broken clouds
-1°C
25.11.2024.
Нови Сад
eur
116.9977
usd
111.7457
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Које намирнице не смеју да се подгревају у микроталасној?

01.11.2019. 18:17 18:19
Пише:
Фото: pixabay.com

Микроталасна пећница је једноставна за употребу јер на брз начин можете подгријати храну, пише Кликс. Но постоје неке намирнице које никада не би требало подгревати у микроталасној пећници.

Пиринач

Једна од тих намирница је пиринач. Погрешно подгревање пиринча може довести до тровања храном која је узрокована бактеријом Bacillus цереус. Пре него што пиринач ставите у фрижидер оставите га је на собној температури сат времена. Кад поново подгревате пиринач, потребно га је потпуно загрејати. Пиринач која је био дуже од једног дана у фрижидеру немојте стављати у микроталасну. Радије га баците.

Љуте паприке

Љуте паприке никада немојте подгревати у микроталасној пећници јер оне садрже капсаицин. Када их ставите у микроталасну екстремно високе температуре узрокују испаравање тих спојева. Пара коју ове паприке испуштају може бити веома интензивна, те вас може пећи за очи и грло.

Броколи

Да, ово се поврће врло лако загрева у микроталасној, али је подгревање штетно зато што нестаје 97 посто свих његових храњивих састојака.

Кромпир

Добра вест је да некувани кромпир можете стављати у микроталасну, но проблем је подгревати кромпир који је већ куван. Кромпир садржи Ц. ботулинум, који је врста бактерије која расте на кромпиру и може узроковати озбиљне здравствене проблеме. Дакле, подгревати кромпир није добра идеја.

Гљиве

Ако сте кували гљиве и остало вам их је можда је боље да их баците јер их не би требало подгревати. То је зато што су гљиве изузетно осетљиве на лоше бактерије и друге микроорганизме.

Пише:
Пошаљите коментар