани, осим у поменутим десертима, од сутра, могу уживати и у кикирики путеру, који Јована спрема од 100 одсто кикирикија с мало морске соли, као и у нугат намазу „здравић”, који је, како наша саговорница каже, здравија верзија „нутеле”, а коју прави од лешника, стевије и органског какаоа.

Љубитељи Јованиних посластица у том симпатичном кутку могу опробати и цеђено воће, огранске чајеве, смутије и благо газиране сокове који су заслађени агавом. Када су кафе у питању, новина је „коколате”, кафа у коју иде хладно кокосово италијанско млеко које још није заступљено на нашем тржишту, а које је, како Филип Пантелић истиче, освојило симпатије свих њихових купаца.


Јована Пантелић за „Дневник” наводи да шећер замењују урмама и стевијом, што су, како каже, Новосађани добро поднели. Наглашава да су коментари купаца позитивни те да у истој мери долазе и они најмлађи и они најстарији. Како Јована открива, у „Шећернему” долазе дијабетичари, људи који болују од целијакије или инсулинске резистенције, људи који воде рачуна о свом здрављу, као и они који то не чине.

Нисам доктор и не могу да одлучујем шта је за кога добро или не, али долазе нам и дијабетичари и користе наше производе и никада се нису жалили, каже Јована.

Стевију су, додаје, изабрали јер је њен гликемијски индекс 0, а урме имају мало већи гликемијски индекс, али оне спорије подижу шећер у крви те су подобне за дијабетичаре.

Били смо скептични када смо почињали зато што је стевија мало горка и мора баш добро да се издозира пошто је много слађа од шећера, а и зато што су наши производи нови, другачији и мањи. Људи су због тога имали недоумице, али временом су схватили да су наше посластице заиста укусне, здравије и да је то мало – довољно заситно, закључује наша саговорница.

К. Ивковић Ивандекић

Аутор:
Пошаљите коментар