clear sky
22°C
22.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

После договора о клими, другог дана у Бриселу о економији

13.12.2019. 08:37 08:39
Пише:
Фото: Tanjug (video)

БРИСЕЛ: ЕУ лидери на самиту у Бриселу договорили су се око заједничког циља да Европа до 2050. године буде први климатски неутралан континент на свету, а данас настављају последњи самит у 2019. години.

Пољској је потребно још времена да размотри како да се прилагоди циљу о климатски неутралном континенту, наводе у Бриселу.

Првог дана самита у фокус разговора председника држава и влада ЕУ чланица био је на договору о постизању нулте емисије гасова који изазивају ефекат "стаклене баште" односно прелазак са фосилних горива као извора енергије на нове и "зелене" технологије.

Примарни циљ је заустављања климатских промена, али оно што предузимамо треба да буде и прилика за нови економски развој у ЕУ, наглашава председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Током маратонских разговора у Бриселу, ЕУ лидери су покушали да нађу консензус са Пољском, Мађарском и Чешком које су изразиле своју забринутост око трошкова, рокова и начина декарбонизације.

Ове земље, које се и највише ослањају на употребу фослиних горива, залагале су се за дефинисање "подела трошкова" транзиције на нове изворе.

Свесни смо да немају све земље чланице исте почетне позиције и да ће некима бити теже да се прилагоде. Зато разговарамо како да боље помогнемо и подржимо те регионе и индустрије, изјавила је фон дер Лајен.

Поред новца, једно од питања око којих се водила дискусија међу земљама чланицама јесте могућност да већи развој нуклеарне енергије у Европи замени изворе енергије који највише загађују природну средину изазивајући ефекат "стаклене баште".

У закључцима Европског савета наводи се да ће земље чланице имати "право да одлучују о сопственом енергетском миксу и најприхватљивијим техологијама, уључујући и употребу нуклеарне енергије ако националног енергетског микса".

Пољска је током разговора са ЕУ чланицама изразила и сумњу да до 2050. године може постићи циљ климатски неутралне Европе, тражећи да се тај рок помери на 2070. годину.

На крају разговора и поред постигнутог "зеједничког циља", Пољска није могла да се обавеже да потпише 2050. годину као временску одредницу за прелазак на климатски неутралну економију.

Поред разовора о климатским променама, лидери ЕУ током првог дана самита размотрили су и ЕУ буџет за наредних 7 година.

Договорено је и одржавање донаторске конференције за Албанију којој, као је наведено у Европском савету, предстоји дуг период реконструкције након разорног земљотреса.

Донаторска конфренција ће се одржати у јануару у Тирани, а охрабрујућа је подршка свих свих земља чланица народу Албаније, поручила је фон дер Лајен.

Председник Европског савета Шарл Мишел нагласио је да је "цео Западни Балкан важан" за ЕУ.

Челници ЕУ током вечери договорили су се и око продужетка санкција Русији због укајинске кризе за наредних шест месеци.

ЕУ лидери су на самиту у Бриселу дочекали и прве информације о резултатима избора у Великој Британији.

Разговор о изласку Велике Британије из ЕУ, који после информација о победи британских конзервативаца делује све извеснији, и припреме за преговоре о будућим односима две стране биће на дневном реду другог дана самита ЕУ лидера у петак.

Данас ће председници држава и влада ЕУ наставити састанак у Бриселу у у формату ЕУ 27 и разговорима о Еврозони и јачању Европске економске и монетарне уније.

Аутор:
Пошаљите коментар
Борба против климатских промена или економска катастрофа?

Борба против климатских промена или економска катастрофа?

12.12.2019. 14:13 14:16
Башеле: Климатске промене највећа претња од II светског рата

Башеле: Климатске промене највећа претња од II светског рата

09.12.2019. 18:37 18:41