Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Na Spen­su po­čeo fe­sti­val ko­ba­si­ce

12.03.2020. 19:21 19:25
Piše:
Foto: Na Spen­su po­čeo fe­sti­val ko­ba­si­ce  fo­to: Dnevnik.rs  

U or­ga­ni­za­ci­ji udru­že­nja „Ci­ta­de­la” iz Sr­bo­bra­na i In­ter­kul­tu­ral­nog cen­tra No­vog Sa­da na pla­tou is­pred Spen­sa otvo­ren je „Fe­sti­val ko­ba­si­ce Du­nav­skih re­gi­ja”.

Do ne­de­lje, 15. mar­ta, od 9 do 21 čas po­se­ti­o­ci ima­ju pri­li­ku da pro­ba­ju pro­iz­vo­de do­ma­ćih iz­la­ga­ča po­put me­snih i su­ho­me­sna­tih pro­iz­vo­da, ra­zno­vr­snih sve­žih ko­ba­si­ca, si­re­va, ko­la­ča i za­nat­skih pi­va. 

Or­ga­ni­za­tor do­ga­đa­ja pot­pred­sed­nik Udru­že­nja „Ci­ta­de­la” iz Sr­bo­bra­na Vin­ce Hor­vat is­ta­kao je zna­čaj i na­me­nu fe­sti­va­la.

– Cilj ove ma­ni­fe­sta­ci­je je da oku­pi­mo Voj­vo­đa­ne i po­ka­že­mo na­šu ga­stro­no­mi­ju i pro­zvo­de ma­lih, pri­vat­nih kla­ni­ca – ka­zao je Hor­vat za „Dnev­nik”. – No­vo­sa­đa­ni vo­le su­ho­me­sna­te pro­iz­vo­de, ko­ba­si­ce, pa­pri­kaš, do­ma­će si­re­ve, ta­ko da oče­ku­je­mo ve­li­ku po­se­će­nost. Mi ku­va­mo ov­či­ji i svinj­ski pa­pri­kaš s krom­pi­rom i hle­bom i svinj­ski s te­stom, ko­ji sta­ju 500 di­na­ra por­ci­ja, i pe­če­mo ko­ba­si­ce na ma­đar­ski na­čin, a ko­šta­ju 250 di­na­ra. Na­me­sti­li smo i ša­tor, te po­se­ti­o­ci mo­gu na­te­na­ne je­sti čor­bi­cu uz mu­zi­ku. Sva­ke go­di­ne uče­stvu­je­mo u „Uku­si­ma Voj­vo­di­ne” u Li­man­skom par­ku, a pla­ni­ra­mo da pro­ši­ri­mo do­ga­đaj i da odr­ža­va­mo ovu ma­ni­fe­sta­ci­ju mo­žda čak i jed­nom me­seč­no.

Na te­zga­ma je iz­lo­žen ve­li­ki iz­bor do­ma­ćih sve­žih ko­ba­si­ca i su­ho­me­sna­tih de­li­ka­te­sa. Ko­ba­si­ce sta­ju od 500 do 1.000 di­na­ra ki­lo­gram, pe­če­ni­ca od 400 do 1.100, ku­len i sla­ni­na do 800 di­na­ra. Fir­ma „Đo­na Vi­lov” nu­di go­tov pre­maz od čva­ra­ka za pra­vlje­nje po­ga­či­ca, za ko­ji je po­treb­no iz­dvo­ji­ti 150 di­na­ra za ko­li­či­nu od 400 gra­ma. Po iz­gle­du su ve­o­ma upe­ča­tlji­vi spe­ci­ja­li­te­ti me­sne in­du­stri­je „Ko­sa­no­vić” – do­ma­ći srem­ski ku­len i ko­ba­si­ca s ba­de­mom.

Po re­či­ma Mi­ro­sla­va Star­če­vi­ća iz fir­me „Pro mlek” iz Čač­ka, Voj­vo­đa­ni vo­le da ku­pu­ju do­ma­će mleč­ne pro­iz­vo­de, po­put, kaj­ma­ka, mla­dog, sta­rog i di­mlje­nog si­ra, si­ra s pa­pri­kom i sre­mu­šem, ur­ne­be­sa. Ce­ne ki­lo­gra­ma si­re­va kre­ću se od 200 do 600 di­na­ra, dok kaj­mak sta­je 1000 di­na­ra.

Na štan­du „Som­bor­skog lan­go­ša” mo­gu se ku­pi­ti som­bor­ske krof­ne za 100 di­na­ra i tra­di­ci­o­nal­ni ma­đar­ski spe­ci­ja­li­tet od te­sta lan­goš, ko­ji sta­je od 120 do 250 di­na­ra, u za­vi­sno­sti od do­da­ta­ka. Ta­ko po­se­ti­o­ci mo­gu uži­va­ti u sla­noj va­ri­jan­ti s pa­vla­kom i be­lim lu­kom ili slat­koj sa yemom ili kre­mom.

Ka­da su u pi­ta­nju ma­đar­ske po­sla­sti­ce, tu je ču­ve­ni ma­đar­ski ko­lač kur­toš, po­re­klom iz Tran­sil­va­ni­je, s uku­som ci­me­ta, ora­ha, čo­ko­la­de. va­ni­le, ko­ko­sa i „nu­te­le”, a sta­je 200 di­na­ra.  Od osta­lih slat­kih đa­ko­ni­ja, iz­la­ga­či nu­de ra­zno­lik iz­bor po­snih i mr­snih ko­la­ča ko­ji ko­šta­ju 350 di­na­ra. Naj­broj­ni­je su štru­dle s ma­kom, ora­si­ma i vi­šnja­ma, ko­je sta­ju 700 di­na­ra ki­lo­gram.

Ka­ko nam je ob­ja­snio Ne­ma­nja Ča­nak iz „Fir­me pri­rod­nog me­da bra­će Bli­za­nac”, su­gra­đa­ni se ve­o­ma in­te­re­su­ju za med ko­ji je po­re­klom iz op­šti­na Bač i Apa­tin. Ce­ne me­da kre­ću se od 600 do 800 di­na­ra ki­lo­gram, u za­vi­sno­sti od vr­ste.

Na kra­ju šet­nje kroz štan­do­ve, No­vo­sa­đa­ni se mo­gu osve­ži­ti so­ko­vi­ma i „sleš“ sla­do­le­dom, za ko­je je po­treb­no iz­dvo­ji­ti oko 150 di­na­ra, ili za­nat­skim pi­vom iz Tran­sil­va­ni­je, ko­je ko­šta 200 di­na­ra.

Or­ga­ni­za­to­ri po­ru­ču­ju da će to­kom ma­ni­fe­sta­ci­je po­se­ti­o­ce i iz­la­ga­če za­ba­vlja­ti tam­bu­ra­ši i fol­klor­ne gru­pe.

A. An­dri­je­vić i T. Pa­čić

 

 

 

 

 

 

Piše:
Pošaljite komentar
SVET­SKI DA­N ZDRA­VLJA Pre­ven­tiv­ni pre­gle­di na Spen­su

SVET­SKI DA­N ZDRA­VLJA Pre­ven­tiv­ni pre­gle­di na Spen­su

04.04.2019. 19:20 19:28
No­vo­sad­sko pro­le­će na Spen­su

No­vo­sad­sko pro­le­će na Spen­su

19.03.2018. 19:00 19:00
U to­ku upis u Spen­so­vu ško­lu spor­ta

U to­ku upis u Spen­so­vu ško­lu spor­ta

02.02.2018. 18:16 18:21