Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Srpska juniorska reprezentacija putuje na kulinarsku olimpijadu u Štutgartu

30.01.2020. 13:18 13:19
Piše:
Foto: Privatna arhiva

Nacionalni juniorski tim Srbije od 14. do 19. februara učestvovaće na kulinarskoj olimpijadi IKA 2020, jednoj od najznačajnijih svetskih takmičenja, koje se održava u Štutgartu u Nemačkoj.

Organizator je Nemačka kulinarska asocijacija, a očekuje se učešće više od 2.000 šefova iz 60-ak zemalja sveta, kao i više od 28.000 posetilaca koji će moći da probaju više od 7.000 menija u različitim kulinarskim disciplinama.

Juniorski kulinarski tim Srbije čini devet članova (5 1 3) ne starijih od 23 godine, koje su selektirali članova Kulinarske fedeacije Srbije i koji su članovi matične asocijacije (KAS). Tim čine vredni, ambiciozni i požrtvovani kuvari i mladi šefovi različitih ugostiteljskih objekata u Srbiji i učenici – studenti gastronomije u Novom Sadu i Beogradu. Boje Srbije na IKA u Štutgartu braniće Marija Jakubiv (Raška), Jovana Petrović, Mia Vučković, Danijel Vasiljević, Željko Todić (Beograd), Aleksandar Leovac, Dušan Grujić (Novi Sad), Tatjana Bodvaji (Vrbas), Vladimir Jež (Sremska Mitrovica), Andrija Radičković (Niš) i Aleksandar Vašalić (Petrovac na Mlavi).

Prošavši selekciju odlučno, sa mentorima, rešili su da ulože svu svoju snagu i energiju da se na olimpijadi pojave u što boljem svetlu i opravdaju poverenje svih koji su verovali u njih, pokazavši profesionalizam, preciznost i kreativnost.

U pripremi juniora učestvuje ceo tim KFS, kao i članovi Asocijacije šefova kuvara Srbije, sa selektorom Mladenom Pršićem na čelu (strukovni menadžer u gastronomiji), Zoranom Miškovićem (diplomiran menadžer u gastronomiji), dr Nikolom Vuksanovićem, msc Goranom Radivojevićem, msc Majom Banjac, dr Bojanom Kalenjuk, vanredni profesor, za poslastičarski deo je zadužen šef Zdravko Gavrilović (strukovni menadžer u gastronomiji), a kao spoljni saradnici i savetnici nastavnik Petar Gracun i Jordan Nastanović.

Pripreme za takmičenje se odvijaju u restoranima i kuhinjama članova KFS, kao i laboratoriji za gastronomiju PMF u Novom Sadu. Pre desetak dana reprezentacije Srbije održala je trening u etno-selu Vrdnička kula, a na istom mestu u nedelju od 17 časova bića poslednja provera i generalna proba pred odlazak na kulinarsku Olimpijadu IKA 2020 u Štutgartu.

Posle godinu dana teoretske i praktične obuke, svoje umeće će pokazati svojim kolegama, već afirmisanim kuvarima napoznatijih restorana Srbije. Uz prihvatanje dobronamernih predloga našim mladim reprezentativcima ostaje fino podašavanje do polaska za Nemačku.

J. G.

 

Piše:
Pošaljite komentar