Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Српска јуниорска репрезентација путује на кулинарску олимпијаду у Штутгарту

30.01.2020. 13:18 13:19
Пише:
Фото: Приватна архива

Национални јуниорски тим Србије од 14. до 19. фебруара учествоваће на кулинарској олимпијади ИКА 2020, једној од најзначајнијих светских такмичења, које се одржава у Штутгарту у Немачкој.

Организатор је Немачка кулинарска асоцијација, а очекује се учешће више од 2.000 шефова из 60-ак земаља света, као и више од 28.000 посетилаца који ће моћи да пробају више од 7.000 менија у различитим кулинарским дисциплинама.

Јуниорски кулинарски тим Србије чини девет чланова (5+1+3) не старијих од 23 године, које су селектирали чланова Кулинарске федеације Србије и који су чланови матичне асоцијације (КАС). Тим чине вредни, амбициозни и пожртвовани кувари и млади шефови различитих угоститељских објеката у Србији и ученици – студенти гастрономије у Новом Саду и Београду. Боје Србије на ИКА у Штутгарту браниће Марија Јакубив (Рашка), Јована Петровић, Миа Вучковић, Данијел Васиљевић, Жељко Тодић (Београд), Александар Леовац, Душан Грујић (Нови Сад), Татјана Бодваји (Врбас), Владимир Јеж (Сремска Митровица), Андрија Радичковић (Ниш) и Александар Вашалић (Петровац на Млави).

Прошавши селекцију одлучно, са менторима, решили су да уложе сву своју снагу и енергију да се на олимпијади појаве у што бољем светлу и оправдају поверење свих који су веровали у њих, показавши професионализам, прецизност и креативност.

У припреми јуниора учествује цео тим КФС, као и чланови Асоцијације шефова кувара Србије, са селектором Младеном Пршићем на челу (струковни менаџер у гастрономији), Зораном Мишковићем (дипломиран менаџер у гастрономији), др Николом Вуксановићем, мсц Гораном Радивојевићем, мсц Мајом Бањац, др Бојаном Калењук, ванредни професор, за посластичарски део је задужен шеф Здравко Гавриловић (струковни менаџер у гастрономији), а као спољни сарадници и саветници наставник Петар Грацун и Јордан Настановић.

Припреме за такмичење се одвијају у ресторанима и кухињама чланова КФС, као и лабораторији за гастрономију ПМФ у Новом Саду. Пре десетак дана репрезентације Србије одржала је тренинг у етно-селу Врдничка кула, а на истом месту у недељу од 17 часова бића последња провера и генерална проба пред одлазак на кулинарску Олимпијаду ИКА 2020 у Штутгарту.

После годину дана теоретске и практичне обуке, своје умеће ће показати својим колегама, већ афирмисаним куварима напознатијих ресторана Србије. Уз прихватање добронамерних предлога нашим младим репрезентативцима остаје фино подашавање до поласка за Немачку.

Ј. Г.

 

Пише:
Пошаљите коментар