Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

RTCG pustila Tompsonov spot na Dan pobede, DF traži ostavke

09.05.2020. 15:03 22:57
Piše:
Izvor: Youtube Printscreen

PODGORICA: Opozicioni crnogorski Demokratski front osudio je crnogorski javni servis - RTCG, jer je u njegovom programu jutros puštena numera kontroverznog Marka Perkovića Tompsona, sklonog da favorizuje ustaštvo, te stoga zahteva da uredništvo te medijske kuće pod hitno podnese ostavku.

Po sredi je, tvrde, ciljana provokacija usmerena ka srpskom narodu u Crnoj Gori, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svima koji poštuju vrednosti tradicionalne Crne Gore.

U ovom savezu navode da ovakvi ispadi daju za pravo rečima patrijarha srpskog Irineja, "da današnja Crna Gora podseća na Nezavisnu državu Hrvatsku".

Takođe, nemamo uopšte bilo kakvo poverenje u Savet RTCG, koji je napunjen ljudima iz vladajućih stranaka i kao takav zadužen da podstiče antisrpsku kampanju na ovom partijskom mediju, piše u saopštenju DF-a.

TVCG priznaje grešku, ali ne misli da je Tompson sporan

Kolegijum crnogorskog Javnog servisa TVCG saopštio je da je u Jutarnjem programu greškom emitovana numera, kako je saopštio, kontroverznog hrvatskog estradnog muzičara Marka Perkovića Tompsona.

U saopštenju Kolegijuma te televizije se, međutim, navodi da “treba istaći da tekst pesme nije problematičan i nema političkih i nacionalističkih konotacija”.

Kolegijum će, kažu, ipak ispitati okolnosti kako je došlo do propusta i preduzeti odgovarajuće mere.

“Uz žaljenje zbog greške, napominjemo da je u Jutarnjem programu bilo preko sat vremena razgovora i reportaža, upravo na temu antifašizma i podsećanja na Dan pobede i to s relevantnim gostima”, navodi Kolegijum TVCG.

A onima koji su skloni, kako kažu, zlonamernim tumačenjima, poručuju “da je jasna, svima poznata uređivačka politika Radio Televizije Crne Gore, koja je zasnovana na temeljima antifašizma i evropskih vrijednosi", objavio je podgorički portal RTCG.

Savet RTCG zgranut zvog spota Tompsona na RTCG

PODGORICA: Savet Radio-televizije Crne Gore (RTCG) saopštio je večeras "da je zgranut činjenicom" da je u Jutarnjem programu TVCG emitovana numera Marka Perkovića Tompsona, "autora prepoznatog po fašističkim izjavama, pesmama i ponašanju".

Odgovornost za emitovanje numere hrvatskog muzičara u Jutarnjem programu RTCG "može i mora biti utvrđena", jer je reč o propustu koji ne sme biti okarakterisan kao bezazlen, navodi se u saopštenju.

Iz Saveta RTCG kažu da su odmah nakon tog saznanja imali internu komunikaciju i zatražili odgovore uredništva i menadžmenta, javlja RTCG.

U saopštenju Saveta se dodaje da je emitovanje numera takvih autora samo po sebi skandalozno, a posebno na Dan pobede nad fašizmom, odnosno Dan Evrope koja i razvija ideju slobode.

"Javni servis mora da baštini antifašisticko nasleđe na koje Crna Gora može i mora biti ponosna", rekli su iz Saveta.

Kako su naveli, promovisanje autora koji pripadaju ili podržavaju bilo koji oblik i formu fašizma je apsolutno neprihvatljivo i za svaku osudu.

"Svi članovi Saveta su zaista bili iznenađeni izborom muzike. Savet smatra da se dan morao započeti numerom koja baštini i promoviše antifašizam i borbu za slobodu crnogorskog i ostalih naroda", navodi se u reagovanju.

Kolegijum crnogorskog Javnog servisa prethodno je danas saopštio je da je u Jutarnjem programu greškom emitovana numera, kako je saopštio, kontroverznog hrvatskog estradnog muzičara Marka Perkovića Tompsona.

U saopštenju Kolegijuma te televizije se, međutim, navodi da "treba istaći da tekst pesme nije problematičan i nema političkih i nacionalističkih konotacija".

Radio-televizija Crne Gore jutros je, na Dan pobede, emitovala video spot Tompsona koji u svojim pesmama iznosi proustaške i antisrpske stavove.

Autor:
Pošaljite komentar
U Subotici istakao zastavu HR i puštao Tompsonove pesme

U Subotici istakao zastavu HR i puštao Tompsonove pesme

19.04.2020. 15:43 15:43