На Спенсу почео фестивал кобасице
У организацији удружења „Цитадела” из Србобрана и Интеркултуралног центра Новог Сада на платоу испред Спенса отворен је „Фестивал кобасице Дунавских регија”.
До недеље, 15. марта, од 9 до 21 час посетиоци имају прилику да пробају производе домаћих излагача попут месних и сухомеснатих производа, разноврсних свежих кобасица, сирева, колача и занатских пива.
Организатор догађаја потпредседник Удружења „Цитадела” из Србобрана Винце Хорват истакао је значај и намену фестивала.
– Циљ ове манифестације је да окупимо Војвођане и покажемо нашу гастрономију и прозводе малих, приватних кланица – казао је Хорват за „Дневник”. – Новосађани воле сухомеснате производе, кобасице, паприкаш, домаће сиреве, тако да очекујемо велику посећеност. Ми кувамо овчији и свињски паприкаш с кромпиром и хлебом и свињски с тестом, који стају 500 динара порција, и печемо кобасице на мађарски начин, а коштају 250 динара. Наместили смо и шатор, те посетиоци могу натенане јести чорбицу уз музику. Сваке године учествујемо у „Укусима Војводине” у Лиманском парку, а планирамо да проширимо догађај и да одржавамо ову манифестацију можда чак и једном месечно.
На тезгама је изложен велики избор домаћих свежих кобасица и сухомеснатих деликатеса. Кобасице стају од 500 до 1.000 динара килограм, печеница од 400 до 1.100, кулен и сланина до 800 динара. Фирма „Ђона Вилов” нуди готов премаз од чварака за прављење погачица, за који је потребно издвојити 150 динара за количину од 400 грама. По изгледу су веома упечатљиви специјалитети месне индустрије „Косановић” – домаћи сремски кулен и кобасица с бадемом.
По речима Мирослава Старчевића из фирме „Про млек” из Чачка, Војвођани воле да купују домаће млечне производе, попут, кајмака, младог, старог и димљеног сира, сира с паприком и сремушем, урнебеса. Цене килограма сирева крећу се од 200 до 600 динара, док кајмак стаје 1000 динара.
На штанду „Сомборског лангоша” могу се купити сомборске крофне за 100 динара и традиционални мађарски специјалитет од теста лангош, који стаје од 120 до 250 динара, у зависности од додатака. Тако посетиоци могу уживати у сланој варијанти с павлаком и белим луком или слаткој са yеmom или кремом.
Када су у питању мађарске посластице, ту је чувени мађарски колач куртош, пореклом из Трансилваније, с укусом цимета, ораха, чоколаде. ваниле, кокоса и „нутеле”, а стаје 200 динара. Од осталих слатких ђаконија, излагачи нуде разнолик избор посних и мрсних колача који коштају 350 динара. Најбројније су штрудле с маком, орасима и вишњама, које стају 700 динара килограм.
Како нам је објаснио Немања Чанак из „Фирме природног меда браће Близанац”, суграђани се веома интересују за мед који је пореклом из општина Бач и Апатин. Цене меда крећу се од 600 до 800 динара килограм, у зависности од врсте.
На крају шетње кроз штандове, Новосађани се могу освежити соковима и „слеш“ сладоледом, за које је потребно издвојити око 150 динара, или занатским пивом из Трансилваније, које кошта 200 динара.
Организатори поручују да ће током манифестације посетиоце и излагаче забављати тамбураши и фолклорне групе.
А. Андријевић и Т. Пачић