Српска јуниорска репрезентација путује на кулинарску олимпијаду у Штутгарту
Национални јуниорски тим Србије од 14. до 19. фебруара учествоваће на кулинарској олимпијади ИКА 2020, једној од најзначајнијих светских такмичења, које се одржава у Штутгарту у Немачкој.
Организатор је Немачка кулинарска асоцијација, а очекује се учешће више од 2.000 шефова из 60-ак земаља света, као и више од 28.000 посетилаца који ће моћи да пробају више од 7.000 менија у различитим кулинарским дисциплинама.
Јуниорски кулинарски тим Србије чини девет чланова (5+1+3) не старијих од 23 године, које су селектирали чланова Кулинарске федеације Србије и који су чланови матичне асоцијације (КАС). Тим чине вредни, амбициозни и пожртвовани кувари и млади шефови различитих угоститељских објеката у Србији и ученици – студенти гастрономије у Новом Саду и Београду. Боје Србије на ИКА у Штутгарту браниће Марија Јакубив (Рашка), Јована Петровић, Миа Вучковић, Данијел Васиљевић, Жељко Тодић (Београд), Александар Леовац, Душан Грујић (Нови Сад), Татјана Бодваји (Врбас), Владимир Јеж (Сремска Митровица), Андрија Радичковић (Ниш) и Александар Вашалић (Петровац на Млави).
Прошавши селекцију одлучно, са менторима, решили су да уложе сву своју снагу и енергију да се на олимпијади појаве у што бољем светлу и оправдају поверење свих који су веровали у њих, показавши професионализам, прецизност и креативност.
У припреми јуниора учествује цео тим КФС, као и чланови Асоцијације шефова кувара Србије, са селектором Младеном Пршићем на челу (струковни менаџер у гастрономији), Зораном Мишковићем (дипломиран менаџер у гастрономији), др Николом Вуксановићем, мсц Гораном Радивојевићем, мсц Мајом Бањац, др Бојаном Калењук, ванредни професор, за посластичарски део је задужен шеф Здравко Гавриловић (струковни менаџер у гастрономији), а као спољни сарадници и саветници наставник Петар Грацун и Јордан Настановић.
Припреме за такмичење се одвијају у ресторанима и кухињама чланова КФС, као и лабораторији за гастрономију ПМФ у Новом Саду. Пре десетак дана репрезентације Србије одржала је тренинг у етно-селу Врдничка кула, а на истом месту у недељу од 17 часова бића последња провера и генерална проба пред одлазак на кулинарску Олимпијаду ИКА 2020 у Штутгарту.
После годину дана теоретске и практичне обуке, своје умеће ће показати својим колегама, већ афирмисаним куварима напознатијих ресторана Србије. Уз прихватање добронамерних предлога нашим младим репрезентативцима остаје фино подашавање до поласка за Немачку.
Ј. Г.