scattered clouds
12°C
19.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Шта се догодило на тржишту нафте?

21.04.2020. 13:13 13:13
Пише:
Фото: Freeimages, ilustracija

СИНГАПУР/ВАШИНГТОН: Цена фјучерса америчке сирове нафте WTI за мајску испоруку, која је у понедељак увече забележила историјски дневни пад од 306 процената на минус 37,63 долара за барел, опоравила се током ноћи прешавши поново на позитивну територију.

Овај суноврат, који ће без сумње ући у анале као несвакидашњи догађај на нафтном тржишту, шокирао је инвеститоре и гурнуо цене акција и азијске валуте низбрдо, а медије покренуо да потраже одговор на питање - шта се то догодило на тржишту "црног злата"?

Експерти кажу да разлога за панику нема, јер је након краткотрајног пада испод нуле, изазваног недостатком складишних капацитета произвођача и колапса тражње за горивом, цена WTI нафте за мајску испоруку порасла за готово 39 долара, крећући се ипак на ниском нивоу од 1,76 долара за барел, преноси Ројтерс.

Тржишни аналитичари овај ценовни ролеркостер објашњавању природом терминског трговања, односно чињеницом да се куповина уговара за испоруку на одређени датум по цени фиксираној уговором.

Како уговарање испорука за мај истиче данас, цена се обично спушта јер инвеститори настоје да преостале количине "очисте" из својих књига по било којој цени, а при томе крајњи купци су обично субјекти попут рафинерија или авио-компаније чије је пословање тренутно у шкрипцу.

Као додатни аргумент да нема разлога за панику, наводе чињеницу да цене WTI нафте за испоруку у јуну износе 22 долара по барелу, што виде као разлог да се одахне.

Ипак, овај догађај је апострофирао разорно дејство и интензитет поремећаја на глобалном нивоу изазван пандемијом коронавируса, која је паралисала земље и светску економију, и наговештава мале шансе за њен брз повратак расту, додаје британска агенција.

Томе у прилог говоре и информације да су се у америчкој јавности распалмсале полемике о динамици поновног покретања економије и опоравка, при чему су све интензивнија негодовања против даљег задржавања мера ограичења кретања.

Здравствени стручњаци и законодавци страхују да би Сједињене Државе могле да се суоче са другим, још смртоноснијим таласом инфекција уколико прерано ублаже ванредне мере, а друге земље, како се чини, фаворизују опрезан приступ.

"Пресушиваје тражње за нафтом изазвано COVID-om држаће тржиште под притиско и даље. Чак и ако се број инфекција вирусом смањи у наредним недељама, свет ће још неко време пливати у нафти, јер је могуће да ће се економије спорије рестартовати и радити оним темпом који би гарантовао снажан раст потражње", оцењује Кери Крејг, глобални тржишни стратег у компанији Ј.П. Морган Асет Менаџемент.

С друге стране, северноморска нафта "брент", која се узима као репер за формирање цена на светским тржиштима "црног злата", ојачала је ноћас за 2,0 процента на 26,25 долара по барелу.

Дешавања с ценом WTI нафте изазвала су тежак пад индекса на Вол Стриту.

Индустријски индекс Дау Џонс је пао за 2,44 процента на 23.650,44 поена, S&P 500 је изгубио 1,79 одсто вредности спустивши се на 2.823,16 бодова, а технолошки Насдак Композит је потонуо за 1,03 посто на 8.560,73 поена.

Акције на азијским тржиштима су пратила тренд Њујоршке берзе.

Најшири индејс азијско-пацифичких акција МСЦИ, без јапанских, ослабио је пола процента. Јапански Никеи је пао за 1,0 одсто, док су обвезнице и амерички долар ојачали.

На валутним тржиштима долар, као валута која важи за сигурно уточиште, забележио је раст други дан узастопно. Долар је се трговао на нивоу од 0,6306 према аустралијском долари и на нивоу од 0,6003 према новозеландском.

Канадски долар и норвешка круна су се мало опоравили с растом цена нафте, преноси Ројтерс.

Аутор:
Пошаљите коментар