Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Koje namirnice ne smeju da se podgrevaju u mikrotalasnoj?

01.11.2019. 18:17 18:19
Piše:
Foto: pixabay.com

Mikrotalasna pećnica je jednostavna za upotrebu jer na brz način možete podgrijati hranu, piše Kliks. No postoje neke namirnice koje nikada ne bi trebalo podgrevati u mikrotalasnoj pećnici.

Pirinač

Jedna od tih namirnica je pirinač. Pogrešno podgrevanje pirinča može dovesti do trovanja hranom koja je uzrokovana bakterijom Bacillus cereus. Pre nego što pirinač stavite u frižider ostavite ga je na sobnoj temperaturi sat vremena. Kad ponovo podgrevate pirinač, potrebno ga je potpuno zagrejati. Pirinač koja je bio duže od jednog dana u frižideru nemojte stavljati u mikrotalasnu. Radije ga bacite.

Ljute paprike

Ljute paprike nikada nemojte podgrevati u mikrotalasnoj pećnici jer one sadrže kapsaicin. Kada ih stavite u mikrotalasnu ekstremno visoke temperature uzrokuju isparavanje tih spojeva. Para koju ove paprike ispuštaju može biti veoma intenzivna, te vas može peći za oči i grlo.

Brokoli

Da, ovo se povrće vrlo lako zagreva u mikrotalasnoj, ali je podgrevanje štetno zato što nestaje 97 posto svih njegovih hranjivih sastojaka.

Krompir

Dobra vest je da nekuvani krompir možete stavljati u mikrotalasnu, no problem je podgrevati krompir koji je već kuvan. Krompir sadrži C. botulinum, koji je vrsta bakterije koja raste na krompiru i može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Dakle, podgrevati krompir nije dobra ideja.

Gljive

Ako ste kuvali gljive i ostalo vam ih je možda je bolje da ih bacite jer ih ne bi trebalo podgrevati. To je zato što su gljive izuzetno osetljive na loše bakterije i druge mikroorganizme.

Piše:
Pošaljite komentar