overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Испит зрелости на стакленим ногама: Тестирање знања или стрпљења

23.04.2020. 10:26 10:29
Пише:
Извор: pixabay.com

НОВИ САД: Наставничка мрежа током пандемије спровела је електронску анонимну анкету којом је обухваћена и актуелна тема – завршни испит.

Суд о томе дало је 8.300 испитаника, од чега 60,7 одсто родитеља ученика основних школа, 15,9 одсто родитеља средњошколаца, 32,9 одсто просветних радника, међу којима су се неки изјаснили и као родитељи и као наставници, и 6,9 одсто особа изван образовања. Они су показали да им је итекако важно да ли ће се полагање реализовати у ванредној ситуацији, али и хоће ли држава обезбедити бесплатан интернет и рачунаре за свако дете и наставника у Србији.

Мишљења струке и родитеља су се подударила, па чак 93 одсто њих сматра да би било одговорно поштедети децу стреса у околностима пандемије, што значи да би припреме и реализацију матуре ваљало хитно обуставити.

Резултати анкетирања говоре да је неопходно да Министарство просвете пресипита своју одлуку по питању завршног испита, наводи Жељана Радојичић Лукић, покретач Наставничке мреже и анализатор истраживања.

Како додаје, потребно је да покуша да не пренебрегне ситуацију у којој нам ученици осмог разреда тренутно уче и да има у виду да и родитељи и струка сматрају да је потребно изоставити тестирање ученика ове године.

То је могуће и законски уредити, уколико се ванредно стање не заврши у скорије време, тако што би Влада Србије овај законски проблем регулисала уредбом, а све уредбе донете током ванредног стања имају снагу закона. На тај начин зауставила би се постојећа тензија и држава би тим поступком показала да не жели да иједан ученик буде дискриминисан због свог материјалног стања, али и да брине за психичко здравље сваког појединца у систему образовања, вели Радојичић Лукић.

Како наводи, и сам пробни тест доводи школарце у неравноправан положај, јер чак иако би се сваком ученику сада обезбедила неопходна средства за електронско тестирање, радно окружење би појединцима било тотално непознато.


Родитељи за упис према успеху

И Унија синдиката просветних радника Србије скренула је пажњу јавности на ове проблеме, сугеришући да се уведе специјалан закон који би дефинисао поступање у ванредним околностима.

Како су пробом мале матуре, према изјави министра, на испиту и породица и ђак, родитељи својим коментарима на друштвеним мрежама упозоравају да је доста тестирања њиховог стрпљења и позивају на потписивање петиције против полагања завршног испита, залажући се да се за упис у средње школе ученици рангирају према успеху , истакла је чланица председништва УСПРС Весна Јеротијевић. Овакав модел уписа имали смо 1999. године. Према истраживању које је рађено после извесног броја година примене пријемног испита у средње школе, резултати пријемног испита у односу на успех из школе разликовали су се два одсто, што није велико одступање, док су трошкови организације оваквог вида полагања мале матуре и те како велики.


Ако је намера Министарства просвете да на овај начин задовољи законску форму и ако им је свеједно да ли ће тај електронски тест попунити комшија, наставник или ученик, онда нека нам то јасно и каже, додаје.

Да би образовање у ванредним условима морало бити бесплатно, сматра 98,4 одсто испитаника. Будући да су скоро све земље у окружењу обезбедиле за ове намене слободан приступ интернету, и мишљење 8.041 то јест 96,5 одсто анкетираних условљено је тим очекивањем. Приближан проценат њих изјаснио се да је Министарство просвете дужно да свима обезбеди техничку опрему (рачунар, таблет или телефон) као основно средство за рад, а од одговорности није изузета ни локална самоуправа.

Ипак, чињенице говоре другачије. Како би се редовно пратила односно реализовала настава од 16. марта, која се није у свим регионима поклапала с образовним програмом РТС-ове мреже, терет је пао на buyеt родитеља и просветних радника, међу којима не треба заборавити васпитаче ни предшколски узраст за које је PPP обавезан. Примећен је још један парадокс: наставници који имају децу школског узраста приморани су да им ускрате рачунар, како би послали или креирали задатке за своје ученике, додаје она.

С. Милачић

Аутор:
Пошаљите коментар
Проба мале матуре: Ђаци данас онлајн решавају тест из математике

Проба мале матуре: Ђаци данас онлајн решавају тест из математике

23.04.2020. 08:51 08:57
Продужен рок за онлајн пробу мале матуре

Продужен рок за онлајн пробу мале матуре

22.04.2020. 18:35 18:36