Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Lončar: Mi ne odgovaramo na politička pitanja

11.04.2020. 16:03 17:00
Piše:
Izvor: Tanjug/Tanja Valić

BEOGRAD: Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je danas da je dogovorena praksa da na dnevnoj konferenciji za štampu članova zdravstvenog Kriznog štaba o preseku stanja sa korona virusom neće odgovarati na politička pitanja, već će se baviti strukom. 

On je to rekao odgovarajući na pitanje da li su bile proizvoljne ranije procene predsednika Srbije da je 20 odsto od 400. 000 gastarabjtera koji su sredinom marta ušli u zemlju bilo inficirano, što znači da u Srbiji ima bar 80.000 inficiranih, ili su zvanične brojke netačne.

Lončar je rekao da sva politička pitanja treba postaviti predsedniku i premijerki, a da će lekari, koji izlaze na konferenciju za štampu, da se bave strukom. 

„To je najbitnije u ovom trenutku, kada se bavimo spašavanjem života, i objašnjavajući građanima sve u vezi korone“, rekao je Lončar odgovarajući na prvo pitanje, koje je dostavljeno putem elektronske pošte. 

Više od 100 pitanja novinara i građana pristiglo je, nakon što je odlučeno da se konferencije za štampu održe bez novinara i samo uz pitanja koja se šalju elektronskom poštom. 


Od virusa korona obolelo 27 dece, svi u dobrom stanju

Zlatibor Lončar saopštio je da je virusom korona zaraženo 27 dece.

"Obolelo je 27 dece i nalaze se na posmatranju, sva su dobrog stanja", rekao je Lončar odgovarajući na pitanje pristiglo putem elektronske pošte.

Njihovo stanje nastaviće da se prati, dodao je Lončar.


Pozitivni sa blagom slikom biće smeštani i u banje

Zlatibor Lončar najavio je da će pozitivni na korona virus sa blagim simptomima biti smeštani i u specijalne bolnice u banjskim centrima, kao što su Selters, neke u Vojvodini i druge.

Lončar kaže da njihovi kapaciteti odgovaraju svemu što treba za takve bolesnike i da je jasno da čim se zovu specijalne bolnice - da imaju i potreban medicinski kadar, a biće i pojačani medicinskim kadrom, koji je već lečio pozitivne na koronu.

Ministar je naglasio da je najvažnije da se kod onih sa blagom slikom pravovremeno registruje promena zdravstvenog stanja ili pad kiseonika u krvi, stanje pluća ili krvne slike ili neka druga promena, pošto neki ljudi ne znaju koje sve zdravstvene probleme imaju.

Zato je važno, ističe Lončar, da se smeštaju oni sa blagim simptomima u privremene bolnice, jer se njima tamo više puta dnevno proverava saturacija - kiseonik u krvi i snimaju pluća.

"Moraju svi da shvate da nije ničiji hir da neko sedi u privrmenoj bolnici, već da svaka na vreme prepoznata promena stanja direktno spasava život. Ako vidite kod pacijenta da je saturacija pala na 95 ili 93 i na vreme odregujete šanse za njega da preživi su mnogo veće, nego kada padne na 80 ili 70".

Lončar ističe da je zato neophodan lekarski nadzor i da svi treba da shvate da privremene bolnice, takođe, spašavaju život ljudi.

Naši serviseri preuzeli servisiranje kineskih respiratora

Zlatibor Lončar objasnio je da je u Srbiji rešen problem servisera za respiratore koji su stigli iz Kine tako što su postojeći servisi uzeli servisiranje na sebe u komunikaciji i saradnji sa proizvođačem. 

Lončar je, na konferenciji za štampu, upitan ko servisira sada i ko će ubuducuhe da servisira respiratore iz Kine, te da li postoji u Srbiji ovlašćeni serviser, naglasio da je nađeno rešenje u situaciji kada zbog stanja na tržištu nismo mogli da biramo respiratore. 

„Za sve respiratore, a imali smo već kineske, servis koji je na njima radio preuzeo je na sebe da sve što dolazi iz Kine, nakon stupanja u kontakt sa proizvođačem, servisira. Prilagodili su svoje servise da mogu da rada ateste i sve ostalo i tako smo rešili problem“, kazao je on. 

Lončar je rekao da će, kako bude vreme prolazlo i situacija ulazila u mirniji tok, to biti rešeno na druge načine, to jest gledaće se da dođu zastupnici proizvođača. 

„U ovom momentu drugi servisi su preuzeli servisiranje, jer ne bi mogli da ih koristimo da takvo rešenje nismo našli“, dodao je ministar. 

Kazao je da za ostale respiratore, koji su dolazili u manjem broju iz Nemačke i drugih zemalja, veeć postoje ovlašćeni servisi koji decenijama popravljaju svoje uređaje. 

