overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Лончар: Ми не одговарамо на политичка питања

11.04.2020. 16:03 17:00
Пише:
Извор: Танјуг/Тања Валић

БЕОГРАД: Министар здравља Златибор Лончар истакао је данас да је договорена пракса да на дневној конференцији за штампу чланова здравственог Кризног штаба о пресеку стања са корона вирусом неће одговарати на политичка питања, већ ће се бавити струком. 

Он је то рекао одговарајући на питање да ли су биле произвољне раније процене председника Србије да је 20 одсто од 400. 000 гастарабјтера који су средином марта ушли у земљу било инфицирано, што значи да у Србији има бар 80.000 инфицираних, или су званичне бројке нетачне.

Лончар је рекао да сва политичка питања треба поставити председнику и премијерки, а да ће лекари, који излазе на конференцију за штампу, да се баве струком. 

„То је најбитније у овом тренутку, када се бавимо спашавањем живота, и објашњавајући грађанима све у вези короне“, рекао је Лончар одговарајући на прво питање, које је достављено путем електронске поште. 

Више од 100 питања новинара и грађана пристигло је, након што је одлучено да се конференције за штампу одрже без новинара и само уз питања која се шаљу електронском поштом. 


Од вируса корона оболело 27 деце, сви у добром стању

Златибор Лончар саопштио је да је вирусом корона заражено 27 деце.

"Оболело је 27 деце и налазе се на посматрању, сва су доброг стања", рекао је Лончар одговарајући на питање пристигло путем електронске поште.

Њихово стање наставиће да се прати, додао је Лончар.


Позитивни са благом сликом биће смештани и у бање

Златибор Лончар најавио је да ће позитивни на корона вирус са благим симптомима бити смештани и у специјалне болнице у бањским центрима, као што су Селтерс, неке у Војводини и друге.

Лончар каже да њихови капацитети одговарају свему што треба за такве болеснике и да је јасно да чим се зову специјалне болнице - да имају и потребан медицински кадар, а биће и појачани медицинским кадром, који је већ лечио позитивне на корону.

Министар је нагласио да је најважније да се код оних са благом сликом правовремено региструје промена здравственог стања или пад кисеоника у крви, стање плућа или крвне слике или нека друга промена, пошто неки људи не знају које све здравствене проблеме имају.

Зато је важно, истиче Лончар, да се смештају они са благим симптомима у привремене болнице, јер се њима тамо више пута дневно проверава сатурација - кисеоник у крви и снимају плућа.

"Морају сви да схвате да није ничији хир да неко седи у приврменој болници, већ да свака на време препозната промена стања директно спасава живот. Ако видите код пацијента да је сатурација пала на 95 или 93 и на време одрегујете шансе за њега да преживи су много веће, него када падне на 80 или 70".

Лончар истиче да је зато неопходан лекарски надзор и да сви треба да схвате да привремене болнице, такође, спашавају живот људи.

Наши сервисери преузели сервисирање кинеских респиратора

Златибор Лончар објаснио је да је у Србији решен проблем сервисера за респираторе који су стигли из Кине тако што су постојећи сервиси узели сервисирање на себе у комуникацији и сарадњи са произвођачем. 

Лончар је, на конференцији за штампу, упитан ко сервисира сада и ко ће убудуцухе да сервисира респираторе из Кине, те да ли постоји у Србији овлашћени сервисер, нагласио да је нађено решење у ситуацији када због стања на тржишту нисмо могли да бирамо респираторе. 

„За све респираторе, а имали смо већ кинеске, сервис који је на њима радио преузео је на себе да све што долази из Кине, након ступања у контакт са произвођачем, сервисира. Прилагодили су своје сервисе да могу да рада атесте и све остало и тако смо решили проблем“, казао је он. 

Лончар је рекао да ће, како буде време пролазло и ситуација улазила у мирнији ток, то бити решено на друге начине, то јест гледаће се да дођу заступници произвођача. 

„У овом моменту други сервиси су преузели сервисирање, јер не би могли да их користимо да такво решење нисмо нашли“, додао је министар. 

Казао је да за остале респираторе, који су долазили у мањем броју из Немачке и других земаља, веећ постоје овлашћени сервиси који деценијама поправљају своје уређаје. 

