few clouds
14°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

РТЦГ пустила Томпсонов спот на Дан победе, ДФ тражи оставке

09.05.2020. 15:03 22:57
Пише:
Извор: Youtube Printscreen

ПОДГОРИЦА: Опозициони црногорски Демократски фронт осудио је црногорски јавни сервис - РТЦГ, јер је у његовом програму јутрос пуштена нумера контроверзног Марка Перковића Томпсона, склоног да фаворизује усташтво, те стога захтева да уредништво те медијске куће под хитно поднесе оставку.

По среди је, тврде, циљана провокација усмерена ка српском народу у Црној Гори, Српској православној цркви и свима који поштују вредности традиционалне Црне Горе.

У овом савезу наводе да овакви испади дају за право речима патријарха српског Иринеја, "да данашња Црна Гора подсећа на Независну државу Хрватску".

Такође, немамо уопште било какво поверење у Савет РТЦГ, који је напуњен људима из владајућих странака и као такав задужен да подстиче антисрпску кампању на овом партијском медију, пише у саопштењу ДФ-а.

ТВЦГ признаје грешку, али не мисли да је Томпсон споран

Колегијум црногорског Јавног сервиса ТВЦГ саопштио је да је у Јутарњем програму грешком емитована нумера, како је саопштио, контроверзног хрватског естрадног музичара Марка Перковића Томпсона.

У саопштењу Колегијума те телевизије се, међутим, наводи да “треба истаћи да текст песме није проблематичан и нема политичких и националистичких конотација”.

Колегијум ће, кажу, ипак испитати околности како је дошло до пропуста и предузети одговарајуће мере.

“Уз жаљење због грешке, напомињемо да је у Јутарњем програму било преко сат времена разговора и репортажа, управо на тему антифашизма и подсећања на Дан победе и то с релевантним гостима”, наводи Колегијум ТВЦГ.

А онима који су склони, како кажу, злонамерним тумачењима, поручују “да је јасна, свима позната уређивачка политика Радио Телевизије Црне Горе, која је заснована на темељима антифашизма и европских вриједноси", објавио је подгорички портал РТЦГ.

Савет РТЦГ згранут звог спота Томпсона на РТЦГ

ПОДГОРИЦА: Савет Радио-телевизије Црне Горе (РТЦГ) саопштио је вечерас "да је згранут чињеницом" да је у Јутарњем програму ТВЦГ емитована нумера Марка Перковића Томпсона, "аутора препознатог по фашистичким изјавама, песмама и понашању".

Одговорност за емитовање нумере хрватског музичара у Јутарњем програму РТЦГ "може и мора бити утврђена", јер је реч о пропусту који не сме бити окарактерисан као безазлен, наводи се у саопштењу.

Из Савета РТЦГ кажу да су одмах након тог сазнања имали интерну комуникацију и затражили одговоре уредништва и менаџмента, јавља РТЦГ.

У саопштењу Савета се додаје да је емитовање нумера таквих аутора само по себи скандалозно, а посебно на Дан победе над фашизмом, односно Дан Европе која и развија идеју слободе.

"Јавни сервис мора да баштини антифашистицко наслеђе на које Црна Гора може и мора бити поносна", рекли су из Савета.

Како су навели, промовисање аутора који припадају или подржавају било који облик и форму фашизма је апсолутно неприхватљиво и за сваку осуду.

"Сви чланови Савета су заиста били изненађени избором музике. Савет сматра да се дан морао започети нумером која баштини и промовише антифашизам и борбу за слободу црногорског и осталих народа", наводи се у реаговању.

Колегијум црногорског Јавног сервиса prеthodno је данас саопштио је да је у Јутарњем програму грешком емитована нумера, како је саопштио, контроверзног хрватског естрадног музичара Марка Перковића Томпсона.

У саопштењу Колегијума те телевизије се, међутим, наводи да "треба истаћи да текст песме није проблематичан и нема политичких и националистичких конотација".

Радио-телевизија Црне Горе јутрос је, на Дан победе, емитовала видео спот Томпсона који у својим песмама износи проусташке и антисрпске ставове.

Аутор:
Пошаљите коментар
У Суботици истакао заставу ХР и пуштао Томпсонове песме

У Суботици истакао заставу ХР и пуштао Томпсонове песме

19.04.2020. 15:43 15:43