Srpska juniorska reprezentacija putuje na kulinarsku olimpijadu u Štutgartu
Nacionalni juniorski tim Srbije od 14. do 19. februara učestvovaće na kulinarskoj olimpijadi IKA 2020, jednoj od najznačajnijih svetskih takmičenja, koje se održava u Štutgartu u Nemačkoj.
Organizator je Nemačka kulinarska asocijacija, a očekuje se učešće više od 2.000 šefova iz 60-ak zemalja sveta, kao i više od 28.000 posetilaca koji će moći da probaju više od 7.000 menija u različitim kulinarskim disciplinama.
Juniorski kulinarski tim Srbije čini devet članova (5 1 3) ne starijih od 23 godine, koje su selektirali članova Kulinarske fedeacije Srbije i koji su članovi matične asocijacije (KAS). Tim čine vredni, ambiciozni i požrtvovani kuvari i mladi šefovi različitih ugostiteljskih objekata u Srbiji i učenici – studenti gastronomije u Novom Sadu i Beogradu. Boje Srbije na IKA u Štutgartu braniće Marija Jakubiv (Raška), Jovana Petrović, Mia Vučković, Danijel Vasiljević, Željko Todić (Beograd), Aleksandar Leovac, Dušan Grujić (Novi Sad), Tatjana Bodvaji (Vrbas), Vladimir Jež (Sremska Mitrovica), Andrija Radičković (Niš) i Aleksandar Vašalić (Petrovac na Mlavi).
Prošavši selekciju odlučno, sa mentorima, rešili su da ulože svu svoju snagu i energiju da se na olimpijadi pojave u što boljem svetlu i opravdaju poverenje svih koji su verovali u njih, pokazavši profesionalizam, preciznost i kreativnost.
U pripremi juniora učestvuje ceo tim KFS, kao i članovi Asocijacije šefova kuvara Srbije, sa selektorom Mladenom Pršićem na čelu (strukovni menadžer u gastronomiji), Zoranom Miškovićem (diplomiran menadžer u gastronomiji), dr Nikolom Vuksanovićem, msc Goranom Radivojevićem, msc Majom Banjac, dr Bojanom Kalenjuk, vanredni profesor, za poslastičarski deo je zadužen šef Zdravko Gavrilović (strukovni menadžer u gastronomiji), a kao spoljni saradnici i savetnici nastavnik Petar Gracun i Jordan Nastanović.
Pripreme za takmičenje se odvijaju u restoranima i kuhinjama članova KFS, kao i laboratoriji za gastronomiju PMF u Novom Sadu. Pre desetak dana reprezentacije Srbije održala je trening u etno-selu Vrdnička kula, a na istom mestu u nedelju od 17 časova bića poslednja provera i generalna proba pred odlazak na kulinarsku Olimpijadu IKA 2020 u Štutgartu.
Posle godinu dana teoretske i praktične obuke, svoje umeće će pokazati svojim kolegama, već afirmisanim kuvarima napoznatijih restorana Srbije. Uz prihvatanje dobronamernih predloga našim mladim reprezentativcima ostaje fino podašavanje do polaska za Nemačku.
J. G.