Захвалио се посебно сервисерима рекавши да 24 сата излазе на терен и решавају проблем ако постоји, знајући да се ради о људским зивотима и да нема времена. 

„Надам се да ће разумети ситуацију и и даље као и до сада, да морамо да реагујемо у секунди“, закључио је он. 

Ковид болнице имају довољно особља, пружају адекватну помоћ

Све болнице које смо претворили у ковид болнице имају довољно лекара и медицинских сестара, као и опреме, и могу да пруже адекватну помоћ пацијентима, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

"Сви већ знају да нас здравствени систем функционише у сасвим другом режиму рада у односу како је било до сада, пре свега, захваљујући способности здравствених радника, њиовом вољом и жељом да помогну и да се прилагоде ситуацији", рекао је Лончар одговарајући на прес конференцији на питање Пинка да ли има довољно медицинских радника, које је пристигло електронским путем.

Лончар је истакао да се дошло до тога да све болнице које су претворене у ковид болнице имају довољно лекара, медицинских сестара и опреме и могу да пруже адекватну помоћ.

Министар је рекао да није било лако организовати, реорганизовати и све то урадити, као што, додаје, неће бити лако ни убудуће, те поновио да највише могу да помогну сами грађани поштовањем мера и смањењм контаката, јер се само тако спречава оболевање.

Лончар је истакао да је важно што су се сви у врло кратком року прилагодили новом начину рада и прихватили препоруке и стандарде, уз захвалност свим здравственим радницима.

"То су наши јунаци и допринос ће се тек видети. То није нешто што можемо сада да планирамо, то зависи од више фактора, од броја новооболелих, погоршавања њиховог стања, од потребе других центара где је потребно да помогну лекари... Систем се мења из сата у сат", рекао је Лончар.

Ковид болница у Лесковцу смањиће притисак на Ниш

Инфектолози и вирусолози су данас већ у Лесковцу, где је болница одређена за ковид пацијенте, рекао је министар здравља Златибор Лончар и указао да је до сада био велики притисак на Ниш, јер цео југ и Косово и Метохија гравитира том центру. 

Лончар је тако одговорио на констатацију новинара да је број пацијената у хали Чаир већи од оног у привременим болницама у Београду и Новом Саду збирно, шта то говори о епидемиолошкој ситуацији у Србији и које мере су предузете да сви добију здравствену негу, те када ће прорадити као ковид болница у Лесковцу.

Рекао је да су припреме за успостављање болнице у Лесковцу за ковид пацијенте у току, и да су данас већ тамо инфектолози и вирусолози.

Он је потврдио да је на Ниш велики притисак, јер око њега гравитира цео југ и КиМ.

"На нама је да обезбедимо додатне капацитете да збринемо људе“, казао је Лончар, подсећајући грађане да је једини начин избегавања инфекције ако нема контаката. 

У Прокупљу довољно лекара и све потребне опреме

Златибор Лончар изјавио је да Општа болница у Прокупљу има 650 запослених, од којих је седам оболело од Ковида 19, али је направљена прерасподела и у њој има и довољно особља и довољно заштитне опреме.

Тиме је Лончар одговорио на питање ЦИНС-а о стању у прокупачкој болници, с обзиром на информације да је оболело медициско особље - да ли има довољно лекара, инфектолога и пулмолога и заштитне опреме.

"У Прокупљу има довољно све потребне опреме", рекао је Лончар.

Он је нагласио да готово у сваком моменту, поједине болнице или одељења "испадну" из неког разлога - зато што је неко позитиван, или је у изолацији, или је био контакт некога ко и нема везе са болницом..., али се истог момента ради прерасподела и стварају се услови да систем може да функционише.

Накада се, каже, то обави за два сата, некада за 10 или 12, или за 24 сата, јер је некада потребно да се уради дезинфекција болнице или неког одељења.

