overcast clouds
21°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Србобрански ђаци ће учити из дигиталних уџбеника

05.08.2019. 09:27 10:24
Пише:
Извор: Дневник/Радивој Хаџић

СРБОБРАН: На републичком списку за реконструкцију објеката образовних установа нашла се и србобранска Основна школа  „Јован Јовановић Змај”.

Пројекат се ради преко општине, а реч је о улагању од 50 милиона динара. Директорка се нада да ће новац добити што пре, како би се док траје распуст изводили радови.

- Потребна нам је реконструкција целог крова пошто прокишњава, затим плафона, пошто још увек имамо ламперију која по новом закону није дозвољена. Морамо да уведемо и противпожарни пут, има пуно ствари које би требало да се ураде, као што је кречење зидова, а морају се заменити плакари који раздвајају учионице од ходника, те је и то потребно променити – каже директорка ове школе  Ерика Муњин Сокола.

Према њеним речима, спортски терени су за сада у добром стању, јер је пре неколико година за време Радничких спортских игара, Општина конкурисала код Покрајинског секретеријата за спорт и омладину и добила новац за њихово реновирање.

- Пресвучена су оба велика терена, фудбалски и кошаркашки, стаза за атлетику, али имамо проблема јер на терене може да се уђе са улице кроз двориште, те нам током лета улазе грађани и поремете голове, те смо прошле године морали да урадимо њихову реконструкцију - каже Ерика Муњин Сокола. -Пре две године мењали смо прозоре на доњем нивоу школе, такође пројекат Покрајинског секретеријата вредан 2,9 милиона динара, док смо прошле године мењали врата на учионицама и прозоре у зборници, пројекат вредан два милиона динара. Међутим, још имамо дрвета и ламперије које је потребно заменити.

Под је замењен пре равно десет година, опет уз помоћ Покрајинског секретеријата, а према речима директорке школе Општина помаже шта год је потребно, те је дала новац и за реконструкцију дечијег улаза прошле године.

- Општина је обезбедила и нову бисту на улазу школе прошле године, јер су нам украли Змајеву бронзану бисту. Директор школе сам 20 година и јако пуно ствари је урађено за то време - каже Ерика Муњин Сокола.


Море за вуковце

Вуковци из целе општине Србобран на поклон од локалне самоуправе добијају бесплатно летовање у општинском одмаралишту у Сутомору. Из Змајеве школе је ове године школску годину са Вуковом дипломом завршило 12 ученика.

- Прошле године смо имали мање вуковаца, а они ове године летују, тако да ће Вуковци из ове школске године наредног јуна ићи на море - каже директорка. - И Црвени крст поклања деци летовање, те су ове године они који су учествовали на њиховом такмичењу такође ишли на море у њихово одмаралиште у Баошиће. Деца иду и у одмаралиште у Бачку Паланку о општинском трошку.


Ове школске године имали су 503 ученика, док ће идуће имати 480. Директорка каже да су раније имали и 700 деце, међутим број ђака у школским клупама се стално смањује.

- Наша школа има и мањинска одељења и увек смо имали два мађарска и два српска, међутим већ идуће школске године имаћемо само једно мањинско одељење- каже директорка. -Имали смо и 32 одељења, па 29, прошле године 27, а сада ћемо имати само 25 одељења.

У Змајевој школи до сада није било боравка, међутим пошто је све више родитеља запослено, тражили су преко Савета родитеља да се отвори боравак и у њиховој школи, чак постоји и интересовање да се отворе два боравка, један на српском, а други на мађарском језику.

- Ми смо предали молбу Министарству просвете и надамо се да ако нам не одобре два, бар један мешани боравак ћемо отворити. Сад имамо простора пошто нам се смањио број одељења. Радимо у две смене, тако што сва виша одељења иду у преподневну смену, док се нижа мењају, те шест нижих иде пре, а шест после подне- каже Ерика Муњин Сокола.

Од другог полугодишта ове године уведен је и Е-дневник и ту је школа добила помоћ Општине да опреми зборницу рачунарима, као и да појачају електронске инсталације које су биле у лошем стању.

-Ушли смо и у пројекат „2.000 дигиталних учионица” и налазимо се у 500 школа које ће у наредној школској години применити дигитализацију и користићемо дигиталне уџбенике у 2, 5. и 6. разреду- каже директорка школе. -Почетком јула шест наставника из наше школе је прошло обуку за коришћење дигиталних уџбеника, а на обуци су били и просветари из Турије и Надаља. Током лета очекујемо опрему за дигитализацију. Што се наставника тиче, фале нам математичари на мађарском језику.

Маша Стакић

Аутор:
Пошаљите коментар