Домаћини и гости поделили награде на Кобасицијади у Турији
ТУРИЈА: Поред најдуже кобасице на свету и добре забаве, туријска манифестација има и такмичарски део, који некад остане у другом плану. Минулог викенда проглашени су победници у више категорија.
Најбоље свеже кобасице направили су такмичари из Бачког Петровца, екипа „Петро – Кул”. По мишљењу жирија, били су бољи од екипе „Мењачница Цеки” из Ниша, који су освојили друго место, а треће место припало је екипи „Дијаспора – Турија”.
Најбољу традиционалну „туринску суву кобасицу” приказао је Данило Сремчев, други је Немања Балинт, а трећа Марица Срдић. Најбољу „вантуринску суву кобасицу” спремила је Марија Шовљански из Бајше, друго место заузео је Јован Павловић из Ваљева, а треће Иван Новак из Куцуре.
У категорији „међународна сува кобасица” прво место заузео је Игор Ђурић из Рогоља (БиХ), други је Драган Латиновић из Бравска (БиХ) а трећи Лорис Фрањул из места Свети Петар (Хрватска).
У категорији индустријска сува кобасица победили су домаћини „Бељански” из Турије, друго место заузела је месара „Јелић” из Ирига, а треће „Сики” из Новог Сада.
У жирију примећују да је ове године забележен благи пад у квалитету кобасица које су пријављене за такмичење, изузев кобасица које су биле у категорији индустријске, где је забележен очигледан раст квалитета понуђених узорака у односу на прошлу годину.
Посебну пажњу добио је посетилац који је стигао из најудаљенијег места у свету, овај пут је то гост који последњих двадесет година живи у Сан Франциску у Америци.
Најдужа кобасица коју су чланови удружења „Кобасицијада” из Турије припремили у дужини од 2.036 метара, распродата је колико је дугачка.
Фото: С. Шушњевић