Лончар је појаснио да, ако у једној болници има довољно услова и медицинског кадра, онда се прерасподела врши у оквиру саме болнице, а уколико то није случај, онда се врши прерасподела из најближе или регионалне болнице, додајући да "нико данас у здравству нема фиксно место". "Молим све да схвате да је то жив систем. Неопходно је разумевање и тај посао радимо буквално 24 сата да бисмо се што пре прилагодили ситуацији. Прокупље има довољно материјала и људи", закључио је Лончар. 

Нема уласка и изласка из дома

Златибор Лончар апеловао је на домове за негу старијих лица да још једном преиспитају свој рад и функционисање, те покушају на све начине да спроведу мере које су препоручене, а пре свега да нема уласка и изласка из дома. 

“Сматрам да је то озбиљно да се не улази и излази из дома док не прође ова пошаст“, рекао је он одговарајући на питање каква је ситуација у старачким домовима. 

Цела болница у Панчеву претворена је у ковид болницу

Цела Општа болница Панчево претворена је у ковид болницу, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар и потврдио да се пацијенти којима је потребна дијализа превозе у друге здравствене установе како би се спречило да дође до контакта са вирусом и евентуалног преношења заразе на њих.

Лончар је на редовној конференцији за медије, одговарајући на питање панечевачког портала 013инфо, казао да је то учињено из епидемиолошких разлога, односно да случајно не би дошло до месања пацијената. 

"У Панчеву нема довољно услова да би могло да се обезбеди на безбедан начин да се збрину и једни и други пацијенти, и они који су заражени вирусом и они који нису", казао је Лончар.

Навео је да ће се та болница бавити само пацијентима позитивним на вирус корона, којих је, каже, тренутно 130, а биће их више.

Сви пацијенти који гравитирају ка Панчеву за дијализу распоређени су ка другим болницама, каже Лончар и додаје да су њих преузеле установе из Војводине.

"Између комфора да се обави дијализа у свом месту и да се дође до контакта са позитивним на вирус корона, одлучили смо се за безбедност и варијанту да се оде на сигурније место", каже министар.

Како каже, ти пацијенти биће одведени, враћени, али ће се тако избећи да се заразе вирусом корона и сачуваће им се животи.

"Све ствари које сада радимо, водимо се тим принципом - да што више живота спасимо. То неће трајати вечно, трајаће колико буде потребно, а онда ће моћи у свом месту безбедно да иду на дијализу", закључио је Лончар.

Битно је хоспитализовати болесне, није битно где 

Златибор Лончар је изјавио да није битно да ли ће неко отићи у привремену болницу у Нишу или у Београду, већ да ће отићи тамо где има места и где лекари могу да прате њихово здравствено стање.

Он је тако одговорио на питање када ће општа болница Лексовац постати ковид болница и зашто се пацијенти са лакшом клиничком сликом из Лесковца шаљу у Ниш и Београд и да ли то може да одврати људе да се уопште јаве лекаре, Лончар је рекао:

"Данас је екипа епидемилога и лекара у лесковачкој болници и вечерас ће бити извештај када ће болница бити спремна", рекао је Лончар и додао да онај ко не би да иде у друго место - мора и да преузме одговорност на себе, јер угрожава свој живот и своје здравље.

Поручио је свима који тако размишљају да је најважније да се тим људима спаси живот, а да они после могу да се жале што их је држава возила, на пример, 100 километара више.

На питање ТВ Шабац да ли је истина да су лекари и сестре били затворени цео дан у болнци у Шапцу, пошто није било тестова да би се тестирали запослени у обе смене истог дана и да је половина морала да чека других дан, министар је рекао да је у Шапцу било позитивних на корона вирус и да су тестирани остали радници.

"Врло вероватно да у једном моменту није било довољно подлога за тестирање и да се чекало да стигну. Тешко је да неко може да буде видовит и да зна где ће бити потребно више подлога, а где мање. Пар сати је у питању. Сви су тестирани, дезинфиковано одељење гинекологије и направљена је нова организација рада", навео је министар.

Аутор:
Пошаљите коментар
Још 275 грађана Србије позитивно на коронавирус, троје преминуло

Још 275 грађана Србије позитивно на коронавирус, троје преминуло

11.04.2020. 15:14 15:43
Конференција без новинара због велике могућности преношења

Конференција без новинара због велике могућности преношења

11.04.2020. 15:53 15:55