Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Novosađani prihvatili zdravije poslastice iz Jovanine „Šećerneme”

10.05.2020. 10:53 11:01
Piše:
Foto: Dnevnik (Vanja Fifa)

NOVI SAD: Novi Sad je u decembru prošle godine postao bogatiji za jedan mali, simpatičan lokal u Ulici Petra Drapšina 57, u kojem mladi bračni par Pantelić stvara neverovatno dekorisane, ali i ukusne slatke poslastice bez šećera te je i samo ime lokala ponelo upravo takav naziv – „Šećernema”.

Kolačići zaslađeni stevijom, urmama ili voćem postali su prava atrakcija na njihovim istoimenim profilima na društvenim mrežama, kako zbog fantastične dekoracije, tako i zbog ukusa i zdravijeg sastava namirnica. Posle pauze, Novosađani, će od sutra, 11. maja, ponovo moći da uživaju u ovom slatkom kutku.

Tvorac ideje o zdravijim poslasticama, sokovima, čajevima, kafi, namazima, kao i posnim i veganskim tortama je Novosađanka Jovana Pantelić, koja je zbog otkrivene insulinske rezistencije odlučila da promeni režim ishrane. Vremenom je počela da pravi zdravije deserte koji su se svideli i ljudima oko nje te joj je njihovo mišljenje dalo vetar u leđa da otvori svoju radionicu u oktobru 2018. godine pod nazivom „Šećernema”. Godinu kasnije, Jovana, zajedno sa suprugom Filipom, otvara „prodavnicu zdravijih slatkiša”, u čemu joj je zasigurno bila od pomoći struka turizmologa.

Znala sam da ću se pronaći u ugostiteljskoj delatnosti i potičem iz ugostiteljske porodice, a želela sam nešto svoje i drago mi je što je to baš prodavnica ovakvih deserta, otkriva Jovana.

Kako kaže, dok nisu otvorili lokal, kolače koje je pravila su distribuirali po novosadskim lokalima, a postojala je i mogućnost onlajn poručivanja.

To su uglavnom bile kafeterije jer znamo da ljudi često vole da pojedu nešto slatko uz kafu. Na taj način smo hteli da vidimo reakciju Novosađana, koja nas je vremenom ohrabrila da otvorimo lokal. I ja sam upoznala sebe kroz izradu poslastica jer ni sama nisam znala da imam taj talenat, kao i da mogu tako lepo da dekorišem kolače, veli naša sagovornica.

Danas nežno roze, beli i šareni prostor ukrašavaju šećernema torte, kuglice, sirovi posni brauniji, kao i, za sada najpopularnije, mini-šećerneme – sirovi kolači miksani s voćem i urmama.

Mini-šećerneme sladimo stevijom i to nam je primarni proizvod, a pravimo i torte u sedam vrsta ukusa, ističe Jovana, i dodaje da se torte mogu naručiti u željenim dimenzijama i dekoraciji.

Mini-šećerneme, dodaje naša sagovornica, prave od indijskog oraha i biljnog mleka, a onda doziraju nekim voćem ili suvim voćem – najčešće urmama.

Pravimo raznorazne kombinacije poput: mango–naranya, mokačina (s kafom), vanila–badem, urme–maline. U decembru smo u ponudu uvrstili i nekoliko vrsta kuglica, a imamo i barove koji podsećaju na „bounty bar”, tako se i zove, kao i „orandžastik bar”, u koji dodajemo eterično ulje pomorandže.


Namaz “zdravić” i kafa „kokolate”

Novosađani, osim u pomenutim desertima, od sutra, mogu uživati i u kikiriki puteru, koji Jovana sprema od 100 odsto kikirikija s malo morske soli, kao i u nugat namazu „zdravić”, koji je, kako naša sagovornica kaže, zdravija verzija „nutele”, a koju pravi od lešnika, stevije i organskog kakaoa.

Ljubitelji Jovaninih poslastica u tom simpatičnom kutku mogu oprobati i ceđeno voće, ogranske čajeve, smutije i blago gazirane sokove koji su zaslađeni agavom. Kada su kafe u pitanju, novina je „kokolate”, kafa u koju ide hladno kokosovo italijansko mleko koje još nije zastupljeno na našem tržištu, a koje je, kako Filip Pantelić ističe, osvojilo simpatije svih njihovih kupaca.


Jovana Pantelić za „Dnevnik” navodi da šećer zamenjuju urmama i stevijom, što su, kako kaže, Novosađani dobro podneli. Naglašava da su komentari kupaca pozitivni te da u istoj meri dolaze i oni najmlađi i oni najstariji. Kako Jovana otkriva, u „Šećernemu” dolaze dijabetičari, ljudi koji boluju od celijakije ili insulinske rezistencije, ljudi koji vode računa o svom zdravlju, kao i oni koji to ne čine.

Nisam doktor i ne mogu da odlučujem šta je za koga dobro ili ne, ali dolaze nam i dijabetičari i koriste naše proizvode i nikada se nisu žalili, kaže Jovana.

Steviju su, dodaje, izabrali jer je njen glikemijski indeks 0, a urme imaju malo veći glikemijski indeks, ali one sporije podižu šećer u krvi te su podobne za dijabetičare.

Bili smo skeptični kada smo počinjali zato što je stevija malo gorka i mora baš dobro da se izdozira pošto je mnogo slađa od šećera, a i zato što su naši proizvodi novi, drugačiji i manji. Ljudi su zbog toga imali nedoumice, ali vremenom su shvatili da su naše poslastice zaista ukusne, zdravije i da je to malo – dovoljno zasitno, zaključuje naša sagovornica.

K. Ivković Ivandekić

Piše:
Pošaljite komentar