overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Смиље са мистичног Ртња све траженије

22.09.2019. 11:15 14:08
Пише:
Извор: Смиље са Ртња Фото: Приватна архива  

Београђанка Катарина Милосављевић одлучила је после дугог низа година проучавања лековитог биља да се са својом породицом пресели на мистичну планину Ртањ.

Овде је све своје знање и умеће, с љубављу упаковала у бочице козметике под називом „Royal Балм“, са жељом да лековите биљке са планине Ртањ понуди целом свету.

Заштитни знак бренда је биљка смиље, коју зову и Imortelle, односно „бесмртница“. Смиље је добило назив по томе, јер цвет и након бербе, чак и када се осуши, остаје исти по изгледу, такорећи бесмртан.Лепота целе приче је што вам породица Милосављевић може у сваком тренутку рећи чиме је и како третирано њихово смиље, ко га је и како прикупљао и обрађивао и довео у идеалан баланс да буде мелем за кожу.

Оно што је мало познато јесте чињеница да је Србија један од највећих извозника лековитог биља у свету, а када је етарско уље од смиља у питању, Србија нема конкуренције. Некада заштитни знак Далмације и Корзике, док данас Србија преузима водећу улогу у узгоју и преради смиља.

Катарина из прве руке прича, јер је у целу производњу укључена од почетка до краја.

-Моје интересовање за биљке почиње пре више од 20 година када сам посетила планину Бабин зуб у Македонији где сам упознала фармацеуткињу која ми је дала први мелем под називом „жвакани мед“. То је заправо мед из саћа и најчистији восак од ког се праве мелеми. Такав восак је састојак и мојих крема, што ми је важно, јер не садржи парафин- каже Катарина.

Она је од своје баке наследила име и љубав према цвећу, и иако је њено знање о биљкама данас широко, каже да увек има нешто ново да се научи.

-Годинама траје та љубав, а када бих имала неки унутрашњи проблем, спас сам тражила у чајним мешавинама од биљака. Радила сам други посао 12 сати дневно 15 година, што сам увидела да није живот за породицу, где је дете цео дан у вртићу, а жена након посла још има и кућне обавезе, иако то слови за нормалан живот, нисам га желела за себе. Одлучила сам да оставим тај посао и кренем у приватнике, како бих проводила више времена са породицом и радила посао који искрено волим. Тако смо се одлучили да се преселимо на Ртањ- прича Катарина.

Она каже да је смиље „наша биљка“ и самим тим више одговара људима одраслим на овом поднебљу, и да је зато постало и заштитни знак фирме. 

Истраживањем и читањем многих књига су дошли до знања да је смиље и те како лековито, а за то откриће заслужан је Катаринин супруг. Главна сврха смиља је нега лица, односно коже, међутим његова моћ је много већа.

-Више пута смо муж и ја ишли у библиотеку Матице српске у Новом Саду, тамо смо читали мастер и докторске радове и проучавали смиље на све начине, јер у књигама нема много да се прочита о овој чудесној биљци. Поручивали смо све постојеће књиге из иностранства о лековитом биљу и прављењу крема, односно коришћењу лековитог биља у спољној употреби- прича Катарина.

Она истиче да се биље у много већој мери више проучава за унутрашњу, него спољну употребу, односно кожне проблеме и до тих података се много теже долази, јер их заправо и нема.

-Наш циљ је био да пронађемо комбинацију свега. Људи који се баве јогом и енергијом воле моје креме јер су оне пуне љубави и они то осете. Дуго сам проучавала како да пребацим енергију из цвећа у креме, што је и случај и у хомеопатији када је реч о енергији- каже Катарина.

Она прича да је направила списак биљака које сме да користи, што је дуг процес, јер је саветовање са фармацеутима и докторима било изузетно дуго да би се дошло до састојака и тачног баланса који се налазе у њиховим кремама данас.

-Када сам гледала састојке других производа дошла сам до закључка да стављају у један производ и по 20 врста уља, што значи 20 врста биљака. То нема никакве логике. Сви научни радови кажу може се комбиновати до пет врста различитих биљака како би оне биле делотворне- тврди Катарина.

Она напомиње да је смиље одлична биљка за кожу, тачније парацетамол (аналгетик, антипиретик) за све и још неколико биљака фантастично делује на кожу. Оно помаже код многих проблема, нема никаква штетна дејства, а помаже и код бора.

-Истањена кожа се не може исправити, али је видно побољшање кад су боре у питању код људи који користе креме и серуме од смиља, као и кад су стрије на стомаку у питању- тврди Катарина и додаје да је еластичност коже показатељ личног здравља човека.

Смиље враћа тен, балансира кожу, омекшава је, а комбинација састојака у кремама „Royal Балм“-а јако лепо делује на кожу, што говоре и задовољни корисници који не дозволе да остану без Катарининих крема.

М. Стакић

Аутор:
Пошаљите коментар
“ДНЕВНИК” У БАВАНИШТУ: Место чува пољопривреда и лековито биље

“ДНЕВНИК” У БАВАНИШТУ: Место чува пољопривреда и лековито биље

29.08.2019. 10:13 10:19