„Рибарац“ се припрема за европско првенство у кувању рибље чорбе
Екипа „Рибарац”, саткана од мајстора кулинарства, репрезентоваће Србију на Првенству Европе у кувању рибље чорбе у мађарском граду Баји, 7. и 8. септембра.
Тим поводом пуном паром теку припреме на Рибарском острву. Главни кувар у десеточланом тиму је Неџад Абдуловић Нећко, вишеструки шампион у припреми рибљег котлића, а асистираће му мајстори варјаче: Ивица Августин – менаџер тима, Миодраг Радојевић, Станко Поповић, Душан Ивковић, Лазар Букинац, Душан Вучићевић, Милош Мирков, Горан Стевановић и Ласло Тарјан.
– „Хватамо залет” за значајно такмичење, а свакако су нам амбиције да освојимо медаљу – каже Абдуловић, који се већ 36 година бави кулинарством, и освојио је титуле двоструког шампиона Југославије у кувању рибље чорбе. – Припремамо рибљу чорбу на традиционалан начин, а у Мађарску носимо све домаће производе: наш котлић, безданску паприку, лук погачар, наше зачине, дрва црвене врбе као и воду, новосадску „чесмовачу”. Рибу ћемо, као и сви такмичари, добити на лицу места, а чорба се кува од „чистог шарана”.
Интернационалну манифестацију у Баји, „Фестивал подунавских земаља”, организују „Мађарски витезови кулинарства”, а осим припреме рибље чорбе, у Баји ће жири оцењивати и декорације, постављање стола и општи утисак екипе.
Текст и фото: С. С.