light rain
10°C
22.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Мирисна вина средњег Потисја представљена у Жабљу

18.12.2019. 11:27 11:31
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

ЖАБАЉ: Девета манифестација „Нова вина Потисја“, у реализацији Туристичке организације општине Жабаљ, а под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Покрајинског секретаријата за пољопривреду и уз подршку Општине Жабаљ, одржана је ових дана у Жабљу.

Такмичење је изнедрило четири добитника великог злата, 12 златних медаља у категорији белих, розе и црвених вина, осам добитника сребрних медаља, као и 19 добитника бронзе. Највише медаља, укупно 18, од којих шест златних, освојила су бела вина.

На оцењивање је предато укупно 55 узорака, а у комисији били су стручњаци са међународним искуством Љубица Радан, Немања Томић и проф. Владимир Пушкаш. Такмичили су се винари из Жабља, Чуруга, Темерина, Мола, Бечеја, Тараша, Сремских Карловаца и Књажевца. Осим вина изложени су типични производи овог краја -сиреви, мед, месне прерађевине и слатке ђаконије.

Директорка ТО општине Жабаљ Марија Чупић истакла је да су у почетку имали мали број пријављених винара, који се с годинама, све више повећавао.

- Потисје је препознато као вински регион и сада има сигурно четири-пет винарија које производе вино по свим стандардима и свакако могу да парирају познатим винаријама из региона - рекла је Чупићева.

Присутни винари усагласили су се да је много је сорти грожђа и вина, као и начина гајења, али најлепши део производње је ипак у подруму, када се ужива у одабиру тањег или дебљег, више или мање мирисног, светлијег или тамнијег. Винар Томислав Варечка из винарије „Винартос“ из Бечеја освојио је две сребрне медаље и једну златну. Учествовао је у манифестацији са четири вина и то Мистик - тамјаника, Ленка - купажа рајнски ризлинг шардоне, Медена дуж - рајнски ризлинг и Ленка розе - чиста франковка, која је освојила злато. Обрађују око два хектара, на посебној локацији, тако да имају могућност да богате мирисе преточе у боцу вина.


Преко произвођача до туриста

Сваке године општина Жабаљ има све више туриста који посећују пољопривредна газдинства. Овде су се афирмисали произвођачи сира и меда, па је актуелан пројекат жабаљске ТО „Пут сира и меда“, међутим, стреме ка томе да у тај пројекат повежу и произвођаче вина.

Председник општине Чедомир Божић истакао је да је локална самоуправа определила субвенције за подизање квалитета рада газдинстава, у домену прихвата туриста.

- Низ подстицаја усмерили смо ка газдинствима која се оријентишу ка туризму. Опредељена су средства од око два милиона динара, која ће бити додељена у наредних неколико дана - рекао је Божић.


-  Наши виногради налазе се у области Медена дуж, у долини две Тисе, нове и старе, на земљишту где су давно били виногради. Ми смо подигли винограде у том потезу, где је лако и песковито земљиште, проветрен терен, хладније ноћи, а топлији дани. Таква вина су лепршава и другачија у односу на остале, јер Потисје карактерише шаренило - казао је Варечка и подвукао да производња вина у Потисју има добру перспективу.

Средње Потисје познато је од давнина као погодно за узгајање винове лозе, а нарочито Бисерно острво, са којег потиче једно од најквалитетнијих вина, легендарни Крокан, врхунско суво бело вино. Винари са тог подручја негују углавном западноевропске сорте као што су бели совињон, шардоне, рајнски ризлинг, а у последње време и белу тамјанику. То земљиште и географски положај овог подручја најпогоднији су за производњу белих и розе вина, што не искључује чињеницу да потиски произвођачи праве и врхунска црвена вина, што су и показали резултати овог такмичења, који су прослављени уз тамбураше.

Марија Рашић

Аутор:
Пошаљите коментар