„Ribarac“ se priprema za evropsko prvenstvo u kuvanju riblje čorbe
Ekipa „Ribarac”, satkana od majstora kulinarstva, reprezentovaće Srbiju na Prvenstvu Evrope u kuvanju riblje čorbe u mađarskom gradu Baji, 7. i 8. septembra.
Tim povodom punom parom teku pripreme na Ribarskom ostrvu. Glavni kuvar u desetočlanom timu je Nedžad Abdulović Nećko, višestruki šampion u pripremi ribljeg kotlića, a asistiraće mu majstori varjače: Ivica Avgustin – menadžer tima, Miodrag Radojević, Stanko Popović, Dušan Ivković, Lazar Bukinac, Dušan Vučićević, Miloš Mirkov, Goran Stevanović i Laslo Tarjan.
– „Hvatamo zalet” za značajno takmičenje, a svakako su nam ambicije da osvojimo medalju – kaže Abdulović, koji se već 36 godina bavi kulinarstvom, i osvojio je titule dvostrukog šampiona Jugoslavije u kuvanju riblje čorbe. – Pripremamo riblju čorbu na tradicionalan način, a u Mađarsku nosimo sve domaće proizvode: naš kotlić, bezdansku papriku, luk pogačar, naše začine, drva crvene vrbe kao i vodu, novosadsku „česmovaču”. Ribu ćemo, kao i svi takmičari, dobiti na licu mesta, a čorba se kuva od „čistog šarana”.
Internacionalnu manifestaciju u Baji, „Festival podunavskih zemalja”, organizuju „Mađarski vitezovi kulinarstva”, a osim pripreme riblje čorbe, u Baji će žiri ocenjivati i dekoracije, postavljanje stola i opšti utisak ekipe.
Tekst i foto: S. S.