Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Koje začinske biljke odlično uspevaju u stanu?

02.08.2019. 17:07 17:12
Piše:
Foto: pixabay.com

Da biste napravili sopstvenu baštu u zatvorenom prostoru, CDM savetuje da počnete sa ovim lako rastućim začinskim biljkama koje uspevaju u malim posudama i osim redovnog zalivanja, ne zahtevaju previše posla:

Bosiljak

Za početak, kupite pakovanje semena ili gotovu sadnicu. Zasadite je u kvalitetnu zemlju i postavite na južni ili zapadni prozor, jer bosiljak uspeva na vrućini i direktnom suncu. Ipak, nemojte se previše vezivati jer ova biljka obično traje samo nekoliko nedelja pre nego što stabljike počnu da postaju drvenaste. Tada ćete morati da posadite još semenki ili kupite novu biljku. Najbolji način da koristite svež bosiljak jeste da jednostavno otcepite listiće i dodate ih salati, zajedno sa mocarelom i paradajzom, ili zgrabite punu šaku i napravite sopstveni domaći pesto.

Nana

Nana obično podseća na pepermint ili metvicu, ali postoje mnoge sorte koje možete zasaditi. Međutim, kako sve one brzo rastu i šire se, najbolje je gajiti ih u loncu. Održavajte zemlju vlažnom i biljku držite na umerenoj do jakoj svjetlosti. Nana lako raste i teško ju je uništiti, a mirisne stabljike čine je prijatnom mirisnom biljkom. Od nje možete napraviti ledeni čaj, koktele kao što je mohito, salate i deserte.

Origano

Član porodice metvice, origano je kao ukusan rođak koji možete dodati sosu od paradajza, varivima, marinadi, piletini…. Uputstvo za gajenje origana je slično kao i za nanu – ne dozvolite da se zemlja osuši i pobrinite se da biljka bude na izvoru umerene do jake svetlosti. Da biste je koristili, listiće jednostavno poskidajte sa stabljike. Imajte na umu da je sveži origano blaži od osušene varijante i da je najbolje dodati ga jelima na kraju kuvanja, jer na taj način najmanje gubi aromu.

Peršun

Kod peršuna možete birati između onog ravnih ili pak „kovrdžavih” listova. Prva sorta daje više ukusa, dok druga više služi za dekoraciju, ali možete ih koristiti naizmenično. Zasadite obe vrste u dubokoj posudi sa bogatim zemljištem i usmerite ih ka izvoru jake svetlosti.

Vlašac

Poput peršuna, luk vlašac može da bude ukras, ali i savršena aroma u jelima sa jajima, kao i u supama i salatama. Stavite ga na prozor okrenut prema jugu i održavajte zemlju vlažnom, ali se pobrinite da posuda ima odgovarajuću drenažu. Šiljate listove šišajte makazama, a ako sečete celu biljku (kao što sečete travu), svakako ostavite najmanje pet centimetara visine tako da biljka može ponovo da izraste.

Korijander

Korijander ima dugo, žilavo korijenje, pa posadite ovu biljku u duboku posudu i obezbedite dobru drenažu. Njemu prija da bude na direktnom suncu ujutru i da bude blago zaštićen od svetlosti u toku dana. Za najbolji ukus, sačekajte da biljka poraste 15 cm.

Piše:
Pošaljite komentar