Женско предузетништво: Букети од меса, воћа и поврћа
Авантуристички дух породице Ије Макејеве из Русије утицао је на њихову одлуку да се преселе у наш град, док је њен креативни дух у Нови Сад донео оригиналне букете који својом чудноватошћу освајају суграђане јер су њени букети, гле чуда – јестиви.
Иако су у Србију прво дошли само као гости, Нови Сад им се свидео јер је, како Ија каже, прелеп, те се после три године боравка у њему осећају као код своје куће.
У одлуци о остајању овде засигурно је улогу имала и позитивна реакција Новосађана на Ијине занимљиве букете које прави од воћа, поврћа, меса, слаткиша и других намирница. Како Ија Макејева истиче за „Дневник”, идеја о јестивим букетима се родила у Русији 2014. године, а она је срећна што може да је приказује и да кроз њу промовише земљу из које долази. Осим тога, Ију је одувек занимала флористика, која, како истиче, није толико популарна у Србији те је одлучила да то промени и таквој идеји да посебно место.
– Идеја о том послу се родила сасвим случајно, када сам, не знајући да се мушкарцима у Србији не поклањају букети, направила један посебан букет за мог тренера плеса – објашњава Ија, и додаје како су људи почели да се интересују за јестиве букете чим је тренер поделио фотографију на друштвеним мрежама. – Купци су људи који, као и ја, воле да се диве креативним поклонима и да их поклањају. Они разумеју да су у сваком поклону најважније емотивне вредности, које заувек остају у памћењу. Јављали су се млади људи који су хтели да изненаде своје маме, девојке, баке, али су и жене почеле да поклањају букете мушкарцима, што је за мене највећи плус у овом послу – иновативност. Надам се да ће та пракса заживети јер и мушкарци заслужују да добију леп букет, зар не?
Потражња за Ијиним јестивим букетима је велика и разноврсна, а зависи од повода, узраста и карактера особе којима се поклањају. Ија открива да је Новосађанима најинтересантнији „Војвођански букет” од сувог меса, сира и паприке, док Новосађанке највише воле оне с егзотичним воћем. Она је почела да израђује и букете у виду корпица, комбинације с цвећем, флашом вина и слаткишима, а за наш лист открива да јој дан почиње одласком на пијацу, у потрагу за свежим воћем и поврћем. Након пажљиво одабраних намирница, Ија себи прави пријатну атмосферу с музиком и рад може да почне.
Подстицај женског бизниса
Макејева је недавно отворила и своју радионицу, у коју могу доћи сви заинтересовани да науче како се израђују јестиви букети, али и како од те идеје могу направити бизнис. У 2019. години више од 50 жена из Србије, Северне Македоније, Босне и Аустрије прошло је Ијину обуку, која је подразумевала онлајн курс и радионице уживо.
– Пре годину сам сањала о заједници фуд-флориста у Србији, а данас то постоји – наглашава наша саговорница и додаје да се данас јестиви букет може наручити у готово сваком граду у Србији. – У мојим радионицама се протеже идеја женског бизниса који промовишемо, али то не значи да су у том послу пожељне само жене. Могу доћи сви који гаје љубав и интересовање према (фуд)флористици. Ипак се надам да ћу на тај начин охрабрити незапослене жене да и оне покрену свој бизнис.
– За мене је најбитније да знам коме је букет намењен и од кога је, а онда је важно само ухватити моменат инспирације и остало све иде само од себе – истиче Ија. – Више од свега волим индивидуалне poruybinе, када заједно маштамо, а у тим тренуцима се рађају најукуснији и најлепши букети. Често се дешава да на захтев клијента додамо нешто лично те су, на пример, пријатељи за једног кувара наручили букет са сољу, бибером, зачином и чварцима.
К. Ивковић Ивандекић
Фото: Приватна архива