scattered clouds
13°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Разговарао сам са Орбаном о прузи Суботица-Сегедин

27.12.2019. 12:49 13:26
Пише:
Извор: Вучић током обиласка завршеног Ипсилон крака путног Коридора 10  Фото: Танјуг/видео

СУБОТИЦА:  Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је са премијером Мађарске Виктором Орбаном разговарао о потреби изградње пруге на правцу Сегедин - Суботица - Баја, као и да је циљ да се пругама и путевима што боље повеже север Војводине.

Вучић је током обиласка завршеног Ипсилон крака путног Коридора 10 рекао да би нас изградња 24 километара пруге коштала 65 до 70 милиона евра.



Председник је подсетио да се, поред изградње путева, радило и на рекнструкцији пруга у prеthodnom периоду, као што су Београд - Вршац, Ресник - Ваљево, Суботица - Сента и других.



"Остаје нам да изградимо пут (брзу саобраћајницу) који би повезао север Војводине, од Сомбора преко Србобрана и Бечеја до Кикинде", рекао је Вучћ и додао да ће изградња тог пута бити предвиђена програмом развоја Србије до 2025. године.



Казао је да петогодишњи план развоја предвиђа и изградњу аутопута од Младеновца и Лазаревца до Аранађеловца и даље до Тополе, Раче, Деспотовца и Бора.Вучић је рекао да би требало урадити и пут од Бездана до Бачког Брега у дужини од 12 километара и да би то коштало око пет милина евра.

 

Вучић:Ипсилон крак за додатно приближавање два народа

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да ће Ипсилон крак Коридора 10 не само олакшати саобраћај у и око Суботице, већ да ће још приближити Србију и Мађарску.



„Много сам срећан што сам у Суботици и што смо завршили велику ствар за Субитичане. Људи који живе у овоме граду неће морати више да трпе и гледају камионе који пролазе кроз град. Неће морати да поправљају асфалт сваке две године, као до сада. Биће више простора за децу да се играју“, рекао је он на свечаном отварању Ипсилон крака.



Вучић је казао да нас овај пут повезује још ближе са северним суседом Мађарском, великим, како је додао, и искреним пријатељима наше земље.



„Повезали смо се још ближе са северним суседом Мађарском, са великим и искреним пријатељима. После изградње пруге Сегедин-Суботица и Београд-Суботица-Будимпешта, ћемо бити још боље повезани и не мислим само саобраћајно, већ ће народи бити још ближи. Ако је то могуће, јер у новијој историји никада нисмо имали боље односе, моћићемо као народи да се додатно приближимо и штитимо заједнички вредности централе Европе и баштинимо заједнички будућност“, казао је он.



Вучић је пренео да је често у прошлости слушао о Ипсилон краку, али да није разумео значај који има.Раније власти, према његовим речима, никада нису истински "залегле" да раде на овој саобраћајници, а оно што су и започеле - морало је изнова да се ради.



Изразио је задовољство што је овај пут радила српска компанија, и добро је, каже, обавила посао, показујући да наши радници могу да обаве тако нешто.„Наставићемо да радимо још много важних ствари које су пред нама“, најавио је он указујући да је један од инвестиционих пројеката будуће покрајинске владе брза саобраћајница Сомбор-Кула-Србобран-Кикинда.



У међувремену, како је указао, мора да се заврши део пута Бездан-Бачки Брег од 12 километара, што кошта око пет милиона евра.Вучић је казао да је Ипсилон крак коштао 24 милиона евра, што није мали новац, али је велика ствар за Србију.



Указао је да је сам учествовао у отварању пет фабрика у Суботици, те да има још једна фабрика која се гради, што ће водити ка томе да неће бити незапослености, али ће сигурно бити борбе за радну снагу, односно за раднике, што би требало да допринесе повећању плата.



Присутне је позвао да сутра послушају план за наредних пет година „Србија 2025“:



„Ми ћемо гледати да радимо још више и не стидимо се својих резултата. Неки могу да нас нападају свакога дана, али ми можемо сваког дана да покажемо шта смо урадили за земљу и грађане и то не може да се побије шта год да се изговара“, нагласио је Вучић.

Вучић: Није нерално,урадићемо 5.000 километара путева

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да није нерално, како сматрају његови критичари, да се у наредних пет година изгради 5.000 километара регионалних и локалних путева у Србији и понавља да ће у њих бити уложено 900 милона евра.



Вучић је, одговарајући на питање како види оцене појединих економиста за лист Данас, да су ти планови нереални, у шали рекао да је и директор Путева Србије Зоран Дробњак тражио више новца, односно милијарду евра, али да су се Путеви Србије после сагласили са ценом од 900 милиона евра.



А критичари, каже, увек говоре да је нереално, шта год да он најави.



"Да подсетим, говорили су да је моја фантазмагорија и то што сам најављивао изградњу Београда на води", казао је и додао да су се тада поједини новинари сликали поред ресторана у Београду на води, Сава нове, и рекла да је то Београд на води, само једна кафана, те да је то све фантазија.



То су говорили и за аутопут у Грделичкој клисури и аутопут према Бугарској, као и за аутопут Милош Велики, каже Вучић.Тако су, наводи, говорили и да просечне плате неће бити 500 евра и истакао да ће у јануару, фебрару и марту бити и веће од 500 евра, што је много више него 340 евра у време prеthodnе власти.



Председник је рекао да ће, иначе, део новца за 5.000 километара путева издвојити Путеви Србије од свог прихода, а део држава из буџета.Најавио је да ће сутра бити представљена комплетна мрежа путева, како је рекао, као крвоток у организму са крвним судовима.



"Приказаћемо које су артерије и вене у путној мрежи, а шта ћемо да урадимо, и тих додатних 5.000 километара регионалних и локалних путева", закључио је.

Аутор:
Пошаљите коментар
Суботица добила обилазницу на коју се чекало две деценије

Суботица добила обилазницу на коју се чекало две деценије

27.12.2019. 12:37 12:42
Вучић се састао с амбасадором Боцан-Харченком

Вучић се састао с амбасадором Боцан-Харченком

27.12.2019. 11:07 12:44
Отварање целог Ипсилон крака код Суботице

Отварање целог Ипсилон крака код Суботице

27.12.2019. 08:48 08:50