Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Srbobranski đaci će učiti iz digitalnih udžbenika

05.08.2019. 09:27 10:24
Piše:
Izvor: Dnevnik/Radivoj Hadžić

SRBOBRAN: Na republičkom spisku za rekonstrukciju objekata obrazovnih ustanova našla se i srbobranska Osnovna škola  „Jovan Jovanović Zmaj”.

Projekat se radi preko opštine, a reč je o ulaganju od 50 miliona dinara. Direktorka se nada da će novac dobiti što pre, kako bi se dok traje raspust izvodili radovi.

- Potrebna nam je rekonstrukcija celog krova pošto prokišnjava, zatim plafona, pošto još uvek imamo lamperiju koja po novom zakonu nije dozvoljena. Moramo da uvedemo i protivpožarni put, ima puno stvari koje bi trebalo da se urade, kao što je krečenje zidova, a moraju se zameniti plakari koji razdvajaju učionice od hodnika, te je i to potrebno promeniti – kaže direktorka ove škole  Erika Munjin Sokola.

Prema njenim rečima, sportski tereni su za sada u dobrom stanju, jer je pre nekoliko godina za vreme Radničkih sportskih igara, Opština konkurisala kod Pokrajinskog sekreterijata za sport i omladinu i dobila novac za njihovo renoviranje.

- Presvučena su oba velika terena, fudbalski i košarkaški, staza za atletiku, ali imamo problema jer na terene može da se uđe sa ulice kroz dvorište, te nam tokom leta ulaze građani i poremete golove, te smo prošle godine morali da uradimo njihovu rekonstrukciju - kaže Erika Munjin Sokola. -Pre dve godine menjali smo prozore na donjem nivou škole, takođe projekat Pokrajinskog sekreterijata vredan 2,9 miliona dinara, dok smo prošle godine menjali vrata na učionicama i prozore u zbornici, projekat vredan dva miliona dinara. Međutim, još imamo drveta i lamperije koje je potrebno zameniti.

Pod je zamenjen pre ravno deset godina, opet uz pomoć Pokrajinskog sekreterijata, a prema rečima direktorke škole Opština pomaže šta god je potrebno, te je dala novac i za rekonstrukciju dečijeg ulaza prošle godine.

- Opština je obezbedila i novu bistu na ulazu škole prošle godine, jer su nam ukrali Zmajevu bronzanu bistu. Direktor škole sam 20 godina i jako puno stvari je urađeno za to vreme - kaže Erika Munjin Sokola.


More za vukovce

Vukovci iz cele opštine Srbobran na poklon od lokalne samouprave dobijaju besplatno letovanje u opštinskom odmaralištu u Sutomoru. Iz Zmajeve škole je ove godine školsku godinu sa Vukovom diplomom završilo 12 učenika.

- Prošle godine smo imali manje vukovaca, a oni ove godine letuju, tako da će Vukovci iz ove školske godine narednog juna ići na more - kaže direktorka. - I Crveni krst poklanja deci letovanje, te su ove godine oni koji su učestvovali na njihovom takmičenju takođe išli na more u njihovo odmaralište u Baošiće. Deca idu i u odmaralište u Bačku Palanku o opštinskom trošku.


Ove školske godine imali su 503 učenika, dok će iduće imati 480. Direktorka kaže da su ranije imali i 700 dece, međutim broj đaka u školskim klupama se stalno smanjuje.

- Naša škola ima i manjinska odeljenja i uvek smo imali dva mađarska i dva srpska, međutim već iduće školske godine imaćemo samo jedno manjinsko odeljenje- kaže direktorka. -Imali smo i 32 odeljenja, pa 29, prošle godine 27, a sada ćemo imati samo 25 odeljenja.

U Zmajevoj školi do sada nije bilo boravka, međutim pošto je sve više roditelja zaposleno, tražili su preko Saveta roditelja da se otvori boravak i u njihovoj školi, čak postoji i interesovanje da se otvore dva boravka, jedan na srpskom, a drugi na mađarskom jeziku.

- Mi smo predali molbu Ministarstvu prosvete i nadamo se da ako nam ne odobre dva, bar jedan mešani boravak ćemo otvoriti. Sad imamo prostora pošto nam se smanjio broj odeljenja. Radimo u dve smene, tako što sva viša odeljenja idu u prepodnevnu smenu, dok se niža menjaju, te šest nižih ide pre, a šest posle podne- kaže Erika Munjin Sokola.

Od drugog polugodišta ove godine uveden je i E-dnevnik i tu je škola dobila pomoć Opštine da opremi zbornicu računarima, kao i da pojačaju elektronske instalacije koje su bile u lošem stanju.

-Ušli smo i u projekat „2.000 digitalnih učionica” i nalazimo se u 500 škola koje će u narednoj školskoj godini primeniti digitalizaciju i koristićemo digitalne udžbenike u 2, 5. i 6. razredu- kaže direktorka škole. -Početkom jula šest nastavnika iz naše škole je prošlo obuku za korišćenje digitalnih udžbenika, a na obuci su bili i prosvetari iz Turije i Nadalja. Tokom leta očekujemo opremu za digitalizaciju. Što se nastavnika tiče, fale nam matematičari na mađarskom jeziku.

Maša Stakić

Autor:
Pošaljite komentar