Zahvalio se posebno serviserima rekavši da 24 sata izlaze na teren i rešavaju problem ako postoji, znajući da se radi o ljudskim zivotima i da nema vremena. 

„Nadam se da će razumeti situaciju i i dalje kao i do sada, da moramo da reagujemo u sekundi“, zaključio je on. 

Kovid bolnice imaju dovoljno osoblja, pružaju adekvatnu pomoć

Sve bolnice koje smo pretvorili u kovid bolnice imaju dovoljno lekara i medicinskih sestara, kao i opreme, i mogu da pruže adekvatnu pomoć pacijentima, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

"Svi već znaju da nas zdravstveni sistem funkcioniše u sasvim drugom režimu rada u odnosu kako je bilo do sada, pre svega, zahvaljujući sposobnosti zdravstvenih radnika, njiovom voljom i željom da pomognu i da se prilagode situaciji", rekao je Lončar odgovarajući na pres konferenciji na pitanje Pinka da li ima dovoljno medicinskih radnika, koje je pristiglo elektronskim putem.

Lončar je istakao da se došlo do toga da sve bolnice koje su pretvorene u kovid bolnice imaju dovoljno lekara, medicinskih sestara i opreme i mogu da pruže adekvatnu pomoć.

Ministar je rekao da nije bilo lako organizovati, reorganizovati i sve to uraditi, kao što, dodaje, neće biti lako ni ubuduće, te ponovio da najviše mogu da pomognu sami građani poštovanjem mera i smanjenjm kontakata, jer se samo tako sprečava obolevanje.

Lončar je istakao da je važno što su se svi u vrlo kratkom roku prilagodili novom načinu rada i prihvatili preporuke i standarde, uz zahvalnost svim zdravstvenim radnicima.

"To su naši junaci i doprinos će se tek videti. To nije nešto što možemo sada da planiramo, to zavisi od više faktora, od broja novoobolelih, pogoršavanja njihovog stanja, od potrebe drugih centara gde je potrebno da pomognu lekari... Sistem se menja iz sata u sat", rekao je Lončar.

Kovid bolnica u Leskovcu smanjiće pritisak na Niš

Infektolozi i virusolozi su danas već u Leskovcu, gde je bolnica određena za kovid pacijente, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ukazao da je do sada bio veliki pritisak na Niš, jer ceo jug i Kosovo i Metohija gravitira tom centru. 

Lončar je tako odgovorio na konstataciju novinara da je broj pacijenata u hali Čair veći od onog u privremenim bolnicama u Beogradu i Novom Sadu zbirno, šta to govori o epidemiološkoj situaciji u Srbiji i koje mere su preduzete da svi dobiju zdravstvenu negu, te kada će proraditi kao kovid bolnica u Leskovcu.

Rekao je da su pripreme za uspostavljanje bolnice u Leskovcu za kovid pacijente u toku, i da su danas već tamo infektolozi i virusolozi.

On je potvrdio da je na Niš veliki pritisak, jer oko njega gravitira ceo jug i KiM.

"Na nama je da obezbedimo dodatne kapacitete da zbrinemo ljude“, kazao je Lončar, podsećajući građane da je jedini način izbegavanja infekcije ako nema kontakata. 

U Prokuplju dovoljno lekara i sve potrebne opreme

Zlatibor Lončar izjavio je da Opšta bolnica u Prokuplju ima 650 zaposlenih, od kojih je sedam obolelo od Kovida 19, ali je napravljena preraspodela i u njoj ima i dovoljno osoblja i dovoljno zaštitne opreme.

Time je Lončar odgovorio na pitanje CINS-a o stanju u prokupačkoj bolnici, s obzirom na informacije da je obolelo medicisko osoblje - da li ima dovoljno lekara, infektologa i pulmologa i zaštitne opreme.

"U Prokuplju ima dovoljno sve potrebne opreme", rekao je Lončar.

On je naglasio da gotovo u svakom momentu, pojedine bolnice ili odeljenja "ispadnu" iz nekog razloga - zato što je neko pozitivan, ili je u izolaciji, ili je bio kontakt nekoga ko i nema veze sa bolnicom..., ali se istog momenta radi preraspodela i stvaraju se uslovi da sistem može da funkcioniše.

Nakada se, kaže, to obavi za dva sata, nekada za 10 ili 12, ili za 24 sata, jer je nekada potrebno da se uradi dezinfekcija bolnice ili nekog odeljenja.

Lončar je pojasnio da, ako u jednoj bolnici ima dovoljno uslova i medicinskog kadra, onda se preraspodela vrši u okviru same bolnice, a ukoliko to nije slučaj, onda se vrši preraspodela iz najbliže ili regionalne bolnice, dodajući da "niko danas u zdravstvu nema fiksno mesto". "Molim sve da shvate da je to živ sistem. Neophodno je razumevanje i taj posao radimo bukvalno 24 sata da bismo se što pre prilagodili situaciji. Prokuplje ima dovoljno materijala i ljudi", zaključio je Lončar. 

