broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Фискални савет: Начелно позитивна оцена за буџет за 2020.

19.11.2019. 13:51 13:52
Пише:
Извор: Фонет/Александар Левајковић

БЕОГРАД: Предложени буџет за 2020. је у задатим оквирима релативно добро планиран и Фискални савет начелно га оцењује позитивно, а као највећу економску грешку предлога државне касе, Савет истиче прекомерно повећање плата.

Фискални савет је подсетио да су плате порасле 9,6 процената ребалансом буџета за 2019. годину "што је унапред определило велики део расхода у буџету за 2020. годину", оцењено је на данашњој конференцији за новинаре.



"Фискални савет се залаже за повећање зарада у јавном сектору, али мора да прати економску снагу земље и њен раст. Могле су у 2019. и 2020. да расту до 5,5 процената јер толико номинално расте БДП", рекао је председник Фискалног савета Павле Петровић, и као позитиван пример умереног раста навео пензије.



Због плата је растерећење привреде, каже, мање него што би могло да буде.



"Оптерећење је смањено са 63 на 61 посто, а ФС је предлагао да буде самњење до 58 процената - што би било значајно растерећење привреде", рекао је Петровић.



Оцена ФС је и да повећање плата по секторима, Србију одводи даље од увођења платних разреда који су били најављивани још 2014. године.



Они су подсетили да је забрана запошљавања била привремена до 2015. а продужава се и на 2020. годину.



"Влада још увек није направила план потреба запослених по структури у јавном сектору да би знала где има вишка а где мањка. Сада постоји несразмера у запошљавању по секторима што повећава неефикасност", сматра Петровић.



Фискални савет је оценио да су расходи у буџету за следећу годину планирани приближно у висини прихода а дефицит је низак, као и да су пројекције прихода и расхода добре и конзервативне.



Петровић је истакао и да је позитивно што ће до краја 2020. године јавни дуг пасти испод 50 посто, и додао да треба тако наставити док не падне испод 45 одсто БДП-а.



"Буџет предвиђа солидно повећање јавних инвестиција у инфраструктуру, а у оквиру прихода смањење пореског оптерећења зарада - што су добре мере", оценио је ФС и приметио да би могле бити "снажније".



Петровић је поздравио повећање од 60 одсто инвестиција у просвету, као и повећање инвестиција у здравсто за 40 одсто.



Приходи су планирани "добро и конзервативно" а промене пореске политике су исправно усмерене, оценио је Фискални савет.



"Расходи буџета планирани су објективно уз делимично побољшање њихове структуре", оценио је ФС и додао да нема израженог ризика да дође до пробијања њиховог плана.



Као најлошији део буџетске политике ФС сматра неодговарајуће управљање системом зарада и запослених у општој држави, уз оцену да је забрану запошљавања требало укинути још 2015. године.



"Као одговор на забрану запошљавања буџетски корисници су за скоро 50 процената повећали број запослених на одређено, и привремено - повременим пословима у 2019. у односу на 2014. годину", наводи ФС.



Истичу да је неоправдано изостало повећање инвестиција у комуналну инфраструктуру и заштиту животне средине.



"Најављени кредит за ове намене не гарантује почетак инвестирања јер је исти кредит био предвиђен и у прошлом буџету а није почео да се реализује", констатовао је ФС и препоручио Влади РС да евентуални вишак средстава у 2020. усмери на ове намене.



ФС је приметио да ће издвајања за плаћање казни и пенала у 2020. премашити 22 милијарде динара, што је два пута више него у 2017. години рекао је Петровић и додао да би Влада требало да направи озбиљну анализу ових издатака.



Ово тело оценило је да су свеобухватне структурне реформе потребне јер је привредни раст Србије низак и знатно испод свог потенцијала.



Као позитивно Фискални савет је данас оценио и што Влада почиње да поштује буџетски календар, па је за расправу о предлогу буџета остављено довољно времена.

Аутор:
Пошаљите коментар