Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Које зачинске биљке одлично успевају у стану?

02.08.2019. 17:07 17:12
Пише:
Фото: pixabay.com

Да бисте направили сопствену башту у затвореном простору, ЦДМ саветује да почнете са овим лако растућим зачинским биљкама које успевају у малим посудама и осим редовног заливања, не захтевају превише посла:

Босиљак

За почетак, купите паковање семена или готову садницу. Засадите је у квалитетну земљу и поставите на јужни или западни прозор, јер босиљак успева на врућини и директном сунцу. Ипак, немојте се превише везивати јер ова биљка обично траје само неколико недеља пре него што стабљике почну да постају дрвенасте. Тада ћете морати да посадите још семенки или купите нову биљку. Најбољи начин да користите свеж босиљак јесте да једноставно отцепите листиће и додате их салати, заједно са моцарелом и парадајзом, или зграбите пуну шаку и направите сопствени домаћи песто.

Нана

Нана обично подсећа на пеперминт или метвицу, али постоје многе сорте које можете засадити. Међутим, како све оне брзо расту и шире се, најбоље је гајити их у лонцу. Одржавајте земљу влажном и биљку држите на умереној до јакој свјетлости. Нана лако расте и тешко ју је уништити, а мирисне стабљике чине је пријатном мирисном биљком. Од ње можете направити ледени чај, коктеле као што је мохито, салате и десерте.

Оригано

Члан породице метвице, оригано је као укусан рођак који можете додати сосу од парадајза, варивима, маринади, пилетини…. Упутство за гајење оригана је слично као и за нану – не дозволите да се земља осуши и побрините се да биљка буде на извору умерене до јаке светлости. Да бисте је користили, листиће једноставно поскидајте са стабљике. Имајте на уму да је свежи оригано блажи од осушене варијанте и да је најбоље додати га јелима на крају кувања, јер на тај начин најмање губи арому.

Першун

Код першуна можете бирати између оног равних или пак „коврџавих” листова. Прва сорта даје више укуса, док друга више служи за декорацију, али можете их користити наизменично. Засадите обе врсте у дубокој посуди са богатим земљиштем и усмерите их ка извору јаке светлости.

Влашац

Попут першуна, лук влашац може да буде украс, али и савршена арома у јелима са јајима, као и у супама и салатама. Ставите га на прозор окренут према југу и одржавајте земљу влажном, али се побрините да посуда има одговарајућу дренажу. Шиљате листове шишајте маказама, а ако сечете целу биљку (као што сечете траву), свакако оставите најмање пет центиметара висине тако да биљка може поново да израсте.

Коријандер

Коријандер има дуго, жилаво коријење, па посадите ову биљку у дубоку посуду и обезбедите добру дренажу. Њему прија да буде на директном сунцу ујутру и да буде благо заштићен од светлости у току дана. За најбољи укус, сачекајте да биљка порасте 15 цм.

Пише:
Пошаљите коментар