Nema ulaska i izlaska iz doma

Zlatibor Lončar apelovao je na domove za negu starijih lica da još jednom preispitaju svoj rad i funkcionisanje, te pokušaju na sve načine da sprovedu mere koje su preporučene, a pre svega da nema ulaska i izlaska iz doma. 

“Smatram da je to ozbiljno da se ne ulazi i izlazi iz doma dok ne prođe ova pošast“, rekao je on odgovarajući na pitanje kakva je situacija u staračkim domovima. 

Cela bolnica u Pančevu pretvorena je u kovid bolnicu

Cela Opšta bolnica Pančevo pretvorena je u kovid bolnicu, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar i potvrdio da se pacijenti kojima je potrebna dijaliza prevoze u druge zdravstvene ustanove kako bi se sprečilo da dođe do kontakta sa virusom i eventualnog prenošenja zaraze na njih.

Lončar je na redovnoj konferenciji za medije, odgovarajući na pitanje panečevačkog portala 013info, kazao da je to učinjeno iz epidemioloških razloga, odnosno da slučajno ne bi došlo do mesanja pacijenata. 

"U Pančevu nema dovoljno uslova da bi moglo da se obezbedi na bezbedan način da se zbrinu i jedni i drugi pacijenti, i oni koji su zaraženi virusom i oni koji nisu", kazao je Lončar.

Naveo je da će se ta bolnica baviti samo pacijentima pozitivnim na virus korona, kojih je, kaže, trenutno 130, a biće ih više.

Svi pacijenti koji gravitiraju ka Pančevu za dijalizu raspoređeni su ka drugim bolnicama, kaže Lončar i dodaje da su njih preuzele ustanove iz Vojvodine.

"Između komfora da se obavi dijaliza u svom mestu i da se dođe do kontakta sa pozitivnim na virus korona, odlučili smo se za bezbednost i varijantu da se ode na sigurnije mesto", kaže ministar.

Kako kaže, ti pacijenti biće odvedeni, vraćeni, ali će se tako izbeći da se zaraze virusom korona i sačuvaće im se životi.

"Sve stvari koje sada radimo, vodimo se tim principom - da što više života spasimo. To neće trajati večno, trajaće koliko bude potrebno, a onda će moći u svom mestu bezbedno da idu na dijalizu", zaključio je Lončar.

Bitno je hospitalizovati bolesne, nije bitno gde 

Zlatibor Lončar je izjavio da nije bitno da li će neko otići u privremenu bolnicu u Nišu ili u Beogradu, već da će otići tamo gde ima mesta i gde lekari mogu da prate njihovo zdravstveno stanje.

On je tako odgovorio na pitanje kada će opšta bolnica Leksovac postati kovid bolnica i zašto se pacijenti sa lakšom kliničkom slikom iz Leskovca šalju u Niš i Beograd i da li to može da odvrati ljude da se uopšte jave lekare, Lončar je rekao:

"Danas je ekipa epidemiloga i lekara u leskovačkoj bolnici i večeras će biti izveštaj kada će bolnica biti spremna", rekao je Lončar i dodao da onaj ko ne bi da ide u drugo mesto - mora i da preuzme odgovornost na sebe, jer ugrožava svoj život i svoje zdravlje.

Poručio je svima koji tako razmišljaju da je najvažnije da se tim ljudima spasi život, a da oni posle mogu da se žale što ih je država vozila, na primer, 100 kilometara više.

Na pitanje TV Šabac da li je istina da su lekari i sestre bili zatvoreni ceo dan u bolnci u Šapcu, pošto nije bilo testova da bi se testirali zaposleni u obe smene istog dana i da je polovina morala da čeka drugih dan, ministar je rekao da je u Šapcu bilo pozitivnih na korona virus i da su testirani ostali radnici.

"Vrlo verovatno da u jednom momentu nije bilo dovoljno podloga za testiranje i da se čekalo da stignu. Teško je da neko može da bude vidovit i da zna gde će biti potrebno više podloga, a gde manje. Par sati je u pitanju. Svi su testirani, dezinfikovano odeljenje ginekologije i napravljena je nova organizacija rada", naveo je ministar.

Autor:
Pošaljite komentar
Još 275 građana Srbije pozitivno na koronavirus, troje preminulo

Još 275 građana Srbije pozitivno na koronavirus, troje preminulo

11.04.2020. 15:14 15:43
Konferencija bez novinara zbog velike mogućnosti prenošenja

Konferencija bez novinara zbog velike mogućnosti prenošenja

11.04.2020. 15:53 15:55